ΚΟΣΜΟΣ

Ερντογάν μετά τη θλιβερή φιέστα στην Αγία Σοφία: «Ήταν και έγινε ξανά τζαμί»

Πένθος για τον Χριστιανισμό, την Ορθοδοξία και τον Ελληνισμό η σημερινή ημέρα. Επισήμως η Αγία Σοφία μετατράπηκε σε τζαμί, με μια προκλητική φιέστα από τον Τούρκο πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, για την πρώτη μουσουλμανική προσευχή μέσα στο Ορθόδοξο μνημείο της παγκόσμιας ιστορίας και του πολιτισμού. Πηγή: Sabah.com.tr / CNN Turk/ sigmalive.com Από νωρίς το πρωί πλήθος κόσμου συνέρρευσε […]

Πένθος για τον Χριστιανισμό, την Ορθοδοξία και τον Ελληνισμό η σημερινή ημέρα. Επισήμως η Αγία Σοφία μετατράπηκε σε τζαμί, με μια προκλητική φιέστα από τον Τούρκο πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, για την πρώτη μουσουλμανική προσευχή μέσα στο Ορθόδοξο μνημείο της παγκόσμιας ιστορίας και του πολιτισμού.

Από νωρίς το πρωί πλήθος κόσμου συνέρρευσε στην Αγία Σοφία, ενώ η πρώτη μουσουλμανική προσευχή ολοκληρώθηκε στις 14:30.

Ερντογάν για την Αγία Σοφία: Ήταν και έγινε ξανά τζαμί

Ο Τούρκος Πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν φρόντισε να προκαλέσει στις δηλώσεις του και μετά το τέλος της προσευχής στην Αγία Σοφία. Συγκεκριμένα, ο «σουλτάνος» δήλωσε στις κάμερες των τουρκικών τηλεοπτικών δικτύων ότι «η Αγία Σοφία ήταν τζαμί και έγινε πάλι τζαμί. Επέστρεψε στην πραγματική της μορφή όμως θα παραμείνει ως μνημείο πολιτιστικής κληρονομιάς», δηλώνοντας, μάλιστα, πως έξω από τον ναό βρέθηκαν τουλάχιστον 350.000 πιστοί.

Εν συνεχεία ο Ερντογάν αποχώρησε για να επισκεφθεί τον τάφο του Μωάμεθ του Πορθητή. Να θυμίσουμε πως νωρίτερα έψαλε απόσπασμα από το Κοράνι μέσα στην Αγία Σοφία, κατά τη διάρκεια της προσευχής στο μνημείο το οποίο από σήμερα λειτουργεί ως τζαμί.

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, επευφημούμενος από πλήθος κόσμου και υποστηρικτές του, έφτασε στην Αγία Σοφία λίγο μετά τις 12 το μεσημέρι. Κατά τη διάρκεια της προσευχής μάλιστα, ο Τούρκος Πρόεδρος ανέγνωσε το Κοράνι.

Προηγουμένως, ο Αλί Ερμπάς, επικεφαλής της Διεύθυνσης Θρησκευτικών Υποθέσεων (Diyanet) ανακοίνωσε τον διορισμό τριών ιμάμηδων και πέντε μουεζίνιδων για το «τέμενος Αγία Σοφία». Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στο μνημείο, ο κυβερνήτης ανέφερε πως «όλοι ανυπομονούν να παρευρεθούν στις ειδικές προσευχές με μεγάλο ενθουσιασμό». Αναφερόμενος στα υγειονομικά μέτρα κατά του κορονοϊού, τόνισε ότι θα υπάρχουν πέντε διαφορετικοί ανοιχτοί χώροι για τους προσκυνητές για να αποφευχθεί ο συνωστισμός. Οι χώροι για τους πιστούς θα ξεκινήσουν να ανοίγουν σήμερα στις 10:00 τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας.

«Η είσοδος στους χώρους προσευχής θα γίνεται μετά από έρευνες ασφαλείας σε 11 διαφορετικά σημεία ελέγχου». Δρόμοι και γραμμές του μετρό παρέμειναν κλειστοί πριν και κατά τη διάρκεια της προσευχής.

Ο Γιερλικάγια διευκρίνισε ότι οι προσκυνητές που έρχονται στην Αγία Σοφία θα πρέπει να φέρουν τις δικές τους μάσκες και χαλιά προσευχής, ως μέτρο προφύλαξης κατά της Covid-19. Ο Μεχμέτ Μποϊνουκαλίν, ο Φερούχ Μουστουέρ και ο Μπουνιαμίν Τοπκούογλου είναι οι διορισμένοι ιμάμηδες, ανέφερε ο Αλί Ερμπάς.

Στις 10 Ιουλίου το Συμβούλιο της Επικρατείας, το ανώτατο διοικητικό δικαστήριο της Τουρκίας, αποδέχθηκε αίτηση διαφόρων οργανώσεων και ακύρωσε κυβερνητική απόφαση του 1934 που απέδιδε στην Αγία Σοφία το καθεστώς μουσείου. Μόλις η απόφαση αυτή δημοσιοποιήθηκε, ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ανακοίνωσε τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

string(0) ""