Πέμπτη, 4 Ιουλίου, 2024

Μηταράκης: Βασικός στόχος η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών

Στη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου συμμετείχε χθές 11 Δεκεμβρίου,ο υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων κ. Νότης Μηταράκης. Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του ο υφυπουργός παρουσίασε τις βασικές θέσεις της κυβέρνησης αναφορικά με τη στήριξη της επιχειρηματικότητας, των ελεύθερων επαγγελματιών, των μισθωτών και εν γένει της ελληνικής οικονομίας.

Ο κ. Μηταράκης τόνισε πως το νέο ασφαλιστικό νομοσχέδιο το οποίο θα τεθεί προς διαβούλευση στις αρχές του επόμενου έτους, θα δώσει σημαντική πνοή τόσο σε εργαζόμενους όσο και σε επιχειρήσεις, μέσα από μια δέσμη ασφαλιστικών και φορολογικών μέτρων.

Πιο συγκεκριμένα, βασικός στόχος της κυβέρνησης, αποτελεί η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών για τους μισθωτούς πλήρους απασχόλησης κατά 5 ποσοστιαίες μονάδες σταδιακά μέσα στα επόμενα 3.5 χρόνια, ξεκινώντας από την 01 Ιουλίου 2020. Έτσι με τη μείωση του μη μισθολογικού κόστους, θα κλείσει σταδιακά η ψαλίδα μεταξύ των υπέρογκων ασφαλιστικών εισφορών που υποχρεούνται να καταβάλλουν σήμερα οι εργοδότες και των πολύ χαμηλότερων καθαρών εισοδημάτων που καταλήγουν τελικά στους μισθωτούς.

Αναφορικά με τους ελεύθερους επαγγελματίες, τόνισε πως το νέο ασφαλιστικό θα προβλέπει την ύπαρξη επτά διαφορετικών επιπέδων εισφορών, από τα οποία ο κάθε εργαζόμενος, θα επιλέγει το επίπεδο που επιθυμεί να καταβάλλει, βάσει της εισφοροδοτικής του ικανότητας. Στο πλαίσιο αυτό, τόνισε πως στόχος της κυβέρνησης είναι να δοθεί η επιλογή στους εργαζομένους για υψηλότερες ασφαλιστικές εισφορές, καθώς το ασφαλιστικό σύστημα είναι ευθεία ανταποδοτικό και από την άλλη η μείωση των φορολογικών εισφορών που δεν επιφέρουν κάποια μελλοντική οικονομική ανταπόδοση.

Ως προς το ζήτημα των 35 δις οφειλών στο ΚΕΑΟ, ο υφυπουργός τόνισε πως είναι υποχρέωση της πολιτείας να εξετάσει όλα τα μέσα είσπραξης των οφειλών καθώς πρέπει να μπει ένα τέλος στην καταστρατήγηση του δημοσίου συμφέροντος από τους στρατηγικούς κακοπληρωτές οι οποίοι για ολόκληρα χρόνια αρνούνται συνειδητά να καταβάλλουν την παραμικρή εισφορά στο κράτος.

Τέλος, ο κ Μηταράκης ανέφερε πως ακόμα ένα ζήτημα που θα εξεταστεί πολύ σοβαρά, είναι εκείνο της αξιοποίησης της περιουσίας του Δημοσίου, η οποία μέχρι σήμερα παραμένει ανεκμετάλλευτη. Όπως υπογράμμισε ο υφυπουργός, υπάρχει ακίνητη περιουσία η οποία εάν αξιοποιηθεί καταλλήλως θα επιφέρει σημαντικά έσοδα στα δημόσια ταμεία προς όφελος των ασφαλισμένων.

Διαβάστε ακόμη:

Ακρίτα σε Δούκα: Μήπως να πιάσετε το φαράσι να ξεβρωμίσετε την Αθήνα;

Ιδιαιτέρως σκληρή κριτική ασκεί στον Δήμαρχο Αθηναίων Χάρη Δούκα...

Ευρωεκλογές 2024 – Αποτελέσματα ΥΠΕΣ: ΝΔ 27,5%, ΣΥΡΙΖΑ 14,58%, ΠΑΣΟΚ 13,75%

Ευρωεκλογές 2024 - Η μεγάλη διαφορά της Νέας Δημοκρατίας...

«Στα αθλητικά πάμε..καλά»

Άρθρο των φοροτεχνικών Παναγιώτη Παντελή και Ηλία Χατζηγεωργίου Στα...

Ενημερωτικό Δελτίο

Νίκος Παπαθανάσης: Υπερκαλύφθηκε ο στόχος των δράσεων για την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας

Με επιτυχία ολοκληρώθηκαν οι υποβολές των προτάσεων στο πλαίσιο των δύο δράσεων ενίσχυσης της επιχειρηματικότητας σε περιοχές Εδαφικών Σχεδίων Δίκαιης Μετάβασης, στο σύνολο της...

Θεοχάρης: Βάζουμε τάξη στο ζήτημα των ανασφάλιστων οχημάτων

«Το να έχουμε πολίτες δύο κατηγοριών με κάποιους να πληρώνουν κανονικά τα τέλη κυκλοφορίας και άλλους όχι, δεν είναι ανεκτό», δήλωσε ο Υφυπουργός Εθνικής...

Υπ. Ανάπτυξης: Πρόστιμα 1.480.000 ευρώ σε 11 επιχειρήσεις για πλασματικές  εκπτώσεις και προσφορές

Υπ. Ανάπτυξης: Πρόστιμα 1.480.000 ευρώ σε 11 επιχειρήσεις για πλασματικές  εκπτώσεις και προσφορές Πρόστιμα συνολικού ύψους 1.480.000 ευρώ επιβλήθηκαν από το Υπουργείο Ανάπτυξης σε 11 επιχειρήσεις, μετά από ελέγχους...

ΥΠΟΙΚ: Αυστηρό μήνυμα σε επιχειρήσεις που δεν έχουν διασύνδεση ταμειακών με POS

ΥΠΟΙΚ: Αυστηρό μήνυμα σε επιχειρήσεις που δεν έχουν διασύνδεση ταμειακών με POS, εντός του χρονοδιαγράμματος αποστέλλει το οικονομικό επιτελείο, προχωρώντας σε εκτεταμένους ελέγχους στην...