Αρχική Επιχειρήσεις Alpha Bank: Ο ΕΝΦΙΑ είχε αρνητική επίδραση στην αγορά ακινήτων

Alpha Bank: Ο ΕΝΦΙΑ είχε αρνητική επίδραση στην αγορά ακινήτων

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

Ευεργετικός για τα δημόσια έσοδα αλλά «μοιραίος» για την εγχώρια αγορά ακινήτων αναδεικνύεται ο ΕΝΦΙΑ, σύμφωνα με όσα αναφέρει η Alpha Bank στο εβδομαδιαίο της δελτίο.

Όπως τονίζει η τράπεζα, είναι αξιοσημείωτο το γεγονός ότι παρά τη σημαντική επιβάρυνση που έχουν υποστεί τα νοικοκυριά μέσω του ΕΝΦΙΑ, ο φόρος εξακολουθεί να αποδίδει, καθώς τα έσοδα από την περιουσία σημείωσαν αύξηση για πέμπτο συνεχές έτος, από το 2011 δηλαδή που εισήχθη για πρώτη φορά, μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ.

Πέραν, ωστόσο, της δημοσιονομικής του αποδοτικότητας, ο φόρος αυτός εξακολουθεί να λειτουργεί αποτρεπτικά για την αγορά ακινήτων (όπου οι συναλλαγές έχουν σχεδόν καταρρεύσει), αλλά και για την ανάκαμψη της οικοδομικής δραστηριότητας στη χώρα. Αποτελεί δε σημαντικό εμπόδιο για την αύξηση των τιμών των οικιστικών ακινήτων, παράλληλα με την αναμενόμενη ανάκαμψη του ΑΕΠ.

H τράπεζα επισημαίνει ότι τα έσοδα από τον φόρο στην ακίνητη περιουσία ως ποσοστό στο ΑΕΠ στην Ελλάδα διαμορφώνονται πλέον σε υψηλό επίπεδο και συγκεκριμένα βρίσκονται πάνω από τα αντίστοιχα έσοδα που καταγράφονται σε κάποιες από τις γείτονες χώρες όπως η Ιταλία, η Τουρκία, η Κύπρος ή η Βουλγαρία αλλά και από κάποιες ανεπτυγμένες χώρες όπως η Γερμανία (στοιχεία 2015).

Στην Ελλάδα, ωστόσο, η απότομη αύξηση του φόρου στην περιουσία αποτέλεσε ένα σοκ, που θα αργήσει να απορροφηθεί από τις οικονομικές μονάδες και τις αγορές.

Και τούτο διότι η παραδοσιακά μικρή φορολογική επιβάρυνση της περιουσίας στην Ελλάδα πριν το 2010 οδήγησε, μεταξύ και άλλων παραγόντων, στη χρήση των ακινήτων ως μέσο αποθεματοποίησης του πλούτου με συνέπεια τη διαμόρφωση ενός υψηλού ποσοστού ιδιοκατοίκησης στη χώρα.

Παράλληλα, η πτώση του διαθεσίμου εισοδήματος και η αύξηση της μακροχρόνιας ανεργίας στα χρόνια της κρίσης σε συνδυασμό με τη μεγαλύτερη σε σχέση με το παρελθόν εξάρτηση των δημοσίων εσόδων από το φόρο περιουσίας και την έμμεση φορολογία έχει οδηγήσει σε μία διεύρυνση της απόκλισης ανάμεσα στη φορολογική επιβάρυνση και την φοροδοτική ικανότητα των πολιτών. Σημαντική ένδειξη στην αποδυνάμωση της φοροδοτικής ικανότητας είναι η αύξηση των ληξιπρόθεσμων οφειλών των ιδιωτών προς το δημόσιο, οι οποίες ανήλθαν στα € 94,39 δισ. στο τέλος Νοεμβρίου του 2016 (παλαιό και νέο ληξιπρόθεσμο χρέος), έναντι € 87,5 δισ. στο τέλος του 2015, καταλήγει η Alpha.