Τετάρτη, 3 Ιουλίου, 2024

Ρύθμιση “ανάσα” για 32.000 οφειλέτες του τέως Οργανισμού Εργατικής Κατοικίας

«Πράσινο φως» για τη ρύθμιση ληξιπρόθεσμων οφειλών περίπου 300.000.000 ευρώ, τα οποία βαρύνουν 32.000 δικαιούχους των εργατικών κατοικιών στους οικισμούς του ΟΕΚ, έδωσε με υπουργική απόφαση η υπουργός Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου.

Το υπουργείο Εργασίας προχωρά στην περικοπή και ρύθμιση των τόκων υπερημερίας για όσους έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές, επιμηκύνει τον χρόνο αποπληρωμής από 240 σε 360 δόσεις, ενώ βάζει ευνοϊκότερους όρους για ευάλωτες κοινωνικά ομάδες (μακροχρόνια άνεργοι, τρίτεκνοι, πολύτεκνοι, μονογονεϊκές οικογένειες, συνταξιούχοι, ΑμεΑ κτλ).

Η ρύθμιση αυτή έρχεται σε συνέχεια της προηγούμενης Υπουργικής Απόφασης που προέβλεπε την δραστική μείωση της τιμής παραχώρησης για 150 οικισμούς του τέως ΟΕΚ στα 304,41 ευρώ/τ.μ.  Οι οφειλέτες χωρίζονται σε τρεις κατηγορίες.

Περίπου 14.500 οικογένειες διαμένουν στους οικισμούς και διαθέτουν προσωρινά παραχωρητήρια. Από αυτή τη κατηγορία το κράτος θα έπρεπε να έχει εσπράξει 261 εκατομμύρια ευρώ. Ωστόσο, στα ταμεία έχουν μπει μόλις 41 εκατομμύρια ευρώ. Δηλαδή, 220 εκατομμύρια λιγότερα.

Σε 9.700 νοικοκυριά ανέρχονται τα νοικοκυριά που διαθέτουν οριστικά παραχωρητήρια και ισχύει ο χρόνος αποπληρωμής. Για αυτή τη κατηγορία από τα 77,5 εκατομμύρια ευρώ που θα έπρεπε να έχουν εισπραχθεί, έχουν μπει στα κρατικά ταμεία περίπου 20 εκατ. Ευρώ.

Η τελευταία αποτελείται από οικογένειες που είχαν οριστικό παραχωρητήριο το οποίο έχει λήξει ο χρόνος πληρωμής και τυχόν εφαρμογή της υποθήκης ή των όρων του παραχωρητηρίου θα σήμαινε απώλεια της κατοικίας τους. Ωστόσο, το υπουργείο μέσω ειδικής ρύθμισης δίνει την ευκαιρία να εξοφλήσουν τις οφειλές τους σε 10 επιπλέον χρόνια. Από αυτή τη κατηγορία το κράτος θα έπρεπε να είχε εισπράξει 11 εκατομμύρια ευρώ. Ωστόσο, εισέπραξε μόλις 1,8 εκατομμύρια!

Διαβάστε ακόμη:

Ακρίτα σε Δούκα: Μήπως να πιάσετε το φαράσι να ξεβρωμίσετε την Αθήνα;

Ιδιαιτέρως σκληρή κριτική ασκεί στον Δήμαρχο Αθηναίων Χάρη Δούκα...

Ευρωεκλογές 2024 – Αποτελέσματα ΥΠΕΣ: ΝΔ 27,5%, ΣΥΡΙΖΑ 14,58%, ΠΑΣΟΚ 13,75%

Ευρωεκλογές 2024 - Η μεγάλη διαφορά της Νέας Δημοκρατίας...

«Στα αθλητικά πάμε..καλά»

Άρθρο των φοροτεχνικών Παναγιώτη Παντελή και Ηλία Χατζηγεωργίου Στα...

Ενημερωτικό Δελτίο

Λευτέρης Αυγενάκης: Βίντεο τον δείχνει να χτυπά εργαζόμενο στο «Ελ.Βενιζέλος»

Ένα περιστατικό στο Αεροδρόμιο Ελ. Βενιζέλος προκάλεσε σοβαρές αντιδράσεις μετά τη δημοσιοποίηση ενός βίντεο από κάμερα ασφαλείας. Στο βίντεο, φαίνεται ο πρώην υπουργός Λευτέρης...

Έκτακτη κακοκαιρία με ισχυρές καταιγίδες και κεραυνούς – Συστάσεις προς τους πολίτες

Μετά από έναν παρατεταμένο καύσωνα, η Ελλάδα πρόκειται να αντιμετωπίσει κακοκαιρία από σήμερα, Τετάρτη (03/07), με τον καιρό να επιδεινώνεται σημαντικά. Οι ισχυρές βροχές,...

Ψύχρα στο Μαξίμου μετά τις ομιλίες Σαμαρά και Καραμανλή κατά Μητσοτάκη

Ο πρώην Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, χθες πραγματοποίησε την πιο έντονη κριτική κατά της Κυβέρνησης μετά τις εκλογές. Παράλληλα, ο Κώστας Καραμανλής εξέφρασε ισχυρές προειδοποιήσεις...

Οι πληρωμές απο e-ΕΦΚΑ και ΔΥΠΑ έως τις 5 Ιουλίου

Ακριβώς 89.821.690 ευρώ αναμένεται να καταβληθούν σε 87.375 δικαιούχους, από σήμερα 01/07 έως τις 5 Ιουλίου 2024, στο πλαίσιο των προγραμματισμένων καταβολών του e- ΕΦΚΑ...