Ο 88χρονος Ιουάο Χακαμάντα κρατούνταν στην πτέρυγα των θανατοποινιτών για πάνω από μισό αιώνα, μέχρι που αθωώθηκε τον περασμένο μήνα από το δικαστήριο της Σιζουόκα στην Ιαπωνία, έπειτα από αναθεώρηση της δίκης του.

Το δικαστήριο διαπίστωσε ότι η αστυνομία και η εισαγγελία συνεργάστηκαν για να παραποιήσουν και να “φυτέψουν” στοιχεία εις βάρος του πρώην πυγμάχου, ενώ του άσκησαν βία προκειμένου να ομολογήσει.

Η επίσκεψη και η συγγνώμη του αρχηγού της αστυνομίας

Χθες, Δευτέρα, ο αρχηγός της αστυνομίας της περιφέρειας Σιζουόκα της Ιαπωνίας, Τακαγιόσι Τσούντα, επισκέφθηκε προσωπικά τον Χακαμάντα στο σπίτι του και του ζήτησε συγγνώμη.

Υποκλίθηκε βαθιά μπροστά του και δήλωσε: «Λυπούμαστε που σας προκαλέσαμε ανείπωτη ψυχική οδύνη και επιβάρυνση για 58 χρόνια. Λυπούμαστε τρομερά».

Ο Χακαμάντα, ο οποίος δυσκολεύεται να μιλήσει λόγω της ψυχικής του κατάστασης από τις δεκαετίες που πέρασε στην πτέρυγα των θανατοποινιτών, απάντησε: «Τι σημαίνει να έχεις την εξουσία… Μόλις έχεις τη δύναμη, δεν πρέπει να γκρινιάζεις».

Η 91χρονη αδελφή του, Χιντέκο Χαμακάντα, η οποία τον στήριξε στην επίπονη προσπάθειά του να αποδείξει την αθωότητά του, ευχαρίστησε τον αρχηγό της αστυνομίας για την επίσκεψή του.

Σε δηλώσεις της στους δημοσιογράφους, τόνισε ότι δεν είχε νόημα να παραπονεθούν μετά από τόσα χρόνια, καθώς ο αξιωματικός της ιαπωνικής αστυνομίας «δεν ενεπλάκη στην υπόθεση και ήρθε εδώ μόνον στο πλαίσιο των καθηκόντων του».

Η ίδια επισήμανε ότι συμφώνησε να τους επισκεφθεί ο αρχηγός της αστυνομίας «επειδή ήθελα ο αδελφός μου να σπάσει τους δεσμούς με το παρελθόν του ως θανατοποινίτης».

Η υπόθεση του θανατοποινίτη

Ο Χακαμάντα καταδικάστηκε το 1968 στην εσχάτη των ποινών, κρίθηκε ένοχος για τη δολοφονία του αφεντικού του, της συζύγου του και των δύο έφηβων παιδιών τους, καθώς και για την πυρπόληση της κατοικίας τους στο Χαμαμάτσου της κεντρικής Ιαπωνίας, δύο χρόνια νωρίτερα.

Επέζησε της εκτέλεσης λόγω της μακράς διαδικασίας εφέσεων και επανεκδίκασης στην Ιαπωνία, περνώντας 27 χρόνια στη φυλακή μέχρι την απόρριψη της πρώτης έφεσής του. Η αδελφή του υπέβαλε το δεύτερο αίτημα επανεκδίκασης το 2008, το οποίο έγινε δεκτό έξι χρόνια αργότερα.

Ήταν ο μακροβιότερος θανατοποινίτης στον κόσμο και μόλις ο πέμπτος που τελικά αθωώθηκε στη μεταπολεμική Ιαπωνία, όπου οι ποινικές δίκες διαρκούν χρόνια και οι περιπτώσεις επανεκδίκασης είναι εξαιρετικά σπάνιες.

Στην πορεία της υπόθεσης προέκυψαν ερωτήματα σχετικά με τα αιματοβαμμένα ρούχα που οι ερευνητές ισχυρίστηκαν ότι ανήκαν στον Χακαμάντα. Αυτά βρέθηκαν περισσότερο από ένα χρόνο μετά τη σύλληψή του, κρυμμένα σε μια δεξαμενή ζυμωμένης πάστας σόγιας.

Τα δείγματα αίματος δεν ταίριαζαν με το DNA του Χακαμάντα, ενώ τα παντελόνια που παρουσίασαν οι εισαγγελείς ως αποδεικτικά στοιχεία ήταν πολύ μικρά για τον ίδιο.

Διαβάστε ΕΔΩ περισσότερες ειδήσεις