Σύμφωνα με τους Financial Times, ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ φέρεται να πρότεινε την αποστολή κινεζικών ειρηνευτικών δυνάμεων στην Ουκρανία, υποστηρίζοντας την αντίστοιχη πρόταση που είχε εκφράσει ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν.
Σύμφωνα με δημοσίευμα των Financial Times, ο Ντόναλντ Τραμπ φέρεται να πρότεινε, κατά τη διάρκεια συνάντησής του στον Λευκό Οίκο με Ευρωπαίους ηγέτες και τον πρόεδρο της Ουκρανίας την περασμένη εβδομάδα, να προσκληθεί η Κίνα να στείλει ειρηνευτικές δυνάμεις για την επίβλεψη μιας ουδέτερης ζώνης, στο πλαίσιο μιας ειρηνευτικής συμφωνίας με τη Ρωσία, σύμφωνα με πηγές.
«Αυτό είναι ψευδές», δήλωσε ανώτατος αξιωματούχος της διοίκησης Τραμπ, προσθέτοντας ότι «δεν υπήρξε καμία συζήτηση για Κινέζους ειρηνευτές».
Η πρόταση φαίνεται να είχε τεθεί για πρώτη φορά από τους Ρώσους εκπροσώπους την άνοιξη του 2022, κατά τη διάρκεια των πρώτων διαπραγματεύσεων Ρωσίας – Ουκρανίας στην Κωνσταντινούπολη.
Η ιδέα απορρίπτεται τόσο από τον Ζελένσκι όσο και από κράτη της ΕΕ, λόγω της σημαντικής υποστήριξης που παρέχει το Πεκίνο στη στρατιωτική προσπάθεια της Ρωσίας.
Παράλληλα, το Υπουργείο Εξωτερικών της Κίνας διέψευσε τις σχετικές αναφορές των ΜΜΕ ότι το Πεκίνο είχε προσφερθεί να συμμετάσχει σε μια ειρηνευτική δύναμη για την Ουκρανία, δηλώνοντας ότι «δεν ήταν αληθείς».
Politico: Οι Ευρωπαίοι εξετάζουν δημιουργία ζώνης ασφαλείας 40 χλμ. στα μέτωπα
Σύμφωνα με το Politico, οι Ευρωπαίοι ηγέτες εξετάζουν το ενδεχόμενο δημιουργίας μιας ζώνης ασφαλείας 40 χιλιομέτρων μεταξύ των ρωσικών και των ουκρανικών μετώπων στο πλαίσιο μιας ειρηνευτικής συμφωνίας, πρόταση την οποία η Μόσχα έχει αποδεχθεί.
Ωστόσο, ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι απέρριψε κατηγορηματικά το σχέδιο για ζώνη ασφαλείας μήκους 40 χλμ. μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας.
«Μόνο όσοι δεν κατανοούν την τεχνολογική κατάσταση του σημερινού πολέμου προτείνουν ζώνη ασφαλείας», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Ουκρανός πρόεδρος στους δημοσιογράφους την Παρασκευή.
Διαβάστε ΕΔΩ περισσότερες ειδήσεις