Τον Ιούνιο του 2024, λιγότερο από ένα μήνα μετά την εκτόξευσή του, ο δορυφόρος EarthCARE του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος (ESA) παρουσίασε τα πρώτα δεδομένα από ένα από τα όργανά του, αποκαλύπτοντας για πρώτη φορά από το διάστημα πληροφορίες για τα συστατικά και την εσωτερική δομή των νεφών. Ο δορυφόρος φέρει τέσσερα προηγμένα όργανα τα οποία θα αναδείξουν τον ρόλο των συννεφών και των αερολυμάτων στην θέρμανση και ψύξη της γήινης ατμόσφαιρας. Αυτό θα συμβάλλει στην καλύτερη κατανόηση της κλιματικής αλλαγής και την ακριβέστερη πρόγνωση των καιρικών συνθηκών.

Τα πρώτα δεδομένα προήλθαν από το όργανο ραντάρ σκιαγράφησης, το οποίο αναπτύχθηκε από την Ιαπωνική Υπηρεσία Διαστημικών Ερευνών (JAXA). Άλλα τρία όργανα αναμένεται να παρουσιάσουν δεδομένα στις επόμενες εβδομάδες. Στην εικόνα, απεικονίζονται λεπτομέρειες σχετικά με την εσωτερική δομή των νεφών πάνω από τον ωκεανό, ανατολικά της Ιαπωνίας, στις 13 Ιουνίου 2024.

Τα δεδομένα δείχνουν την κατακόρυφη συγκέντρωση των σωματιδίων των νεφών στο κεντρικό τμήμα, με περισσότερα μεγαλύτερα σωματίδια, καθώς και τις διαφορετικές ταχύτητες πτώσης τους. Στο ανώτερο στρώμα του νέφους παρατηρούνται χαμηλές τιμές ταχύτητας, υποδηλώνοντας την παρουσία κρυστάλλων πάγου και νιφάδων χιονιού, ενώ στο κατώτερο στρώμα οι πολύ υψηλότερες τιμές ταχύτητας υποδεικνύουν την παρουσία βροχής.

Συμμετέχοντας στην αποστολή μέσω πειραμάτων, το Ινστιτούτο Αστρονομίας, Αστροφυσικής, Διαστημικών Εφαρμογών και Τηλεπισκόπησης του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών έχει κεντρικό ρόλο. Όπως δήλωσε ο διευθυντής ερευνών του Ινστιτούτου, Βασίλης Αμοιρίδης, ο EarthCARE είναι ο πρώτος δορυφόρος που παρέχει ολοκληρωμένες από το διάστημα πληροφορίες για τις ατμοσφαιρικές διεργασίες, βελτιώνοντας έτσι τις προγνώσεις και την κατανόηση της κλιματικής αλλαγής.

Διαβάστε ΕΔΩ περισσότερες ειδήσεις