Πέμπτη, 29 Φεβρουαρίου, 2024

Πάνος Τσακλόγλου: «Η ασφαλιστική μεταρρύθμιση κοιτάζει το μέλλον και διασφαλίζει την αλληλεγγύη των γενεών»

«Η βασική μεταρρύθμιση που δρομολογείται αυτή τη στιγμή στην Κοινωνική Ασφάλιση είναι η εισαγωγή κεφαλαιοποιητικού πυλώνα στο δημόσιο ασφαλιστικό σύστημα, με τη σταδιακή μετατροπή της επικουρικής ασφάλισης από διανεμητική σε κεφαλαιοποιητική».

Αυτό επεσήμανε σήμερα στην ολομέλεια της βουλής ο Υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, κ. Πάνος Τσακλόγλου, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στο πλαίσιο της κοινοβουλευτικής συζήτησης για τον προϋπολογισμό του οικονομικού έτους 2021.

Όπως ανέφερε ο κ. Τσακλόγλου, «Πρόκειται για μια μεταρρύθμιση διαφορετική από αυτές που γνωρίσαμε τα τελευταία χρόνια» και τόνισε χαρακτηριστικά τα εξής: « Είναι μια μεταρρύθμιση που προνοεί για τις συντάξεις των νεοεισερχομένων στην αγορά εργασίας. Διαχειρίζεται το ασφαλιστικό σαν εργαλείο ανάπτυξης της οικονομίας. Δεν ρυθμίζει τα τρέχοντα, αλλά κοιτάζει ξεκάθαρα στο μέλλον».

Ο κ. Τσακλόγλου, αναφερόμενος στο ζήτημα της οργάνωσης και διοίκησης του νέου συστήματος της επικουρικής ασφάλισης που θα τεθεί σε ισχύ από το 2022, επεσήμανε ότι «επειδή πιστεύουμε στον κρίσιμο ρόλο του Δημοσίου και δεν θεωρούμε πως η ποιότητα και η αριστεία είναι ασυμβίβαστες με το Δημόσιο, ο νέος συμπληρωματικός πυλώνας δημόσιας κεφαλαιοποιητικής ασφάλισης θα λειτουργεί με διαφάνεια, αξιολόγηση, λογοδοσία και πρότυπες δομές διοικητικής διακυβέρνησης».

Επίσης, ο Υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, τόνισε ότι «παρά τις αναπόφευκτες καθυστερήσεις που προκλήθηκαν λόγω της πανδημίας, ο ΕΦΚΑ προχωρά στη ριζική θεραπεία του χρόνιου προβλήματος των εκκρεμών συντάξεων μέσω της σταδιακής εισαγωγής των ψηφιακών συντάξεων».

Επίσης, ο κ. Τσακλόγλου ανέφερε ότι το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων «θα δαπανήσει 3,6 δις ευρώ για την αντιμετώπιση των συνεπειών της πανδημίας για το 2020 και άλλα 2,5 δις ευρώ για το 2021».

Σχετικά με τα έσοδα των Οργανισμών Κοινωνικής Ασφάλισης, ο Υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων ανέφερε τα εξής: «αυτά για το 2020 εκτιμώνται σε 44,1 δις ευρώ, ενώ οι δαπάνες στα 44 δις. Οι αντίστοιχες εκτιμήσεις για το 2021 ανέρχονται σε 43,4 και 42,7 δις. Από τα συνολικά έσοδα των Οργανισμών Κοινωνικής Ασφάλισης, 21,9 δις το 2020 και 20,6 δις το 2021 αποτελούν μεταβιβάσεις του κρατικού προϋπολογισμού, αποδεικνύοντας έμπρακτα τη στήριξη του κράτους πρόνοιας από τον προϋπολογισμό».

Διαβάστε ακόμη:

Αρχηγική εμφάνιση Τεμπονέρα: «Είναι η ώρα των νόμιμων ιδιοκτητών του ΣΥΡΙΖΑ»

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται οι εργασίες στο κατάμεστο κλειστό...

ΒΙΝΤΕΟ – Οι αγρότες μπήκαν στην καρδιά της Αθήνας

Στην καρδιά της πόλης έφτασαν πριν λίγη ώρα οι...

Το 45,5% των πολιτών ζουν με καθυστερήσεις σε στεγαστικά δάνεια

Το γεγονός ότι η χώρα μας διανύει μια βαθιά στεγαστική...

ΒΙΝΤΕΟ Αίσχος! Αναρχικοί φώναζαν στα ΜΑΤ: «Που είναι ο Γιώργος;»

Σε μια αδιανότη ενέργεια προέβησαν οι αναρχικοί που συμμετείχαν...

Ενημερωτικό Δελτίο

Από 1η Μαρτίου οι μειώσεις τιμών έως και 15% σε βασικές κατηγορίες προϊόντων

Από 1η Μαρτίου οι μειώσεις τιμών έως και 15% σε βασικές κατηγορίες προϊόντων. Κ. Σκρέκας: Περιμένουμε μειώσεις τιμών σε πάνω από 2.000 κωδικούς Από την...

Υπουργείο Δικαιοσύνης: Ηλεκτρονικά πλέον οι επιδόσεις εγγράφων της Ποινικής Δίκης

Υπουργείο Δικαιοσύνης: Ηλεκτρονικά πλέον οι επιδόσεις εγγράφων της Ποινικής Δίκης Ηλεκτρονικά μέσω του poinikesepidoseis.gov.gr, πραγματοποιούνται από σήμερα οι επιδόσεις των ποινικών διαταγών, των αποφάσεων λιπομαρτύρων...

Μήνυμα του ΥΠΕΣ στους Έλληνες του εξωτερικού για την επιστολική ψήφο

Μήνυμα του ΥΠΕΣ στους Έλληνες του εξωτερικού, για την επιστολική ψήφο Στην επιστολή, που απέστειλαν η υπουργός και ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών γίνεται αναφορά στην...

Άνοιξε η πλατφόρμα για αιτήσεις άδειας διαμονής σε πολίτες τρίτων χωρών

Άνοιξε η πλατφόρμα για αιτήσεις άδειας διαμονής σε πολίτες τρίτων χωρών Στον "αέρα" του διαδικτύου είναι από σήμερα η ηλεκτρονική πλατφόρμα αιτήσεων των πολιτών τρίτων...