Κυριακή, 30 Ιουνίου, 2024

Τι ακολουθεί για την Αθήνα μετά την αποτυχία των διαπραγματεύσεων για τις κορυφαίες θέσεις στην ΕΕ

Η Ελλάδα διαδραματίζει κρίσιμο ρόλο στις διαπραγματεύσεις για τις κορυφαίες θέσεις της Ε.Ε., με τον Έλληνα πρωθυπουργό να έχει κεντρική θέση ως διαπραγματευτής για τη μεγαλύτερη ομάδα του Ευρωκοινοβουλίου.

Το δείπνο των ηγετών ολοκληρώθηκε χωρίς συμφωνία, όπως επιβεβαίωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ. Αν και υπήρξε αισιοδοξία, οι αποφάσεις μεταφέρθηκαν για την επόμενη σύνοδο κορυφής, με πιθανότητα διεξαγωγής έκτακτης Συνόδου, λόγω των διαφορών που εκδηλώθηκαν σύμφωνα με κυβερνητικές πληροφορίες.

Η στρατηγική κίνηση του ΕΛΚ προηγήθηκε, με τους Μητσοτάκη και Τουσκ να διαδραματίζουν κεντρικό ρόλο, προτείνοντας τον επαναδιορισμό των Ursula von der Leyen και Manfred Weber, καθώς και τη διαπραγμάτευση για την προεδρία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου αντικαθιστώντας τον Αντόνιο Κόστα, πρόταση των σοσιαλιστών, παρά τις αντιρρήσεις που διατυπώθηκαν.

Φαβορί για τις θέσεις είναι οι Ursula von der Leyen, Antonio Costa και Kaja Kallas. Ο Πρωθυπουργός αναχώρησε για την Αθήνα, επιβεβαιώνοντας ότι δεν υπάρχουν αντιρρήσεις όσον αφορά αυτές τις τρεις προτάσεις.

Η Ελλάδα επιμένει ότι το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα είναι ο νικητής των ευρωεκλογών και δικαιούται να συνεχίσει την ηγεσία της Ursula von der Leyen στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Η Αθήνα πιέζει για την εφαρμογή πολιτικών που θα ενισχύσουν την ανταγωνιστικότητα της Ευρωπαϊκής οικονομίας, θέματα μετανάστευσης και κοινής αμυντικής πολιτικής, καθώς και την πράσινη μετάβαση, με σεβασμό προς τους Έλληνες αγρότες, κτηνοτρόφους και αλιείς.

Διαβάστε ΕΔΩ περισσότερες ειδήσεις

Διαβάστε ακόμη:

Διάστημα: Τα μυστικά που κρύβουν τα σύννεφα – Τι αποκαλύπτει η αποστολή EarthCARE 

Τον Ιούνιο του 2024, λιγότερο από ένα μήνα μετά...

Τέλος στις ανεμογεννήτριες: Η δικαστική απόφαση με προσφυγή δήμου

Η απόφαση του Πολυμελούς Πλημμελειοδικείου Ρεθύμνου βάζει οριστικό τέλος...

Nike: Οι κινήσεις που επέφεραν την μείωση των πωλήσεων

Η μετοχή της Nike σημείωσε σημαντική πτώση περισσότερο από...

Αυστραλία: Άνδρας δημιουργούσε ψεύτικα WiFi σε αεροδρόμια για παραβίαση δεδομένων

Στη Δυτική Αυστραλία, ένας 42χρονος άνδρας κατηγορείται για σοβαρά...

Ενημερωτικό Δελτίο

Μήνυση Γεωργιάδη σε Πολάκη: “Θα με πληρώνει κάθε φορά που με λέει λαδέμπορα “

Προσφυγή στη δικαιοσύνη με αγωγή εναντίον του Παύλου Πολάκη προανήγγειλε ο Άδωνις Γεωργιάδης στη διάρκεια συνέντευξής του στο Action 24 ,λέγοντας πως τη Δευτέρα θα καταθέσει αγωγή για την ανάρτησή του...

Βαρύ το κλίμα στον ΣΥΡΙΖΑ: Στήριξε με χωρίς παιχνίδια ή αλλιώς έλα να αναλάβεις

Η απόλυτη ρήξη στον ΣΥΡΙΖΑ, μετά την απόφαση του Στέφανου Κασσελάκη να έρθει σε μετωπική σύγκρουση με τον Αλέξη Τσίπρα. «Έλα και ανάλαβε και...

Κ. Μητσοτάκη: Νέα προειδοποίηση  στη Βόρεια Μακεδονία

"Συνεχίζει τις προκλήσεις η Βόρεια Μακεδονία, με την πρόεδρο της χώρας, να κάνει λόγο αυτή τη φορά, για Μακεδονία του Αιγαίου. Νέο αυστηρό μήνυμα...

Ξεκινάει η μετακόμιση του Μαξίμου στο Μέγαρο Μποδοσάκη

Ξεκινάει η διαδικασία της μετακόμισης του Μέγαρου Μαξίμου στο Μέγαρο Μποδοσάκη θα μετακομίσουν, καθώς πρόκειται ως γνωστόν, να γίνει η απαραίτητη συντήρηση...