Αρχική Παιδεία Αλλαγές στη Παιδεία: Χωρίς εξετάσεις η είσοδος στα ΤΕΙ

Αλλαγές στη Παιδεία: Χωρίς εξετάσεις η είσοδος στα ΤΕΙ

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

Διδακτορικούς τίτλους θα δίνουν σύντομα τα Τεχνολογικά Εκπαιδευτικά Ιδρύματα στο πλαίσιο των αλλαγών που προωθεί το υπουργείο Παιδείας. Προς αυτή τη κατεύθυνση και με βάση το πλαίσιο υλοποίησης της σχεδίου «Ενιαίος Χώρος Ανώτατης Εκπαίδευσης και Έρευνας» τα ΤΕΙ μετατρέπονται  σε «Τεχνικά Πανεπιστήμια». Μάλιστα, ήδη ο υπουργός Παιδείας Κώστας Γαβρόγλου έχει αποστείλει επιστολή προς τις διοικήσεις να παρουσιάσουν τεκμηριωμένες προτάσεις για τη χορήγηση διδακτορικών, ζητώντας τους να προτείνουν ενδεχόμενες συνεργασίες μεταξύ τμημάτων (ακόμα κι αν αυτά προέρχονται από ΑΕΙ) για την εκπόνηση τέτοιων εργασιών.

Τα εκπαιδευτικά ιδρύματα θα υλοποιούν διετείς κύκλους σπουδών, όπου η εισαγωγή των υποψηφίων από τα Επαγγελματικά Λύκεια θα γίνεται χωρίς πανελλαδικές εξετάσεις. Με αυτό τον τρόπο θα αξιολογούνται οι εκπαιδευτικές δομές, έτσι ώστε σε δεύτερο επίπεδο να υπάρξουν συγχωνεύσεις και κλείσιμο όσων παραμένουν τα τελευταία χρόνια σε κατάσταση αδράνειας και δεν κατεβάζουν ρολά λόγω τοπικών συμφερόντων.

Σύμφωνα με υψηλόβαθμα στελέχη του υπουργείου Παιδείας οι αλλαγές δεν θα ισχύουν για όλα τα τμήματα και εναπόκειται στις διοικήσεις για το ποια από αυτά θα ενταχθούν στο καινούργιο καθεστώς λειτουργίας. Ωστόσο, βασική προϋπόθεση είναι η αυτοδυναμία του τμήματος, με τουλάχιστον οκτώ μόνιμα μέλη διδακτικού προσωπικού.

Ερώτημα, βέβαια, αποτελεί τι επαγγελματικά δικαιώματα θα έχουν οι απόφοιτοι που βγαίνουν από αυτά τα «Πανεπιστημιακά ΤΕΙ». Σίγουρα, περισσότερα από τα όσα ισχύουν για τα ΙΕΚ, αναφέρουν πηγές του υπουργείου. Ο υπουργός, πάντως, κάνει λόγο για «δομές που θα δίνουν επαγγελματικές πιστοποιήσεις ευρωπαϊκών προδιαγραφών υπό τη σκέπη των πανεπιστημίων, στις οποίες θα έχουν προνομιακή πρόσβαση οι απόφοιτοι των ΕΠΑΛ».