«Υπό το πρίσμα των νέων στοιχείων και μετά από όλα αυτά που είπε ο Ματθαιόπουλος», κατατίθεται η μήνυση, όπως είπε μιλώντας στον ΑΝΤ1 ο δήμαρχος Κυθήρων, Ευστράτιος Χαρχαλάκης και εκτίμησε ότι «Θα γίνει πολύ βαθιά έρευνα», αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο αξίωσης αποζημίωσης τονίζοντας όμως ότι προτεραιότητα είναι η άσκηση ποινικών διώξεων.

«Δεν υπήρχε συντονισμός ούτε των επίγειων δυνάμεων. Τα εναέρια μέσα έκαναν τέσσερις ώρες να επιστρέψουν. Αδιανόητα πράγματα», κατέληξε ο δήμαρχος που ανέφερε ότι θα καταθέσει σήμερα την μήνυση στο Πειραιά.

Αποκαλύψεις στο ηχητικό ντοκουμέντο: Το 2017 άφησαν τα Κύθηρα και τη Μάνη να καούν

Αποκαλυπτικοί είναι οι διάλογοι στο ηχητικό ντοκουμέντο που έφερε στο φως της δημοσιότητας η «Καθημερινή της Κυριακής» σχετικά με την τραγωδία στο Μάτι, τις ευθύνες και τις κόντρες αξιωματικών που έγιναν αιτία να καούν τα Κύθηρα και η Μάνη.

Σύμφωνα με τον διάλογο που δημοσιεύεται στον οποίο ακούγεται ο κ. Ματθαιόπουλος και ο επικεφαλής των ερευνών για το Μάτι, Δημήτρης Λιότσιος, ακούμε πως το αρχηγείο της Πυροσβεστικής άφησε αβοήθητους τους κατοίκους στα Κύθηρα και στη Μάνη, με σκοπό να εκτεθεί ο επικεφαλής των συγκεκριμένων περιοχών.

Ο κ. Ματθαιόπουλος φαίνεται να “απειλεί” τον κ. Λιότσιο με δυσμενή μετάθεση, αλλά και σε μία πιθανή φωτιά να τον αφήσουν χωρίς εναέρια. «Έχεις 15 χρόνια, 20 για να πάρεις σύνταξη. Θα έρθει το χαρτάκι από πάνω χωρίς να το θέλω εγώ για τη Σάμο, και στην πρώτη φωτιά μην του σηκώνεις τίποτα», λέει ο κ. Ματθαιόπουλος.

«Έτσι γίνονται τα παιχνίδια. Έτσι έγιναν πέρυσι τα παιχνίδια με τον Καπελιό (πρώην αρχηγό της Πυροσβεστικής) και τον Βασιλειάδη (πρώην υπαρχηγό Επιχειρήσεων). Για να καθαρίσει ο Καπελιός τον Βασιλειάδη τον άφησε και στα Κύθηρα χωρίς εναέρια και στη Μάνη χωρίς εναέρια. Τόσοι είναι οι φάκελοι στους εισαγγελείς του Γυθείου και του Πειραιά. Έτσι παίζεται το παιχνίδι».

Τονίζεται πως τότε ο Βασίλης Ματθαιόπουλος ήταν συντονιστής της επιχείρησης. Ο Ιωάννης Βασιλειάδης αποστρατεύτηκε στις επόμενες κρίσεις, του 2018, και τη θέση του πήρε ο κ. Ματθαιόπουλος, ο οποίος μετά την τραγωδία στο Μάτι έγινε αρχηγός της Πυροσβεστικής.