Κυριακή, 14 Ιουλίου, 2024

Αναταραχή στη ΝΔ μετά την 5ώρη ΚΟ: Ο Μητσοτάκης προγραμματίζει νέες συναντήσεις με βουλευτές

Η συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Νέας Δημοκρατίας χθες δεν ήταν εύκολη για τον πρωθυπουργό, καθώς αντιμετώπισε δυσαρέσκεια. Τα θέματα που προκάλεσαν αντιδράσεις περιλάμβαναν τον γάμο ομοφυλόφιλων, τις πολιτικές επιλογές για τα ανοίγματα στο κέντρο, την παρουσία εξωκοινοβουλευτικών υπουργών και την πρόσβαση των βουλευτών σε κυβερνητικά στελέχη. Συνεργάτες του υπογράμμισαν ότι η κριτική αυτή ήταν εποικοδομητική και παραγωγική.

Ο πρωθυπουργός επισήμανε ότι η συνεδρίαση παρείχε την ευκαιρία να ενισχυθεί η επικοινωνία και η συνεργασία μεταξύ της κυβέρνησης και των βουλευτών του κόμματος. Επιπλέον, προανήγγειλε νέες συναντήσεις στο πλαίσιο των «20άδων», ένα μοντέλο που εφαρμόζεται για διάλογο και ανταλλαγή απόψεων.

Από πολλούς βουλευτές της ΝΔ ακούστηκε κριτική για την ιδεολογική τοποθέτηση του κόμματος και την αποξένωση από την κομματική βάση. Αυτοί οι βουλευτές δεν είχαν προηγουμένως συννενοηθεί, όπως δείχνουν όλες οι πληροφορίες, ενώ πολλοί άλλοι βουλευτές που είχαν την πρόθεση να παρέμβουν τελικά το απέφυγαν. Αυτό υποδηλώνει ότι τα λεγόμενα εκφράζουν πολλούς περισσότερους, ακόμα κι αν δεν το διατύπωσαν απευθείας.

Πολλοί βουλευτές εξέφρασαν την άποψη ότι παρατηρείται τώρα μια απόσταση μεταξύ των αποφάσεων της κυβερνητικής ηγεσίας και των αιτημάτων της κοινωνίας. Σύμφωνα με την αντίληψη των βουλευτών της ΝΔ, ο γάμος των ομοφύλων δεν ήταν η αιτία, αλλά το “κερασάκι στην τούρτα” σε ένα συνολικό πλαίσιο ζητημάτων που προκαλούν δυσαρέσκεια. Όσον αφορά τον γάμο των ομοφύλων, υπήρξε έντονη κριτική στις επινίκια, με κύριους πρωταγωνιστές την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, τον Άκη Σκέρτσο και τον Αλέξη Πατέλη. Ο κ. Σκέρτσος, ιδιαίτερα, ήρθε στο στόχαστρο από πολλούς βουλευτές, οι οποίοι απέφυγαν να τον ονομάσουν άμεσα, ίσως γιατί αυτό θα τους υποχρεούσε να επεκτείνουν την κριτική τους και στον ίδιο τον πρωθυπουργό.

Ο κ. Μητσοτάκης ίσως δεν ήταν εντελώς προετοιμασμένος για τη βαρύτητα της αντίδρασης, αλλά αυτό εξετάστηκε ως ευκαιρία να μεταφερθεί σε πολιτικές πράξεις, όπως επεσήμαναν οι συνεργάτες του.

Από την Κοινοβουλευτική Ομάδα φαίνεται ότι η προσπάθεια του κ. Μητσοτάκη να ανανεώσει τη θητεία της Προέδρου δεν θα είναι εύκολη. Οι βουλευτές Νότης Μηταράκης και Γιώργος Βλάχος δηλώνουν ότι δεν θα την υποστηρίξουν, ενώ ο Θάνος Πλεύρης το κατέγραψε. Αυτοί οι τρεις βουλευτές είναι λίγοι σε σχέση με τους άλλους που σιωπηρά αρνούνται την υποστήριξή τους προς την κ. Σακελλαροπούλου, όπως ο Αντώνης Σαμαράς και βουλευτές του περιβάλλοντός του.

Η βιωσιμότητα της κυβέρνησης δεν αμφισβητείται, καθώς σύμφωνα με το αναθεωρημένο Σύνταγμα, η εκλογή Προέδρου είναι ανεξάρτητη από τη διάλυση της Βουλής και μπορεί να γίνει με 151 βουλευτές. Παρόλα αυτά, στην Κ.Ο. φαίνεται παρά τις επίσημες δηλώσεις ότι ο πρωθυπουργός θα πάρει τις αποφάσεις του εν καιρώ.

Ο βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας Μάριος Σαλμάς έθεσε υπό αμφισβήτηση τη ΝΔ για τη στάση της απέναντι στους πολλούς και τους λίγους, κατηγορώντας για εξυπηρέτηση συμφερόντων σε ότι αφορά πετρέλαιο. Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης απάντησε με αυστηρότητα, ενώ άλλοι βουλευτές ΝΔ εξέφρασαν δυσφορία για τη στάση του Σαλμά. Είναι προφανές ότι ο Σαλμάς σκέφτεται να αποχωρήσει από το κόμμα.

Η εσωκομματική κινητικότητα στη ΝΔ εξακολουθεί να είναι έντονη, καθώς περιμένουμε τη συμμετοχή των πρώην πρωθυπουργών Κώστα Καραμανλή και Αντώνη Σαμαρά στην παρουσίαση του βιβλίου του δημοσιογράφου Μανώλη Κοττάκη στο Πολεμικό Μουσείο τη Δευτέρα.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν θα παρευρεθεί στην εκδήλωση, ενώ προβλέπεται ότι οι δηλώσεις των πρώην πρωθυπουργών θα είναι επικριτικές.

Διαβάστε ΕΔΩ περισσότερες ειδήσεις

Διαβάστε ακόμη:

Βραζιλία: Ξύλινος πάσσαλος «καρφώθηκε» στο κρανίο οικοδόμου

Οι εικόνες της αξονικής τομογραφίας δείχνουν το ξύλινο κομμάτι να έχει διαπεράσει 6 εκατοστά βάθος στο κρανίο.

Απαξιωτική στάση του ΥΠΕΣ έναντι των σχολικών τροχονόμων

Οι σχολικοί τροχονόμοι αντιμετωπίζουν προβλήματα με την ασφάλισή τους και την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, ενώ η μηνιαία αποζημίωσή τους είναι ανεπαρκής.

Τα κέρδη της Lamda Development από το Ελληνικό

Πολλά εργοτάξια θα είναι σε πλήρη ανάπτυξη για την κατασκευή κατοικιών, εμπορικών κέντρων, ξενοδοχείων, καθώς και υποδομών για εκπαίδευση, υγεία και αθλητισμό.

Μιχάλης Κατρίνης αντιδρά για αποστολή όπλων στην Ουκρανία

Επίθεση στην κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας εξαπέλυσε ο Μιχάλης Κατρίνης, για την αποστολή αμυντικού υλικού στην Ουκρανία.

Ενημερωτικό Δελτίο

Χάρις Δούκας: Αν εκλεγώ θα είμαι και δήμαρχος και πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ

Ο Χάρης Δούκας σε συνέντευξη που παραχώρησε στον τηλεοπτικό σταθμό Mega και στο δημοσιογράφο Νίκο Ευαγγελάτο, μίλησε για την παραμονή του στην θέση του δημάρχου ακόμα και αν εκλεγεί πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.

Μιχάλης Κατρίνης αντιδρά για αποστολή όπλων στην Ουκρανία

Επίθεση στην κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας εξαπέλυσε ο Μιχάλης Κατρίνης, για την αποστολή αμυντικού υλικού στην Ουκρανία.

Καμία διάθεση υποχώρησης στα κυριαρχικά μας δικαιώματα» ξεκαθαρίζει ο Μαρινάκης

«Κορυφαία προτεραιότητα το Κυπριακό, να αλλάξει ρότα η Βόρεια Μακεδονία», τόνισε ο Παύλος Μαρινάκης.

Φλωρίδης: Όλο το βαρύ έγκλημα αποφυλακίστηκε με το νόμο του ΣΥΡΙΖΑ

Ο υπουργός Δικαιοσύνης Γιώργος Φλωρίδης αναφέρθηκε στον νέο δικαστικό χάρτη ο οποίος, όπως είπε, θα μειώσει το χρόνο απονομής δικαιοσύνης, στο μισό.