Αρχική Χωρίς κατηγορία Αναδρομικά γιατρών: Ανοίγει ο δρόμος για διεκδικήσεις έως δύο ετών

Αναδρομικά γιατρών: Ανοίγει ο δρόμος για διεκδικήσεις έως δύο ετών

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ
Κορονοϊός
Υπ. Υγείας: Υπεγράφη η απόφαση για τη συνταγογράφηση ανασφάλιστων

Ανοίγει ο δρόμος για τη διεκδίκηση αναδρομικών έως και 25.000 ευρώ για τους γιατρούς ειδικών μισθολογίων μετά την απόφαση του Αρείου Πάγου που έκρινε αντισυνταγματικές τις περικοπές στους μισθούς των γιατρών του ΕΣΥ που έγιναν με τον μνημονιακό νόμο 4093/2012.

Σύμφωνα με τον δικηγόρο Κώστα Τσουκαλά, αναδρομικά δύο ετών, όπως ορίζει ο νόμος, μπορούν να διεκδικήσουν:

  • Οι γιατροί που είχαν υποβάλει αγωγή πρωτοδίκως, η οποία βρίσκεται σε εξέλιξη.
  • Οι γιατροί που δεν είχαν υποβάλει αγωγή νωρίτερα, αλλά μπορούν τώρα να υποβάλουν και να διεκδικήσουν αναδρομικά τουλάχιστον δύο ετών, καθώς πρόκειται για μισθούς και όχι για συντάξεις.

Οι γιατροί είχαν ήδη δικαιωθεί με προηγούμενες αποφάσεις Πρωτοδικείων, Εφετείων, Ελεγκτικού Συνεδρίου αλλά και του Συμβουλίου της Επικρατείας. Εν συνεχεία η Ολομέλεια του Άρειου Πάγου ως αναιρετικό δικαστήριο δεν αποδέχτηκε την αναίρεση του Δημοσίου, κρίνοντας ότι παράνομα καταβάλλονταν μειωμένες οι αποδοχές στους γιατρούς του ΕΣΥ λόγω του συγκεκριμένου νόμου που περιλαμβανόταν στο λεγόμενο «Μεσοπρόθεσμο». Η Ολομέλεια έκρινε ότι ο συγκεκριμένος νόμος είναι αντισυνταγματικός και δεν πρέπει να εφαρμοστεί. Η Ολομέλεια απέρριψε την αναίρεση της πρώτης ΔΥΠΕ, επικυρώνοντας με αυτόν τον τρόπο όλες τις προηγούμενες αποφάσεις των δικαστηρίων.

Σύμφωνα με τη απόφαση του Αρείου Πάγου, ο νόμος 4093/2012 δεν είναι σύμφωνος με το Σύνταγμα και επομένως δεν πρέπει να εφαρμοσθεί, γιατί:

  1. Δεν προέβη σε «εκτιμήσεις για τις επιπτώσεις από τις εν λόγω μειώσεις», ούτε «αν το αναμενόμενο οικονομικό όφελος που θα προκύψει από τις μειώσεις είναι μικρότερο ή μεγαλύτερο από τις επιπτώσεις των μειώσεων». Δηλαδή νομοθετήθηκαν μειώσεις που μπορούσαν να προκαλέσουν συνολικά ζημία αντί για όφελος και πιθανότατα προκάλεσαν ζημία.
  2. Δεν εξετάστηκε από τον νόμο «αν θα μπορούσαν να ληφθούν άλλα μέτρα ισοδύναμου αποτελέσματος» ως προς τη μείωση των δημοσίων δαπανών, αλλά με μικρότερο κόστος για τους γιατρούς του ΕΣΥ.
  3. Δεν εξετάστηκε αν οι αποδοχές των γιατρών του ΕΣΥ παραμένουν μετά τις νέες μειώσεις επαρκείς για την αντιμετώπιση του κόστους αξιοπρεπούς διαβίωσής τους και ανάλογες της αποστολής που τους έχει ανατεθεί με το άρθρο 5 παρ. 5 του Συντάγματος.