Άκρως απογοητευτικά είναι τα ευρήματα έρευνας της Ernst&Young για θέματα απάτης και διαφθοράς, καθώς οκτώ στα δέκα στελέχη πιχειρήσεων θεωρούν ότι η διαφθορά είναι διαδεδομένη στην Ελλάδα. Από την έρευνα, η οποία διεξήχθη στην περιοχή της Ευρώπης, Μέσης Ανατολής, Ινδίας και Αφρικής και κατέγραψε τις απόψεις 4.100 στελεχών από μεγάλες επιχειρήσεις σε 41 χώρες, απορρέει ότι παρά την πρόοδο που έχει συντελεστεί τα τελευταία χρόνια στην αντιμετώπιση φαινομένων δωροδοκίας και διαφθοράς, οι προκλήσεις παραμένουν μεγάλες.

Το 51% των ερωτηθέντων εξακολουθεί να θεωρεί ότι το πρόβλημα της δωροδοκίας και της διαφθοράς είναι εκτεταμένο στο επιχειρηματικό περιβάλλον στη χώρα του.  Το αντίστοιχο ποσοστό στην Ελλάδα εκτινάχθηκε στο 81%, μετά από συνεχή μείωση τα τελευταία χρόνια. Είναι χαρακτηριστικό, ότι στην ενδιάμεση έρευνα του 2014 το ποσοστό αυτό ήταν 71%, στην αντίστοιχη έρευνα του 2015 ήταν 69%, ενώ στην ενδιάμεση έρευνα του 2016 ήταν ακόμη χαμηλότερο, στο 62%! Πάντως, ιδιαίτερα ανησυχητικό είναι το γεγονός ότι ένα στα πέντε στελέχη αναφέρει ότι έχει δεχτεί πιέσεις για να μην αναφέρει παραβατικά κρούσματα, ενώ το77% των μελών διοικητικών συμβουλίων και των ανώτερων διευθυντικών στελεχών δηλώνει ότι θα ήταν πρόθυμο να δικαιολογήσει κάποια μορφή ανήθικης συμπεριφοράς για να βοηθήσει μια επιχείρηση να επιβιώσει.

Παράλληλα, το 17% των ερωτηθέντων και ένα στα τρία μέλη διοικητικών συμβουλίων και ανώτερων διευθυντικών στελεχών, εμφανίζονται πρόθυμα να δωροδοκήσουν με μετρητά για να εξασφαλίσουν ή να διατηρήσουν μια εμπορική συμφωνία που θα βοηθήσει την επιχείρησή τους να επιβιώσει. Στην ίδια ερώτηση, ένα 29% των Ελλήνων συμμετεχόντων ασπάστηκε αυτή την άποψη, ποσοστό αισθητά υψηλότερο από το μέσο όρο.

Στην έρευνα αποτυπώνεται με διάφανο τρόπο και η απαισιοδοξία των στελεχών για την οικονομική πορεία της χώρας μας, καθώς το 63% των Ελλήνων θεωρούν τους χαμηλότερους από τους αναμενόμενους ρυθμούς ανάπτυξης στη χώρα ως τη μεγαλύτερη απειλή για την ανάπτυξη ή την επιτυχία της επιχείρησής τους.