Τετάρτη, 3 Ιουλίου, 2024

Πρωτοβουλία Blue Prototype by ΤΕΕ, ΕΛΚΕΘΕ και Περιφέρεια Αττικής

«Ο στόχος μας είναι να φέρουμε πιο κοντά, να δικτυώσουμε το λαμπρό επιστημονικό δυναμικό με τις πολύ δυναμικές επιχειρήσεις που διαθέτει η χώρα, ώστε καινοτόμες ιδέες να γίνουν πράξη, να παραχθούν διεθνώς ανταγωνιστικά προϊόντα και υπηρεσίες, γιατί μέσα από την καινοτομία μπορούν να έρθουν επενδύσεις, παραγωγή νέου πλούτου με ανταγωνιστικότητα,  εντέλει άνοδος του ΑΕΠ και του εισοδήματος και πραγματική ανάπτυξη για τη χώρα».

Με αυτά τα λόγια ο πρόεδρος του ΤΕΕ Γιώργος Στασινός, σε κοινή συνέντευξη Τύπου, που παραχώρησαν στο ΤΕΕ, με τον πρόεδρο του ΕΛΚΕΘΕ καθηγητή του ΕΜΠ Σπύρο Μαυράκο και τον περιφερειάρχη Αττικής Γιώργο Πατούλη, ανακοίνωσε την έναρξη της ηλεκτρονικής υποβολής προτάσεων στον Β΄ κύκλο της πρωτοβουλίας Prototype, που για τον τρέχοντα κύκλο εστιάζει στη θαλάσσια οικονομία και ονομάζεται Blue Prototype by TEE, HCMR-ΕΛΚΕΘΕ and Attica Region, με καταληκτική ημερομηνία υποβολής προτάσεων από τους ενδιαφερόμενους στις 31 Δεκεμβρίου 2019.

Ο κ. Πατούλης επισήμανε ότι οι  ομάδες που θα διακριθούν θα έχουν την αμέριστη στήριξη από την περιφέρεια Αττικής η οποία θα συμβάλλει στην προβολή των ιδεών τους και σημείωσε πως θα  συνεχίσει να ενθαρρύνει τέτοιου είδους πρωτοβουλίες «που συμβάλλουν στο να μείνουν και να δραστηριοποιούνται οι νέοι Έλληνες επιχειρηματίες στη χώρα μας και να βάλουμε επιτέλους ένα τέλος στο θλιβερό φαινόμενο του brain drain».

Υπογράμμισε ακόμη ότι «στο πλαίσιο της απόλυτης προτεραιότητας που έχουμε ως νέα Διοίκηση στην περιφέρεια Αττικής να επενδύσουμε στην ενίσχυση της νεοφυούς επιχειρηματικότητας και της καινοτομίας, υποστηρίζουμε με θέρμη τη συνέχεια της πρωτοβουλίας «Βlue Prototype» που έλαβαν από κοινού η περιφέρεια Αττικής, το ΤΕΕ και το ΕΛΚΕΘΕ, για την ενίσχυση και προώθηση καινοτόμων ιδεών νέων επιστημόνων και επίδοξων επιχειρηματιών στον τομέα της θαλάσσιας οικονομίας», καθώς όπως τόνισε «το επιχειρείν είναι βασικός πυλώνας για την αναπτυξιακή επανεκκίνηση της χώρας, που είναι και το ζητούμενο».

«Η θάλασσα αποτελεί και πηγή επιχειρηματικών δραστηριοτήτων» τόνισε ο πρόεδρος του ΕΛΚΕΘΕ, καθηγητής ΕΜΠ, Σπύρος Μαυράκος, σημειώνοντας παράλληλα ότι «η εμβληματική πρωτοβουλία πρωτοβουλίας Blue Prototype by ΤΕΕ, που αναλαμβάνουν το ΤΕΕ, το ΕΛΚΕΘΕ και περιφέρεια Αττικής θα βοηθήσει νέους και ομάδες επιστημόνων και ερευνητών και νεοφυείς επιχειρήσεις να δραστηριοποιηθούν σε θέματα που έχουν να κάνουν με την γαλάζια ανάπτυξη. Ο πρόεδρος του ΕΛΚΕΘΕ σημείωσε ότι το “Blue Prototype by TEE, HCMR-ΕΛΚΕΘΕ and Attica Region”  αποτελεί κοινή Πρωτοβουλία των τριών φορέων και υλοποιείται ως πιλοτική δράση στο πλαίσιο του συγχρηματοδοτούμενου από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ) και υπό την Ευρωπαϊκή Εδαφική Συνεργασία «Interreg MED» ερευνητικού προγράμματος MISTRAL (Mediterranean Innovation STRAtegy for transnational activity of clusters and networks of the Blue Growth).

Στόχος των τριών φορέων, που συμπράττουν στη σημαντική αυτή πρωτοβουλία είναι η υποστήριξη καινοτόμων ιδεών, ατομικών ή ομαδικών, ερευνητών, νέων ή επίδοξων επιχειρηματιών, σχετικών με τη θαλάσσια οικονομία, οι οποίοι καλούνται να εκδηλώσουν ενδιαφέρον συμμετοχής και να καταθέσουν τις προτάσεις τους, ενώ η συμμετοχή στον διαγωνισμό είναι ανοικτή και δωρεάν.

Η πρωτοβουλία θα εκτυλιχτεί σε 3 φάσεις. Στην πρώτη θα επιλεγούν οι συμμετέχοντες και θα σχηματιστούν οι ομάδες, στη δεύτερη φάση οι ομάδες που θα προκριθούν θα συμμετάσχουν σε μια σειρά από σεμινάρια-εργαστήρια (workshops) σε θέματα στρατηγικών δημιουργίας αξίας στο πεδίο της θαλάσσιας οικονομίας, υποστηριζόμενοι από ειδικούς μέντορες  και στην Τρίτη φάση, τον Μάιο του 2020, έως δύο από τις ομάδες που θα διακριθούν με βάση τη βαθμολογία τους, θα συμμετάσχουν στη διεθνή δημόσια επίδειξη του προγράμματος MISTRAL.

Σημειώνεται ότι έχει προηγηθεί ο πρώτος κύκλος του Prototype by TEE and Attica Region, που συνέβαλε στην ενίσχυση και προώθηση καινοτόμων ιδεών και startup επιχειρήσεων στα πεδία δραστηριοποίησης των μηχανικών την περίοδο 2017-2018. Έχει επίσης προηγηθεί η οριοθέτηση από το ΕΛΚΕΘΕ των ερευνητικών και τεχνολογικών προκλήσεων με υψηλό δυναμικό καινοτομίας για τη θαλάσσια οικονομία και εντοπίσθηκαν καλές πρακτικές που αξιοποιούν το δυναμικό αυτό.

Διαβάστε ακόμη:

Ακρίτα σε Δούκα: Μήπως να πιάσετε το φαράσι να ξεβρωμίσετε την Αθήνα;

Ιδιαιτέρως σκληρή κριτική ασκεί στον Δήμαρχο Αθηναίων Χάρη Δούκα...

Ευρωεκλογές 2024 – Αποτελέσματα ΥΠΕΣ: ΝΔ 27,5%, ΣΥΡΙΖΑ 14,58%, ΠΑΣΟΚ 13,75%

Ευρωεκλογές 2024 - Η μεγάλη διαφορά της Νέας Δημοκρατίας...

«Στα αθλητικά πάμε..καλά»

Άρθρο των φοροτεχνικών Παναγιώτη Παντελή και Ηλία Χατζηγεωργίου Στα...

Ενημερωτικό Δελτίο

Εργασίες συντήρησης στην 30η Επαρχιακή Οδό από την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας

Εργασίες συντήρησης στην 30η Επαρχιακή Οδό (Ν. Ρύσιο Ταγαράδες- Αγία Παρασκευή – Σουρωτή- Βασιλικά) θα πραγματοποιηθούν από την Υποδιεύθυνση Τεχνικών Έργων της Μητροπολιτικής Ενότητας...

Οριστική λύση στο πρόβλημα με το  μεγάλο αντιπλημμυρικό έργο στο Μαρούσι

Την οριστική λύση δίνει η  Περιφέρεια Αττικής σε ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα σχετικά με την αντιπλημμυρική θωράκιση του Βόρειου Τομέα, τη διευθέτηση του...

Ξεκινά Κέντρο Δημιουργικής Απασχόλησης για παιδιά 5-12 ετών στον Δήμο Βριλησσίων

Από τη νέα σχολική χρονιά, ο Δήμος Βριλησσίων θα ξεκινήσει να λειτουργεί το Κέντρο Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών (ΚΔΑΠ), σχεδιασμένο για παιδιά ηλικίας 5 έως...

Νέα έργα αναβάθμισης στο γήπεδο του Παναιτωλικού στο Αγρίνιο

Στην υπογραφή συμπληρωματικής, προγραμματικής σύμβασης προχώρησαν εχθές Παρασκευή 28 Ιουνίου 2024, η  Περιφέρεια  Δυτικής Ελλάδας και ο  Παναιτωλικός Γυμναστικός Φιλεκπαιδευτικός Σύλλογος για την υλοποίηση...