Τετάρτη, 3 Ιουλίου, 2024

Καλοκαιρινές διακοπές: Ελλάδα ή εξωτερικό;

Είτε αποφασίσετε να κάνετε τις καλοκαιρινές σας διακοπές σε ένα ελληνικό νησί, απολαμβάνοντας ένα κοκτέιλ σε κάποια από τις υπέροχες παραλίες της χώρας μας, είτε αποφασίσετε να εξερευνήσετε νέα μέρη σε μια χώρα του εξωτερικού το σίγουρο είναι ότι πρέπει να λάβετε υπόψη σας το κόστος.

Το κόστος των διακοπών στην Ελλάδα, σε σχέση με αντίστοιχα ταξίδια στο εξωτερικό, που προορίζονται για κάποια πιθανή απόδρασή σας είναι αυτό που πρέπει να γίνει με μια μικρή έρευνα..

Κάνοντας μια έρευνα αγοράς, θα μπορέσετε να γνωρίζεται ακριβώς το budget που θα χρειαστείτε. Κάθε προορισμός τόσο εντός Ελλάδας, όσο και εκτός σίγουρα διαφέρει. Υπάρχουν οικονομικοί προορισμοί στην Ελλάδα και εξίσου οικονομικές τοποθεσίες στο εξωτερικό.

Θα εξετάσουμε μαζί το κόστος των διακοπών στην Ελλάδα, σε σχέση με αντίστοιχα ταξίδια στο εξωτερικό, που προορίζονται για κάποια πιθανή απόδρασή σας, ώστε να σας βοηθήσουμε να αποφασίσετε.

Το που θα μείνετε είναι το σημαντικότερο μέρος του προϋπολογισμού για τις διακοπές σας. Στην Ελλάδα, μπορείτε να βρείτε μια σειρά επιλογών, από οικονομικούς ξενώνες, hostels και airbnb, μέχρι πολυτελή θέρετρα και ξενοδοχεία 5 αστέρων.

Το κόστος διαμονής διαφέρει ανάλογα με την εποχή και την τοποθεσία, που θέλετε να επισκεφθείτε. Κατά τη διάρκεια της υψηλής τουριστικής περιόδου της Ελλάδας, που είναι το καλοκαίρι, τα δημοφιλή νησιά και οι πόλεις είναι πολύ πιο ακριβά, από off season περιόδους και σίγουρα, από άλλους λιγότερο δημοφιλείς προορισμούς.

Τα επίπεδα τιμών των οργανωμένων διακοπών στο Ιόνιο κυμαίνονται, ενδεικτικά, από 300 ευρώ έως 330 ευρώ  στη Ζάκυνθο στην Κεφαλονιά για τέσσερις διανυκτερεύσεις, με 7 διανυκτερεύσεις στην Κέρκυρα να κοστίζουν περίπου 520 ευρώ και με τις πέντε διανυκτερεύσεις στην Πρέβεζα να στοιχίζουν 450 ευρώ.

Στις Κυκλάδες: 4 διανυκτερεύσεις στη Σαντορίνη κοστίζουν 600 ευρώ ενώ στην Πάρο 335 ευρώ, στη Ρόδο με 6 διανυκτερεύσεις φτάνουν τα 663 ευρώ (κανονικές τιμές).

Στο βόρειο Αιγαίο και τις Σποράδες: 4 διανυκτερεύσεις στη Χίο κοστίζουν 495 ευρώ, στη Λήμνο 480 ευρώ, στη Λέσβο 425 ευρώ και στην Ικαρία 505 ευρώ. Παράλληλα, δύο διανυκτερεύσεις στη Σάμο ανέρχονται σε 495 ευρώ και τρεις στη Σκύρο 355 ευρώ.

Παράλληλα, όταν ταξιδεύετε στο εξωτερικό, το κόστος διαμονής μπορεί να διαφέρει σημαντικά ανάλογα με τον προορισμό. Ορισμένες χώρες, ιδίως στη Νοτιοανατολική Ασία ή την Ανατολική Ευρώπη, προσφέρουν πολύ προσιτές επιλογές, καθιστώντας τις φιλικές, σχεδόν για κάθε προϋπολογισμό. Ωστόσο, άλλοι ευρωπαϊκοί και βορειοαμερικανικοί προορισμοί, τείνουν να είναι πιο ακριβοί, ιδίως στις μεγάλες πόλεις.

Την ίδια ώρα, οι τιμές των οργανωμένων πακέτων στις πιο περιζήτητες Ευρωπαϊκές πόλεις είναι σε γενικές γραμμές ελκυστικές. Ενδεικτικά, 4 διανυκτερεύσεις στο Λονδίνο κοστίζουν 390 ευρώ, στο Παρίσι 550 ευρώ, στη Λισαβόνα 490 ευρώ, ενώ τρεις διανυκτερεύσεις στη Βενετία έχουν κοστος 310 ευρώ, στο Άμστερνταμ 670 ευρώ και στη Λάρνακα 220 ευρώ. Οι διακοπές στην Κωνσταντινούπολη κοστίζουν 670 ευρώ για πακέτο τεσσάρων ημερών, ενώ στην Καππαδοκία 630 ευρώ.

Επιπλέον, για μεγαλύτερης διάρκειας ταξίδια στην Ευρώπη, οι τιμές για Γαλλική Ριβιέρα (4 διανυκτερεύσεις κοστίζουν 870 ευρώ), Ντουμπρόβνικ (6 διανυκτερεύσεις 445 ευρώ), Βουκουρέστι (6 διανυκτερεύσεις  425 ευρώ), Πολωνία (6 διανυκτερεύσεις 795 ευρώ) και Πορτογαλία (7 διανυκτερεύσεις 1.095 ευρώ

Προσφορές εντοπίζονται και στους μακρινούς προορισμούς με το μέσο κόστος για 7 ημέρες στη Ν. Υόρκη να ανέρχεται σε 1.225 ευρώ, στο Τορόντο (8 ημέρες) σε 2.125 ευρώ, ενώ Μαρόκο 990 ευρώ, Νείλος 1.180 ευρώ, Ουζμπεκιστάν , 1.190 ευρώ,  Μπαλί 850 ευρώ ,και Ινδία (πακέτα από 6 έως 9 διανυκτερεύσεις 1.120 ευρώ)

Οι τιμές πακέτων με τέσσερις διανυκτερεύσεις για Ντουμπάι 899 ευρώ και Κάιρο 565 ευρώ έχουν κόστος που ανέρχεται σε 899 ευρώ και 565 ευρώ αντίστοιχα, ενώ έξι διανυκτερεύσεις σε Μαλδίβες 1.560 ευρώ και Σεϋχέλλες 1.325 ευρώ

Τέλος, για ταξίδια μεγαλύτερης διάρκειας εντοπίζονται πακέτα στο Περού (13 ημέρες, 2.690 ευρώ), στη Βραζιλία (15 ημέρες, 3.090 ευρώ), στα Γκαλαπάγκος (16 ημέρες, 4.290 ευρώ) και στη Σιγκαπούρη (11 ημέρες, 889 ευρώ).

Η μετακίνηση προς τον προορισμό των διακοπών σας, αλλά και το πως θα κινείστε εκεί που θα αποφασίσετε να μείνετε, είναι ένα άλλο βασικό έξοδο, που είναι καλό να λάβετε υπόψη.

Αν ταξιδέψετε προς τον προορισμό σας με αεροπλάνο ή κάποιο άλλο μέσο μαζικής μεταφοράς, σας συμβουλεύουμε να έχετε ελέγξει ότι υπάρχει ικανοποιητικό δίκτυο λεωφορείων, στο μέρος που θα μείνετε.

Αν δεν υπάρχει, αυτό συνεπάγεται ότι θα πρέπει να νοικιάσετε αυτοκινήτο ή να μετακινήστε με ταξί, που είναι πιο κοστοβόρες επιλογές. Σε πολλές επαρχιακές πόλεις ή μικρά νησιά της Ελλάδας, το δίκτυο συγκοινωνιών είναι ανεπαρκές.

Όσον αφορά το εξωτερικό, οι τιμές των αεροπορικών εισιτηρίων διαφέρουν ανά Ευρωπαϊκή χώρα και φυσικά, ανά εποχή. Ωστόσο, πολλές φορές οι τιμές για να επισκεφθεί κανείς, για παράδειγμα, την Ιταλία από την Ελλάδα, είναι πιο χαμηλές, από το να μετακινηθεί από πόλη σε πόλη, μέσα στη χώρα μας..!

Ανάλογα λοιπόν με τον προορισμό και το δίκτυο συγκοινωνιών, συνεπάγεται και το κόστος μεταφοράς. Τοπικά στον προορισμό που έχετε επιλέξει, τα εισιτήρια τρένων και οι ενοικιάσεις αυτοκινήτων, ενδέχεται να είναι πιο ακριβά σε ορισμένες χώρες.

Ωστόσο, σε μερικές πόλεις του εξωτερικού είναι διαδεμένοι και άλλοι τρόποι μεταφοράς όπως τα ποδήλατα και τα ηλεκτρικά πατίνια, που ίσως είναι πιο οικονομικές επιλογές, ενώ παράλληλα σε βοηθάνε να γνωρίσεις καλύτερα και τον τόπο.

Η ελληνική κουζίνα δεν είναι μόνο νόστιμη, αλλά και σχετικά προσιτή. Ταξιδεύοντας στην Ελλάδα, μπορείτε να απολαύσετε μεσογειακή κουζίνα σε ταβερνάκια με οικονομικές επιλογές. Αν ταξιδεύετε καλοκαίρι και επιλέξετε φρέσκα θαλασσινά, αυτομάτως το budget σας θα πρέπει να είναι μεγαλύτερο.

Μη ξεχνάμε όμως, ότι πάντα υπάρχει και το σουβλάκι, που σώζει την κατάσταση, όταν τα οικονομικά μας «στενεύουν».

Από την άλλη στο εξωτερικό, το κόστος του φαγητού διαφέρει από περιοχή σε περιοχή. Σε χώρες με χαμηλότερο κόστος ζωής, θα διαπιστώσετε ότι το φαγητό έξω είναι γενικά προσιτό και κυμαίνεται πάνω κάτω σε τιμές Ελλάδας.

Ωστόσο, σε πιο ακριβούς προορισμούς, οι τιμές των εστιατορίων μπορεί να είναι σημαντικά υψηλότερες. Αν είστε σε έναν νέο προορισμό και θέλετε να δοκιμάσετε ντόπια κουζίνα, θα πρέπει να δαπανήσετε λίγα παραπάνω χρήματα από το συνηθισμένο. Ωστόσο, υπάρχουν και εδώ οι επιλογές fast food, για ένα γρήγορο και οικονομικό γεύμα.

Κάτι στο οποίο θα βρεθούμε σύμφωνοι όλοι, είναι πως η Ελλάδα διαθέτει πλούσια πολιτιστική κληρονομιά, με πολλά αρχαία μνημεία, μουσεία, δραστηριότητες και όμορφα φυσικά τοπία, όπως παραλίες και βουνά για εξερεύνηση. Τα περισσότερα είναι προσβάσιμα με λογικό κόστος, για όλους τους ταξιδιώτες.

Στο εξωτερικό, το κόστος των δραστηριοτήτων και της ψυχαγωγίας ποικίλλει σε μεγάλο βαθμό. Σε ορισμένες χώρες, μπορεί να βρείτε φθηνά ή ακόμη και δωρεάν αξιοθέατα, ενώ σε άλλους προορισμούς με δημοφιλή τουριστικά αξιοθέατα, η τιμή μπορεί να είναι απαγορευτική για τον μέσο Έλληνα. Είναι πολύ σημαντικό να κάνετε έρευνα και να ιεραρχήσετε τις δραστηριότητες που σας ενδιαφέρουν περισσότερο πριν από το ταξίδι σας.

 Τελικά που είναι καλύτερα στην Ελλάδα ή στο εξωτερικό

Το κόστος των διακοπών στην Ελλάδα, σε σχέση με το εξωτερικό, εξαρτάται από διάφορους παράγοντες, όπως ο προορισμός σας, η εποχή του ταξιδιού και οι προσωπικές σας προτιμήσεις. Επομένως, όλα είναι σχετικά!

Όσον αφορά το εξωτερικό, σας προτείνουμε, να λάβετε υπόψη τις συναλλαγματικές ισοτιμίες και τις μεθόδους πληρωμής, εφόσον στον προορισμό που θέλετε να πάτε δεν έχουν ευρώ, ως τοπικό νόμισμα.

Με προσεκτική έρευνα και σχεδιασμό του ταξιδιού σας, μπορείτε να απολαύσετε τις διακοπές σας, με ένα συνετό οικονομικό budget, είτε επιλέξετε να κινηθείτε στην Ελλάδα, είτε να ανακαλύψετε νέα μέρη του κόσμου.

Photo Taken In Italy, Riomaggiore

Διαβάστε ΕΔΩ περισσότερες ειδήσεις

Διαβάστε ακόμη:

Η Νορβηγία αποθηκεύει σιτηρά – Προετοιμάζεται για τον Γ’ Παγκόσμιο Πόλεμο

Η πρόσφατη πανδημία, η κλιματική αλλαγή και ο πόλεμος...

Πρόσκληση Ζαχαράκη για το πρόγραμμα «Εθνική Πρωτεύουσα Νεολαίας 2025»

Πρόσκληση στους Δήμους έκανε η υπουργός Σοφία Ζαχαράκη για...

Πατέρας 15χρονου: Ξέρω ότι είναι ομοφυλόφιλος 3 χρόνια – Τσακωθήκαμε για άλλο λόγο

Ο πατέρας του 15χρονου ομοφυλόφιλου που κατηγορείται ότι ξυλοκόπησε άγρια τον γιο...

Εντοπίστηκε νεκρός πρώην δήμαρχος Πάργας

Νεκρός εντοπίστηκε τα ξημερώματα στην θαλάσσια περιοχή της Λούτσας...

Ενημερωτικό Δελτίο

Τι κινδύνους κρύβει η κολύμβηση σε θάλασσα με κεραυνούς – Οδηγίες προστασίας

Οι επόμενες μέρες απαιτούν εξαιρετική προσοχή λόγω της μεταβολής του καιρού, με κύρια χαρακτηριστικά τις έντονες βροχοπτώσεις και καταιγίδες, συνοδευόμενες από συχνές αστραπές και...

Έκτακτη κακοκαιρία με ισχυρές καταιγίδες και κεραυνούς – Συστάσεις προς τους πολίτες

Μετά από έναν παρατεταμένο καύσωνα, η Ελλάδα πρόκειται να αντιμετωπίσει κακοκαιρία από σήμερα, Τετάρτη (03/07), με τον καιρό να επιδεινώνεται σημαντικά. Οι ισχυρές βροχές,...

Καλαμάτα: Έκλεψαν χρυσά δόντια και βαλβίδα καρδιάς από σορό γυναίκας σε νεκροταφείο

Τυμβωρύχοι στην Καλαμάτα έχουν σοκάρει την τοπική κοινωνία με την κλοπή χρυσών δοντιών και μιας καρδιακής βαλβίδας από μια σορό. Η μακάβρια αυτή αποκάλυψη...

Τραγωδία στη Χαλκιδική: Κεραυνός σκοτώνει 13χρονη μπροστά στην οικογένειά της

Σήμερα συγγενείς και φίλοι αποχαιρετούν την 13χρονη που έχασε τη ζωή της στη Χαλκιδική μετά από κεραυνό. Το τραγικό συμβάν έγινε την περασμένη Παρασκευή,...