Τις ακριβείς ημερομηνίες του νέου προγράμματος ανάρτησης δασικών χαρτών ανακοίνωσε το υπουργείο Περιβάλλοντος.

Ήδη αναρτήθηκαν χθες οι δασικοί χάρτες σε Πέλλα και Καβάλα, ενώ ακολουθούν άλλες 20 περιοχές. Πρόκειται για τις Θεσπρωτία, Ξάνθη, Αρκαδία, Φλώρινα, Λέσβο, Θάσου, Κιλκίς, Χανίων, Σερρών και Ζακύνθου, για τις οποίες έγιναν γνωστές οι ημερομηνίες, αλλά και στις περιοχές αρμοδιότητας των Διευθύνσεων Δασών Ανατολικής Αττικής, Δυτικής Αττικής, Ημαθίας, Καρδίτσας, Τρικάλων, Χίου, Θεσσαλονίκης, Λάρισας, Μαγνησίας και Πειραιά, για τις οποίες θα ανακοινωθεί ο προγραμματισμός τις επόμενες ημέρες. Για όλες τις παραπάνω περιοχές οι πολίτες μπορούν να απευθύνονται στις αρμόδιες Διευθύνσεις Δασών για την παροχή διευκρινίσεων σχετικά με τη χρήση των εργαλείων που αφορούν τους δασικούς χάρτες, καθώς και για τις ακριβείς ημερομηνίες έναρξης και λήξης της δυνατότητας χρήσης αυτών.

Ειδικότερα, την Παρασκευή 10 Νοεμβρίου θα αναρτηθούν δασικοί χάρτες σε Θεσπρωτία και Ξάνθη, μια εβδομάδα αργότερα στην Αρκαδία, στις 24 Νοεμβρίου σε Φλώρινα και Λέσβο, την 1η Δεκεμβρίου σε Θάσου και Κιλκίς, στις 8 Δεκεμβρίου σε Χανιά και Σέρρες, ενώ στις 15 Δεκεμβρίου στη Ζάκυνθο. Επίσης, την Παρασκευή 17 Νοεμβρίου 2017 θα αναρτηθεί κομμάτι του ήδη κυρωμένου χάρτη της Σαντορίνης, μόνο όσον αφορά τις χορτολιβαδικές εκτάσεις.

Όσον αφορά στην Πέλλα και την Καβάλα, οι πολίτες θα μπορούν από τη Δευτέρα13 Νοεμβρίου 2017 να υποβάλλουν αντιρρήσεις, αιτήσεις διόρθωσης πρόδηλου σφάλματος ή αιτήσεις εξαγοράς/χρήσης έκτασης δασικού χαρακτήρα που καλλιεργείται γεωργικά. Έχουν στην διάθεσή τους 105 ημέρες, δηλαδή έως τη Δευτέρα 26 Φεβρουαρίου 2018, ενώ για τους κατοίκους εξωτερικού η καταληκτική ημερομηνία λήξης των παραπάνω εργαλείων είναι η Δευτέρα 19 Μαρτίου 2018.

Οι αντιρρήσεις θα υποβάλλονται μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας στην ιστοσελίδα του Εθνικού Κτηματολογίου (https://www.ktimanet.gr/CitizenWebApp/InfoDasika_Page.aspx). Αντίστοιχα τα πρόδηλα σφάλματα στην πλατφόρμα της ίδιας ιστοσελίδας (https://www.ktimanet.gr/ CitizenWebApp/InfoDasikaAit_Page.aspx) ή εναλλακτικά στην αρμόδια Διεύθυνση Δασών. Τα αιτήματα εξαγοράς/χρήσης θα υποβάλλονται στο αρμόδιο Δασαρχείο. Σημειώνεται πως ο χάρτης στην Πέλλα αφορά στην περιοχή αρμοδιότητας Διεύθυνσης Δασών Πέλλας, εκτός του προκαποδιστριακού Ο.Τ.Α. Έδεσσας που μετείχε στην προηγούμενη ανάρτηση, ενώ στην Καβάλα, στην περιοχή αρμοδιότητας Διεύθυνσης Δασών Καβάλας, και συγκεκριμένα το υπόλοιπο του Δήμου Καβάλας που δεν είχε αναρτηθεί στην πρώτη φάση καθώς και ο Δήμος Παγγαίου.