Αρχική Οικονομία Αλλαγή γραμμής για το περιουσιολόγιο

Αλλαγή γραμμής για το περιουσιολόγιο

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

Υστερα από σειρά δηλώσεων που είχαν προκαλέσει σύγχυση αναφορικά με το τι θα περιλαμβάνεται στο Περιουσιολόγιο, η υφυπουργός Οικονομικών Κατερίνα Παπανάτσιου αποφάσισε -έστω και καθυστερημένα- να ξεκαθαρίσει το τοπίο.

Οπως, λοιπόν, διευκρίνισε η κ. Παπανάτσιου, στο Περιουσιολόγιο θα καταγραφεί το σύνολο της κινητής και ακίνητης περιουσίας των φορολογουμένων, συμπεριλαμβανομένων των καταθέσεων, των μετοχών, των ομολόγων κτλ. Επιπλέον, αφήνεται ορθάνοιχτο το ενδεχόμενο να χρησιμοποιηθεί το νέο σύστημα και για την επιβολή πρόσθετων φόρων!

Πιο αναλυτικά, η κ. Παπανάτσιου ουσιαστικά διαψεύδει τον εαυτό της, καθώς πριν από λίγες ημέρες είχε δηλώσει στη Βουλή ότι στο Περιουσιολόγιο δεν θα περιλαμβάνονται οι τραπεζικές καταθέσεις, τα ομόλογα του Ελληνικού Δημοσίου, τα αμοιβαία κεφάλαια εσωτερικού και οι μετοχές. Για να δικαιολογηθεί, χθες υποστήριξε ότι η αναφορά της στη Βουλή έγινε με βάση το ισχύον πλαίσιο, αλλά σύντομα θα αναληφθεί νομοθετική πρωτοβουλία, ώστε να συμπληρωθούν και να τροποποιηθούν κατάλληλα οι υφιστάμενες διατάξεις!

«Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών έχει επανειλημμένα δηλώσει ότι στο Περιουσιολόγιο θα καταγράφεται το σύνολο των κινητών και ακίνητων περιουσιακών στοιχείων των φορολογούμενων, συμπεριλαμβανομένων των καταθέσεων», συμπλήρωνε η χθεσινή ανακοίνωση του υπουργείου.

Παράλληλα, το υπουργείο ανέφερε ότι «το Περιουσιολόγιο θα χρησιμοποιηθεί κατ’ αρχήν για τον έλεγχο του πόθεν έσχες των φορολογούμενων και τον περιορισμό της φοροδιαφυγής», αφήνοντας με την… πονηρή αυτή διατύπωση ορθάνοιχτο παράθυρο για επιβολή φόρου πλούτου, με βάση το Περιουσιολόγιο.