Οι Ηνωμένες Πολιτείες κατέστησαν σαφές την Τετάρτη προς το Ιράν ότι δεν πρόκειται να κάνουν δεκτά τα αιτήματα της Τεχεράνης για αλλαγές στον τόπο και στο πλαίσιο των προγραμματισμένων συνομιλιών της Παρασκευής, σύμφωνα με δύο Αμερικανούς αξιωματούχους που επικαλείται το Axios.
Οι επαφές μεταξύ ΗΠΑ και Ιράν είχαν οριστεί να διεξαχθούν στην Κωνσταντινούπολη, με την παρουσία και άλλων χωρών της Μέσης Ανατολής ως παρατηρητών.
Την Τρίτη, ωστόσο, η ιρανική πλευρά πρότεινε οι συνομιλίες να μεταφερθούν στο Ομάν και να πραγματοποιηθούν σε αυστηρά διμερές επίπεδο, υποστηρίζοντας ότι έτσι θα δοθεί έμφαση αποκλειστικά στο πυρηνικό ζήτημα και όχι σε θέματα όπως το πυραυλικό πρόγραμμα, το οποίο βρίσκεται ψηλά στην ατζέντα των ΗΠΑ και των χωρών της περιοχής.
Αμερικανοί αξιωματούχοι εξέτασαν το αίτημα αλλαγής του τόπου, ωστόσο την Τετάρτη αποφάσισαν να το απορρίψουν. «Τους είπαμε ότι είτε θα γίνει έτσι είτε δεν θα γίνει καθόλου και εκείνοι απάντησαν “τότε τίποτα”», ανέφερε ανώτερος αξιωματούχος των ΗΠΑ.
Ο ίδιος πρόσθεσε ότι, εφόσον το Ιράν δεχθεί να επιστρέψει στο αρχικά συμφωνημένο πλαίσιο, η Ουάσινγκτον είναι έτοιμη να συναντηθεί είτε εντός της εβδομάδας είτε την επόμενη. «Θέλουμε να καταλήξουμε γρήγορα σε μια ουσιαστική συμφωνία, διαφορετικά κάποιοι θα αρχίσουν να εξετάζουν άλλες επιλογές» δήλωσε, παραπέμποντας στις επανειλημμένες απειλές του Ντόναλντ Τραμπ για στρατιωτική δράση.
Παράλληλα, Αμερικανοί αξιωματούχοι ανέφεραν ότι ο ειδικός απεσταλμένος του Λευκού Οίκου, Στιβ Γουίτκοφ, μαζί με τον Τζάρεντ Κούσνερ, γαμπρό και σύμβουλο του Ντόναλντ Τραμπ, αναμένεται να ταξιδέψουν την Πέμπτη στο Κατάρ, όπου θα έχουν συνομιλίες με τον πρωθυπουργό της χώρας για το ζήτημα του Ιράν. Βάσει του τρέχοντος προγραμματισμού, στη συνέχεια θα επιστρέψουν στο Μαϊάμι, χωρίς να πραγματοποιηθεί συνάντηση με Ιρανούς αξιωματούχους.
Ρούμπιο: Ανοιχτές οι ΗΠΑ σε διάλογο με το Ιράν
Νωρίτερα, ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Μάρκο Ρούμπιο δήλωσε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι διατεθειμένες να προχωρήσουν σε συνομιλίες με το Ιράν μέσα στην εβδομάδα, υπογραμμίζοντας όμως ότι η ατζέντα δεν μπορεί να περιοριστεί αποκλειστικά στο πυρηνικό πρόγραμμα, αλλά θα πρέπει να περιλαμβάνει και άλλα κρίσιμα ζητήματα.
Ο Ρούμπιο επιβεβαίωσε ότι η Τεχεράνη αντιτίθεται στο σχέδιο της Ουάσινγκτον για τη διεξαγωγή συνομιλιών για το πυρηνικό πρόγραμμα την Παρασκευή στην Κωνσταντινούπολη. Όπως είπε σε δημοσιογράφους, οι ΗΠΑ θεωρούσαν ότι είχε συμφωνηθεί ένα πλαίσιο συνομιλιών στην Τουρκία, με τη συμμετοχή και άλλων χωρών που επιθυμούσαν να παρακολουθήσουν τη διαδικασία. Ωστόσο, σύμφωνα με τον ίδιο, από ιρανικής πλευράς υπήρξαν αντικρουόμενες δηλώσεις ως προς το αν αυτή η συμφωνία είχε πράγματι γίνει, με αποτέλεσμα το ζήτημα να παραμένει ανοιχτό.
«Στο τέλος της ημέρας, οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι έτοιμες να εμπλακούν και ήταν πάντα έτοιμες να συνομιλήσουν με το Ιράν» δήλωσε ο Ρούμπιο. Τόνισε, ωστόσο, ότι για να οδηγήσουν οι διαπραγματεύσεις σε ουσιαστικό αποτέλεσμα, θα πρέπει να περιλαμβάνουν, εκτός από το πυρηνικό πρόγραμμα, το βαλλιστικό πυραυλικό οπλοστάσιο της χώρας, τη στήριξη οργανώσεων που χαρακτηρίζονται τρομοκρατικές στην περιοχή, καθώς και τον τρόπο με τον οποίο το ιρανικό καθεστώς αντιμετωπίζει τον ίδιο του τον πληθυσμό.
Διαβάστε ΕΔΩ περισσότερες ειδήσεις