Γιάννος Γραμματίδης, πρόεδρος του ΟΣΕ, επισκέφθηκε τον πρέσβη της Ελβετίας, Stefan Estermann, όπου συζήτησαν την επαναφορά του ιστορικού μετρικού σιδηροδρομικού δικτύου της Πελοποννήσου, το οποίο είναι το μακρύτερο τέτοιου είδους στην Ευρώπη.

Αυτό το δίκτυο έχει το δυναμικό να εξυπηρετήσει πολιτιστικές και τουριστικές διαδρομές, καθώς και τις τοπικές επιβατικές ανάγκες. Ο πρέσβης της Ελβετίας ενημέρωσε τον κ. Γραμματίδη για την απόφαση της Ελβετικής πλευράς να υποστηρίξει την ολοκλήρωση μιας λεπτομερούς μελέτης σκοπιμότητας που είναι ήδη υπό εξέλιξη. Τα αποτελέσματα αυτής της μελέτης θα συζητηθούν στα πλαίσια μιας επόμενης συνάντησης όλων των εμπλεκομένων πλευρών και φορέων στο Ναύπλιο, προγραμματισμένη για τις αρχές του Δεκεμβρίου 2024.

Ο κ. Γραμματίδης υπογράμμισε τη σημασία της αναγέννησης του Πελοποννησιακού Σιδηροδρόμου για επιβατικούς, πολιτιστικούς και τουριστικούς σκοπούς. Ο στόχος είναι η σύνδεση τόπων φυσικής καλλονής και ιστορικού ενδιαφέροντος, όπως η Κόρινθος, το Ναύπλιο, η Καλαμάτα, οι Μυκήνες, η Αρχαία Ολυμπία και άλλων, εξυπηρετώντας τη στρατηγική της Ελλάδας για έναν πιο βιώσιμο, πολυδιάστατο και λιγότερο εποχιακό τουρισμό.

Τέλος, ο πρόεδρος του ΟΣΕ κατέληξε ότι ένα τέτοιο έργο θα συμβάλει στην προστασία και τη μετάδοση μιας μοναδικής πολιτιστικής κληρονομιάς και στην αναγέννηση της πελοποννησιακής υπαίθρου.

Ο Ελβετός Πρέσβης επισήμανε τη δέσμευσή του να προσκαλέσει όλους τους ενδιαφερόμενους φορείς σε μια συλλογική προσπάθεια. Στόχος του είναι να μεταφέρει την Ελβετική εμπειρία από τη λειτουργία μετρικών ορεινών σιδηροδρομικών συστημάτων και τη δημιουργία ελκυστικών τουριστικών προγραμμάτων. Έτσι, στοχεύει στην ευρύτερη προβολή της επανεργοποίησης του Πελοποννησιακού Σιδηροδρόμου.

Ο πρόεδρος του ΟΣΕ ενημέρωσε τον Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας κ. Νεκτάριο Φαρμάκη και τον Περιφερειάρχη Πελοποννήσου κ. Δημήτριο Πτωχό για τις επόμενες κοινές συντονισμένες ενέργειες που σχετίζονται με το προαναφερθέν έργο.

Διαβάστε ΕΔΩ περισσότερες ειδήσεις