Κακούργημα η θανάτωση και ο βασανισμός ζώου – Προβλέπεται ποινή κάθειρξης έως 10 έτη

0
31

Σύμφωνα με την τροπολογία που κατατέθηκε στη Βουλή σε κακούργημα μετατρέπεται το αδίκη βασανισμού ή θανάτωσης ζώου. Επίσης, προβλέπεται ποινή κάθειρξης εως 10 έτη και αυξημένη χρηματική ποινή.

Την τροπολογία κατέθεσε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Μάκης Βορίδης στο σχέδιο νόμου «Ρυθμίσεις για την επιτάχυνση της εκδίκασης εκκρεμών υποθέσεων του ν.3869/2010» και το οποίο εισάγεται προς συζήτηση και ψήφιση από την Ολομέλεια σήμερα.

Η τροπολογία ουσιαστικά αυστηροποιεί το υφιστάμενο θεσμικό πλαίσιο για την προστασία των ζώων, τροποποιώντας τις διατάξεις της κείμενης νομοθεσίας και επανακαθορίζοντας τις ποινικές κυρώσεις για τους παραβάτες της σχετικής περί μεταχείρισης ζώων νομοθεσίας.

Η ρύθμιση περιλαμβάνει μεταξύ άλλων και τα αδικήματα: εγκατάλειψη, εισαγωγή, εμπορία, αναπαραγωγή ακρωτηριασμένων σκύλων και συμμετοχή ακρωτηριασμένων ζώων σε εκθέσεις, κακοποίηση, βάναυση μεταχείριση, ευθανασία. Ρυθμίζονται, επίσης, εκ νέου θέματα σχετικά με την αφαίρεση οριστικά των ζώων από τους παραβάτες της νομοθεσίας για την προστασία αυτών.

Διαβάστε την σχετική τροπολογία εδώ.