«Oι συγκεκριμένες ειδικότητες και οι θέσεις που διεκδικούν είναι πλεονάζουσες», απαντά το υπουργείο Παιδείας στο εξώδικο 130 εκπαιδευτικών που ζητούν την ακύρωση των 3559 υποχρεωτικών μετατάξεων που έγιναν το 2013 από τον τότε υπουργό Παιδείας Κωνσταντίνο Αρβανιτόπουλο. Οι εκπαιδευτικοί αυτοί έστειλαν εξώδικο στον νυν υπουργό Παιδείας, Κώστα Γαβρόγλου με το οποίο ζητούν την αποκατάσταση της νομιμότητας εντός 5 ημερών.

Το Σώμα Επιθεωρητών Δημόσιας Διοίκησης είχε καταρτίσει έκθεση-καταπέλτη για τις μετάξεις του Αρβανιτόπουλου, την ακύρωση των οποίων διεκδικούν σήμερα εκπαιδευτικοί ειδικοτήτων των οποίων οι αιτήσεις δεν ικανοποιήθηκαν.

Κατά την έκθεση του ΣΕΕΔΔ «δεν έγινε επεξεργασία και συσχετισμός των καταχωρημένων στο ηλεκτρονικό σύστημα του άρθρου 7 του ν.3848/2010 στοιχείων από την αρμόδια υπηρεσία», ενώ «η εισήγηση για τον προσδιορισμό κενών και πλεονασμάτων των δύο βαθμιδών εκπαίδευσης δεν συντάχθηκε, όπως προβλεπόταν, από τη Γενική Διεύθυνση Προσωπικού Π/βάθμιας και Δ/βάθμιας Εκπαίδευσης, αλλά το σχέδιο αυτής δόθηκε από το Γραφείο Υπουργού και υπογράφηκε μόνο από τους αρμόδιους Τμηματάρχες με διατυπωμένες επ’ αυτού τις διαφωνίες- επιφυλάξεις τους, χωρίς να ολοκληρωθεί η διαδικασία υπογραφής και διεκπεραίωσης».

Παράλληλα, δεν καταρτίστηκε από την υπηρεσία αξιολογικός πίνακας κατάταξης, βάσει των μορίων των αιτηθέντων εκπαιδευτικών, αλλά δόθηκε από το Γραφείο Υπουργού αλφαβητικός πίνακας με τα ονόματα των προς μετάταξη εκπαιδευτικών, τόσο σε θέσεις εκπαιδευτικών Π/βάθμιας Εκπαίδευσης, όσο και σε διοικητικές θέσεις.

Το υπουργείο Παιδείας απαντά στο εξώδικο:

Η σημερινή Κυβέρνηση λαμβάνοντας υπόψη τα προβλήματα και τις αδικίες που δημιουργήθηκαν από την παραβίαση των διατάξεων του αρ. 82 παρ. 11 του ν.4172/2013 –από την τότε πολιτική ηγεσία του Υπουργείου – για την μετάταξη των 3559 εκπαιδευτικών, έχει προβεί τις παρακάτω ενέργειες:

1. Συνέστησε 1686 νέες οργανικές θέσεις για τις κοινές ειδικότητες των δύο βαθμίδων τον Αύγουστο του 2015 (ΦΕΚ 1719/17-08-2015).Συνέστησε πέντε νέους κλάδους και 2223 νέες οργανικές θέσεις στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση το 2016 (ΦΕΚ Β’ 3391/20/2016)για τις μη κοινές ειδικότητες.

2. Οι νομοθετικές πρωτοβουλίες της Κυβέρνησης αποκατέστησαν τη νομιμότητα και τις αδικίες σε βάρος των μεταταχθέντων εκπαιδευτικών στην συντριπτική πλειονότητά τους.

3. Ο ελάχιστος αριθμός εκπαιδευτικών που δεν αποκαταστάθηκε, προσέφυγε στη Δικαιοσύνη, την απόφαση της οποίας το Υπουργείο θα σεβαστεί και θα εφαρμόσει. Λόγοι όμως, δημοσίου συμφέροντος επιβάλλουν στη σημερινή ηγεσία να μην μπορεί στο πλαίσιο της νομιμότητας να αποκαταστήσει και τους προσφεύγοντες εκπαιδευτικούς αφού οι συγκεκριμένες ειδικότητες και οι θέσεις που διεκδικούν είναι πλεονάζουσες.