Κυριακή, 30 Ιουνίου, 2024

Κυριάκος Μητσοτάκης: Έρχεται πακέτο στήριξης από τα υπερκέρδη των διυλιστηρίων – Οι δικαιούχοι

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας σήμερα το πρωί στον Real FM, ανακοίνωσε μια έκτακτη εισφορά 33% στα υπερκέρδη των διυλιστηρίων, πράγμα που σημαίνει ότι η κυβέρνηση  στοχεύει να αντλήσει περίπου 300 εκατομμύρια ευρώ

Η χώρα είχε τη δυνατότητα να επιβάλει έκτακτη φορολόγηση στα κέρδη των διυλιστηρίων για το 2022 και το 2023 και τώρα που έχουμε μια εικόνα για φέτος το ΥΠ/ΟΙΚ πήρε αυτή την απόφαση που θεωρώ δίκαιη», ανέφερε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Χαρακτήρισε κίνηση κοινωνικής δικαιοσύνης την επιβολή της συνεισφοράς και σημείωσε ότι «τα έσοδα αυτά θα στηρίξουν τον προϋπολογισμό και θα κατευθυνθούν σε ευάλωτους.

Συνταξιούχοι, άτομα με αναπηρία και άλλες ευάλωτες ομάδες θα είναι οι άμεσα ωφελημένοι από την έκτακτη εισφορά 33% στα υπερκέρδη των διυλιστηρίων. Στο υπουργείο Εθνικής Οικονομίας αναμένεται να γίνει μία καταγραφή σχετικά με το πόσοι είναι οι συνταξιούχοι που δεν θα δουν αύξηση των αποδοχών τους από 1/1/2025 εξαιτίας της προσωπικής διαφοράς. 

Μετά από αυτό το σημείο θα γίνουν γνωστές οι ευάλωτες ομάδες που θα προστεθούν στο σχεδιαζόμενο επίδομα που θα έχει τη μορφή κοινωνικού επιδόματος.

Οι πρώτες εκτιμήσεις κάνουν λόγο για καταβολή τον Δεκέμβριο, κοντά στις γιορτές των Χριστουγέννων. Πληροφορίες αναφέρουν πως το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης θα μπορέσει να γνωρίζει με ασφάλεια όσους θα ενταχθούν στις ευνοϊκές ρυθμίσεις εντός του καλοκαιριού και οι ανακοινώσεις θα γίνουν από τον πρωθυπουργό στη ΔΕΘ.

Από τα 300 εκατ. ευρώ, τα 250 εκατ. ευρώ θα διατεθούν με τη μορφή επιδόματος και τα υπόλοιπα χρήματα 50 εκατ. ευρώ θα διατεθούν στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων. 

Το επίδομα αφορά όσους έχουν προσωπική διαφορά με το άθροισμα κύριων και επικουρικών συντάξεων έως 1.600 το μήνα και αναμένεται να φτάσει κλιμακωτά από 100 έως 250 ευρώ αναλόγως με το ύψος της σύνταξης.

Σε περίπτωση που υπάρξει περίσσευμα του ποσού τότε αναμένεται να ενταχθούν και μακροχρόνια άνεργοι, άτομα με αναπηρία και ανασφάλιστοι υπερήλικες. 

Την ίδια στιγμή από την 1η Ιουλίου μονιμοποιείται ο μειωμένος συντελεστής στα ταξί (από 24% στο 13%) με δημοσιονομικό κόστος 45 εκατ. ευρώ, ενώ παραμένει μειωμένος ο συντελεστής ΦΠΑ στο 13% για:

  • καφέ
  • κακάο
  • τσάι
  • χαμομήλι 

με δημοσιονομικό κόστος 65 εκατ. ευρώ.

Κυβερνητικοί παράγοντες τονίζουν ότι η λογική για την επιστροφή στον ΦΠΑ 24% είναι ότι τα σερβιριζόμενα προϊόντα έχουν μια πρόσθετη υπηρεσία που διαφοροποιείται από το delivery και το Take away που αποτελεί άλλωστε και το μεγαλύτερο μέρος τους τζίρου που πραγματοποιούν οι συγκεκριμένες επιχειρήσεις.

Αυτό που μένει να φανεί είναι εάν οι επιχειρήσεις θα απορροφήσουν η όχι τη αύξηση του φόρου στα σερβιριζόμενα ροφήματα.

Διαβάστε ΕΔΩ περισσότερες ειδήσεις 

Διαβάστε ακόμη:

«Ακόμα δεν είδες τίποτα»: Οι μπηχτές του Λιανού στον Γιώργο Λιάγκα (βίντεο)

Ο Γιώργος Λιανός χαλαρότατος μπροστά στην κάμερα της εκπομπής «Ακόμα...

Γυμνή ποδηλατοδρομία για το περιβάλλον στην Θεσσαλονίκη(φώτο)

Για 17η χρονιά στη Θεσσαλονίκη, πραγματοποιήθηκε η Διεθνής...

Πατέρας και θείος έστειλαν στο νοσοκομείο 15χρονο – Τους είπε ότι είναι ομοφυλόφιλος

Απίστευτο περιστατικό βίας και κακοποίησης 15χρονου παιδιού από τον...

Μήνυση Γεωργιάδη σε Πολάκη: “Θα με πληρώνει κάθε φορά που με λέει λαδέμπορα “

Προσφυγή στη δικαιοσύνη με αγωγή εναντίον του Παύλου Πολάκη προανήγγειλε ο Άδωνις Γεωργιάδης στη...

Ενημερωτικό Δελτίο

Nike: Οι κινήσεις που επέφεραν την μείωση των πωλήσεων

Η μετοχή της Nike σημείωσε σημαντική πτώση περισσότερο από 12% στη Wall Street το βράδυ της Πέμπτης. Αυτή η πτώση αντικατοπτρίζει απώλειες της τάξης...

Μήνυση Γεωργιάδη σε Πολάκη: “Θα με πληρώνει κάθε φορά που με λέει λαδέμπορα “

Προσφυγή στη δικαιοσύνη με αγωγή εναντίον του Παύλου Πολάκη προανήγγειλε ο Άδωνις Γεωργιάδης στη διάρκεια συνέντευξής του στο Action 24 ,λέγοντας πως τη Δευτέρα θα καταθέσει αγωγή για την ανάρτησή του...

Βαρύ το κλίμα στον ΣΥΡΙΖΑ: Στήριξε με χωρίς παιχνίδια ή αλλιώς έλα να αναλάβεις

Η απόλυτη ρήξη στον ΣΥΡΙΖΑ, μετά την απόφαση του Στέφανου Κασσελάκη να έρθει σε μετωπική σύγκρουση με τον Αλέξη Τσίπρα. «Έλα και ανάλαβε και...

Κ. Μητσοτάκη: Νέα προειδοποίηση  στη Βόρεια Μακεδονία

"Συνεχίζει τις προκλήσεις η Βόρεια Μακεδονία, με την πρόεδρο της χώρας, να κάνει λόγο αυτή τη φορά, για Μακεδονία του Αιγαίου. Νέο αυστηρό μήνυμα...