ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

Άμεσες προσλήψεις 300 μόμινων γιατρών σε ΜΕΘ ανακοίνωσε ο υπουργός υγείας, Βασίλης Κικίλιας.

Συγκεκριμένα, με επείγουσα τροπολογία που κατέθεσε χθες το απόγευμα στη Βουλή, ο υπουργός Υγείας επιταχύνει τις διαδικασίες για την πρόσληψη 300 μόνιμων γιατρών στο ΕΣΥ, με σκοπό τη στελέχωση των πολύτιμων για την αντιμετώπιση της πανδημίας, Μονάδων Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) Covid.

Παράλληλα με την ίδια τροπολογία για τις προσλήψεις στις ΜΕΘ, ο κ.Κικίλιας, επιτάσσει τις ιδιωτικές κλινικές να περάσουν σε καθεστώς αναγκαστικής διάθεσης του δυναμικού τους για την κάλυψη των αναγκών της πανδημίας.

Η τροπολογία προβλέπει σε περίπτωση που οι ανάγκες του συστήματος υγείας το απαιτήσουν, το δυναμικό των ιδιωτικών κλινικών να τεθεί αυτομάτως στη διάθεση του ΕΣΥ και κάτω από τις εντολές των Διοικητών της εκάστοτε Υγειονομικής Περιφέρειας (ΥΠΕ). Παράλληλα, με την επίταξη προβλέπεται και συγκεκριμένη αποζημίωση των κλινικών.

Στην ομιλία του ο κ. Κικίλιας τόνισε ότι “η προσπάθεια αυτή αφορά όλους τους πολίτες, όλα τα κόμματα, όλους τους βουλευτές, όλους τους επιστήμονες, όλους τους γιατρούς, όλο το δυναμικό της χώρας. Η χώρα μας ζει πρωτόγνωρες στιγμές”, σημείωσε.

Αναφερόμενος στις προσλήψεις των 300 γιατρών, διευκρίνισε ότι οι ανάγκες στις νοσηλείες ασθενών που πάσχουν από Covid έχει πλέον τριπλασιαστεί. Αυξάνονται καθημερινά οι διασωληνωμένοι ασθενείς σε ΜΕΘ, όπως είπε, και η μάχη που καλείται να δώσει το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό είναι τεράστια. “Απαιτείται αυτό το προσωπικό να στηριχθεί για να μείνει όρθια η χώρα και το Εθνικό Σύστημα Υγείας και να μη μείνει κανένας συμπολίτης μας απροστάτευτος”, συμπλήρωσε.

Η τροπολογία προβλέπει την άμεση πρόσληψη από την ερχόμενη Δευτέρα -σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας- 300 μόνιμων γιατρών στις ΜΕΘ για την περαιτέρω αύξηση κλινών εντατικής θεραπείας. Πρόκειται για γιατρούς που θα κληθούν να στελεχώσουν κλειστές -λόγω έλλειψης προσωπικού- κλίνες ΜΕΘ, αλλά και τις νέες που έχουν δημιουργηθεί στο νοσοκομείο “Σωτηρία” με δωρεά της Ελληνικής Βουλής.

«Οι 200 από αυτές τις προσλήψεις αφορούν αιτήσεις και διαδικασίες που ούτως ή άλλως τρέχουν και οι 100 επιλαχόντες», ανέφερε ο υπουργός, ο οποίος τόνισε ότι οι ειδικευόμενοι που το επιθυμούν θα μπορούν να παρατείνουν την υπηρεσία τους στο ΕΣΥ. Επίσης μπορεί να παρατεθεί η θητεία ιατρών, που βρίσκονται κοντά στο όριο συνταξιοδότησης στις 31/12. Δύναται η θητεία τους να επεκταθεί αν το επιθυμούν για άλλους 6 μήνες μέχρι τις 31/6/2021, σύμφωνα με τον κ. Κικίλια.

Με την ίδια τροπολογία δίνεται, επίσης, η δυνατότητα απασχόλησης και ιδιωτών γιατρών, οι οποίοι θα μπορούν να υπηρετήσουν στο ΕΣΥ.