«Η επίσκεψη Τσίπρα στην μονάδα της Apivita θέλει να αναδείξει τη σημασία που έχουν δραστηριότητες που συνδέουν τον πρωτογενή τομέα, την αγροτική παραγωγή, με την μεταποίηση που έχει καινοτομικά χαρακτηριστικά.»
«Οι συγκεκριμένες επισκέψεις σε παραγωγικές μονάδες δεν έχουν επιλεγεί τυχαία, είναι σε εργοστάσια που συμβολίζουν και τις αναπτυξιακές προτεραιότητες που θέλουμε να έχει η ελληνική οικονομία το επόμενο διάστημα», όπως είπε ο Αλ. Χαρίτσης μιλώντας στο Κόκκινο, καθώς «έχει ήδη ανοίξει η συζήτηση για το μεταμνημονιακό περιβάλλον της εθνικής οικονομίας και είναι πολύ σημαντικό να καθορίσουμε ποιοι είναι οι βασικοί άξονες πάνω στους οποίους θα κινηθούμε το επόμενο διάστημα».
«Η επίσκεψη Τσίπρα στην μονάδα της Apivita θέλει να αναδείξει τη σημασία που έχουν δραστηριότητες που συνδέουν τον πρωτογενή τομέα, την αγροτική παραγωγή, με την μεταποίηση που έχει καινοτομικά χαρακτηριστικά. Προϊόντα που παράγονται στη χώρα μας, από ελληνικές επιχειρήσεις και χαρακτηρίζονται διεθνώς από υψηλά επίπεδα καινοτομίας, στα οποία έχουν γίνει πολύ σοβαρές επενδύσεις των ίδιων των κερδών στην έρευνα και την καινοτομία», όπως είπε.
Κέρδος που γίνεται μοχλός ανάπτυξης, καινοτομίας και εξωστρέφειας
Έτσι, «το κέρδος παύει να αποτελεί το μόνο αυτοσκοπό της επιχείρησης, αλλά λειτουργεί ως μοχλός περαιτέρω ανάπτυξης της επιχειρηματικής ανάπτυξης, με όρους καινοτομίας και εξωστρέφειας. Δεν είναι τυχαίο ότι η συγκεκριμένη επιχείρηση το τελευταίο διάστημα κατάφερε να προχωρήσει σε πολύ σημαντικές στρατηγικές συνεργασίες με διεθνή όμιλο», όπως υπογράμμισε.
Θύμισε επίσης ότι «η πρόθεσή μας να αναδείξουμε τέτοιες περιπτώσεις δεν μένει στο συμβολισμό, αλλά μετουσιώνεται και σε πράξη … με τη δουλειά που έγινε όλο το προηγούμενο διάστημα για την δημιουργία ειδικών προγραμμάτων και από τα κοινοτικά συγχρηματοδοτούμενα προγράμματα και από εθνικούς πόρους, για την ενίσχυση αυτών των δραστηριοτήτων». Στο ίδιο πλαίσιο κινείται και η «συνεργασία με το υπουργείο Παιδείας και το πρόγραμμα «Ερευνώ – Δημιουργώ – Καινοτομώ», που στοχεύει στην σύνδεση της έρευνας με την παραγωγή, της γνώσης που παράγεται στα ελληνικά εργαστήρια με τις μικρομεσαίες ελληνικές επιχειρήσεις και έχει συναντήσει πολύ μεγάλη ανταπόκριση».
Ολοκληρωμένες αλυσίδες αξίας από την πρωτογενή παραγωγή ως την κατανάλωση
Σχολιάζοντας εξάλλου την συνάντηση Μητσοτάκη με το σωματείο της Ελληνικός Χρυσός, ο κ. Χαρίτσης τόνισε ότι «και στο κομμάτι της ανάπτυξης, συγκρούονται τελείως διαφορετικά, αποκλίνοντα και αντιπαραθετικά μεταξύ τους πολιτικά σχέδια. Εμείς λέμε ότι στόχος πρέπει να είναι η οικονομία της γνώσης, η επένδυση στο βασικό συγκριτικό πλεονέκτημα της ελληνικής οικονομίας, το ανθρώπινο δυναμικό, παραγωγικών δραστηριοτήτων που θα δημιουργούν ολοκληρωμένες αλυσίδες αξίας από την πρωτογενή παραγωγή μέχρι τη μεταποίηση και την τελική διάθεση … με επιχειρήσεις που θα σέβονται την εργατική και περιβαλλοντική νομοθεσία».
«Με τις επιλογές που κάνει ο κ. Μητσοτάκης αποδεικνύει ότι το δικό μας σχέδιο και αυτό της αξιωματικής αντιπολίτευσης και στο πεδίο της ανάπτυξης και των επενδύσεων «απέχουν παρασάγγας»», όπως ξεκαθάρισε ο Αλ. Χαρίτσης.