Τετάρτη, 3 Ιουλίου, 2024

Αυξήσεις σε δημόσιους υπαλλήλους – Ποιους αφορά

Το νομοσχέδιο που κατατέθηκε στη Βουλή από το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών προβλέπει αυξήσεις στους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων που έχουν υποβάλει αίτηση συνταξιοδότησης και συνεχίζουν να εργάζονται.

Σύμφωνα με το νομοσχέδιο, οι δημόσιοι υπάλληλοι που εργάζονται με σύμβαση ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου και έχουν υποβάλει αίτηση συνταξιοδότησης, θα συνεχίσουν να διατηρούν το μισθολογικό κλιμάκιο που κατείχαν κατά τη στιγμή της υποβολής της αίτησης. Δεν θα επιστρέφουν στο εισαγωγικό κλιμάκιο, όπως ήταν προηγουμένως υποχρεωμένοι.

Δημόσιοι Υπάλληλοι και Αίτηση Συνταξιοδότησης

Ιδιαίτερα, οι δημόσιοι υπάλληλοι με σχέση εξαρτημένης εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου, που συνεχίζουν να εργάζονται μετά την υποβολή αίτησης συνταξιοδότησης, θα διατηρούν το μισθολογικό κλιμάκιο που κατείχαν κατά την υποβολή της αίτησης. Ωστόσο, δεν θα εξελίσσονται μισθολογικά σε ανώτερο κλιμάκιο μέχρι τη λύση της εργασιακής τους σχέσης.

Οι διαφορές στις μισθολογικές απολαβές που έχουν καταβληθεί έως την έναρξη ισχύος του νέου νομοσχεδίου σε υπαλλήλους με σχέση εξαρτημένης εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου, λόγω της μη κατάταξής τους στο εισαγωγικό κλιμάκιο μετά την υποβολή αίτησης συνταξιοδότησης, δεν θα καταλογίζονται πλέον. Αν έχουν ήδη καταλογισθεί, δεν θα αναζητηθούν.

Μισθολογική Εξέλιξη

Για τη μισθολογική εξέλιξη των υπαλλήλων όλων των κατηγοριών, απαιτείται υπηρεσία ως εξής:

  • Για τους υπαλλήλους κατηγορίας Υ.Ε. και Δ.Ε., χρειάζεται υπηρεσία τριών (3) ετών σε κάθε μισθολογικό κλιμάκιο.
  • Για τους υπαλλήλους κατηγορίας Τ.Ε. και Π.Ε., απαιτείται υπηρεσία δύο (2) ετών σε κάθε μισθολογικό κλιμάκιο.

Η προαγωγή του υπαλλήλου σε ανώτερο μισθολογικό κλιμάκιο γίνεται με απόφαση του αρμόδιου για το διορισμό οργάνου και δεν δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

Ως προϋπηρεσία για τη μισθολογική εξέλιξη αναγνωρίζεται η υπηρεσία που προσφέρεται σε φορείς των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς και στους επίσημους θεσμούς και όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με σχέση εξαρτημένης εργασίας δημοσίου ή ιδιωτικού δικαίου αορίστου ή ορισμένου χρόνου.

Για υπηρεσίες που παρέχονται με μειωμένο ωράριο εργασίας, η προϋπηρεσία αναγνωρίζεται με βάση τον συνολικό αριθμό ωρών εργασίας, διαιρεμένο με τον αριθμό των ωρών εβδομαδιαίας απασχόλησης που ισχύει για τον αντίστοιχο κλάδο υπαλλήλων. Για τον υπολογισμό της προϋπηρεσίας, το έτος λογίζεται για 300 ημέρες, ο μήνας για 25 ημέρες και η εβδομάδα για 6 ημέρες εργασίας.

Εκπαιδευτικοί Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης

Για τη μισθολογική εξέλιξη των εκπαιδευτικών της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, λαμβάνεται υπόψη η συνολική εκπαιδευτική τους υπηρεσία σε σχολεία της ιδιωτικής εκπαίδευσης. Ωστόσο, η προϋπηρεσία που αναγνωρίζεται δεν πρέπει να έχει ήδη χρησιμοποιηθεί για τη χορήγηση οποιασδήποτε άλλης οικονομικής παροχής ή αναγνώρισης συνταξιοδοτικού δικαιώματος.

Η αναγνώριση της προϋπηρεσίας πραγματοποιείται με απόφαση του υπηρεσιακού συμβουλίου ή άλλου αρμόδιου οργάνου, και τα οικονομικά αποτελέσματα ισχύουν από την ημερομηνία υποβολής της σχετικής αίτησης και των απαραίτητων δικαιολογητικών.

Διαβάστε ΕΔΩ περισσότερες ειδήσεις

Διαβάστε ακόμη:

Προφυλακιστέος ο 37χρονος δολοφόνος της 11χρονης Βασιλικής στην Ηλεία

Προφυλακιστέος κρίθηκε ο 37χρονος που ομολόγησε τη δολοφονία της...

Φωτιά στο Κιλκίς – Μήνυμα από το 112

Συναγερμός σήμανε στην Πυροσβεστική Υπηρεσία λόγω μεγάλης πυρκαγιάς που...

Ανασχηματισμός : Οι νέες προσθήκες στην κυβέρνηση – Ποιοι είναι οι τέσσερις νέοι υφυπουργοί

Για πρώτη φορά αναλαμβάνουν κυβερνητικό χαρτοφυλάκιο, όπως προκύπτει από...

Ανασχηματισμός : Ποιοι μένουν εκτός κυβέρνησης

Μετά τον ανασχηματισμό που ανακοινώθηκε σήμερα από τον κυβερνητικό...

Ενημερωτικό Δελτίο

Επίδομα παιδιού Α21: Τέλος χρόνου για τις αιτήσεις στον ΟΠΕΚΑ

Σύμφωνα με το υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, η ηλεκτρονική πλατφόρμα Α21 για το Επίδομα Παιδιού θα σταματήσει προσωρινά να λειτουργεί την Παρασκευή 5...

Πάνω από 180 οδηγοί για την κάλυψη μίας εκ των 40 νέων θέσεων στον ΟΑΣΘ

Πάνω από 180 οδηγοί έδειξαν ενδιαφέρον και έκαναν αίτηση για τον  διαγωνισμό που «έτρεξε» για την κάλυψη 40 θέσεων ειδικότητας ΔΕ οδηγών στον ΟΑΣΘ...

Ξεκινάει αύριο Δευτέρα 1 Ιουλίου το Πρόγραμμα Κοινωνικού Τουρισμού

«Πρεμιέρα» κάνει από αύριο Δευτέρα 1η Ιουλίου το πρόγραμμα του Κοινωνικού Τουρισμού 2024-2025 για τους 300.000 δικαιούχους που είδαν το όνομα τους στους πίνακες της ΔΥΠΑ,...

Ψηφιακή Κάρτα Εργασία: Αύριο 1 Ιουλίου ξεκινά η εφαρμογής της σε λιανεμπόριο και βιομηχανία

Με αμείωτο ρυθμό προχωρά ο σχεδιασμός του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης για τη σταδιακή επέκταση της Ψηφιακής Κάρτας Εργασίας σε όλους τους τομείς της επαγγελματικής...