Πέμπτη, 4 Ιουλίου, 2024

Τι ισχύει με τα αναδρομικά των συνταξιούχων

Η κυβέρνηση βρίσκεται σε διαδικασία οριστικής επίλυσης των αναδρομικών συντάξεων που προέκυψαν από περικοπές που κρίθηκαν αντισυνταγματικές, καθώς και από διατάξεις νόμων που δεν ήταν εφαρμόσιμες.

Η απόφαση του Ανώτατου Ειδικού Δικαστηρίου (ΑΕΔ) αναμένεται πιθανότατα το φθινόπωρο, ωστόσο δεν αποκλείεται να εκδοθεί και πιο νωρίς, μέχρι το τέλος Ιουνίου, λόγω λήξης θητείας της προέδρου του Συμβουλίου της Επικρατείας, η οποία συμμετέχει στη σύνθεση του ΑΕΔ.

Όποια και αν είναι η χρονική στιγμή της απόφασης, δεν αναμένεται να αναιρέσει τις προηγούμενες αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας, οι οποίες παρέχουν αναδρομικά σε ποσοστό 11 μηνών για τις περικοπές στις επικουρικές συντάξεις και τα δώρα, τόσο για τις κύριες όσο και για τις επικουρικές συντάξεις.

Σε περίπτωση που η απόφαση του ΑΕΔ επιβεβαιώσει τις αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας, η κυβέρνηση θα πρέπει να δώσει τελική λύση στις αξιώσεις των συνταξιούχων, είτε μέσω αγωγών είτε χωρίς αγωγές.

Ποιο είναι το πακέτο των αναδρομικών

1. Αναδρομικά επικουρικών συντάξεων για 11 μήνες από μειώσεις των νόμων 4051/2012 και 4093/2012.

2. Επιστροφές ΕΑΣ 23 μηνών για κύριες συντάξεις Δημοσίου που κρίθηκαν αντισυνταγμαιτκές από το Ελεγκτικό Συνέδριο για το διάστημα Φεβρουαρίου 2017-Δεκεμβρίου 2018.

3. Αναδρομικά συντάξεων χηρείας μετά το 2016, με βάση απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου που έκρινε ότι οι συντάξεις θα έπρεπε να πληρωθούν στο 70% της αρχικής και όχι της επανυπολογισμένης σύνταξης του θανόντος όπως έγινε.

Η απόφαση που εκκρεμεί στο Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο (ΑΕΔ) για τη μοίρα των Δώρων αναμένεται να επηρεάσει την πορεία όλων των αναδρομικών.

Η υπόθεση προσήλθε στο ΑΕΔ μετά την αντίθετη απόφαση του Αρείου Πάγου σε μια αγωγή συνταξιούχου της Τράπεζας της Ελλάδος, ο οποίος είχε αντιδράσει στη μείωση των Δώρων επικουρικής σύνταξης και είχε καταθέσει προσφυγή. Αν το ΑΕΔ επιβεβαιώσει την απόφαση του Αρείου Πάγου, όπως προβλέπουν νομικοί ειδικοί, τότε οι συνταξιούχοι θα διατηρήσουν τις αξιώσεις τους για την επιστροφή του 11μηνου που αφαιρέθηκε από τις επικουρικές συντάξεις και τα Δώρα.

Πως θα γίνουν οι πληρωμές

Δυο είναι τα σενάρια που θα έρθουν στο τραπέζι των κυβερνητικών αποφάσεων, μετά την απόφαση του ΑΕΔ:

Μετά την απόφαση του Ανώτατου Ειδικού Δικαστηρίου (ΑΕΔ), δύο πιθανά σενάρια βρίσκονται στο τραπέζι των κυβερνητικών αποφάσεων:

  1. Επιστροφή των αναδρομικών από μειώσεις στις επικουρικές συντάξεις για τους 370.000 συνταξιούχους που έχουν προσφυγές στα δικαστήρια. Το κόστος εκτιμάται ότι θα είναι κάτω από 400 εκατομμύρια ευρώ. Αν συμπεριληφθούν και τα Δώρα των κύριων συντάξεων, το κόστος ανεβαίνει στα 700 εκατομμύρια ευρώ.
  2. Πληρωμή με ένα εφάπαξ ποσό αναδρομικών (π.χ. 600-700 ευρώ) σε όσους δεν άσκησαν προσφυγή. Σε αυτήν την περίπτωση, το συνολικό κόστος των αναδρομικών ξεπερνά το 1 δισεκατομμύριο ευρώ και μπορεί να πληρωθεί σε δόσεις μέχρι πέντε ετών.

Τα ποσά των αναδρομικών ανάλογα με το ταμείο στο οποίο ανήκουν οι συνταξιούχοι διαμορφώνονται ως εξής:

  • Για συνταξιούχους ΙΚΑ: από 410 ευρώ έως 2.372 ευρώ.
  • Για συνταξιούχους από ταμεία ΔΕΚΟ και τραπεζών: από 1.111 ευρώ έως 4.004 ευρώ.
  • Για συνταξιούχους Δημοσίου: από 668 ευρώ έως 2.604 ευρώ.
  • Για συνταξιούχους λοιπών επικουρικών ταμείων: από 1.242 ευρώ έως 2.399 ευρώ.
  • Για συνταξιούχους ΝΑΤ: αναδρομικά μόνο για τη μείωση επικουρικής από τον νόμο 4093 και τα Δώρα επικουρικής από 503 ευρώ έως 1.985 ευρώ.

Για την Ειδική Ασφαλιστική Σύνταξη στις συντάξεις του Δημοσίου, το κόστος των αναδρομικών φτάνει στα 400 εκατ. ευρώ, ενώ η επιστροφή μέρους της περικοπής στις συντάξεις χηρείας, μπορεί να στοιχίζει πάνω από 50 εκατ. ευρώ.

Διαβάστε ΕΔΩ περισσότερες ειδήσεις

Διαβάστε ακόμη:

Προφυλακιστέος ο 37χρονος δολοφόνος της 11χρονης Βασιλικής στην Ηλεία

Προφυλακιστέος κρίθηκε ο 37χρονος που ομολόγησε τη δολοφονία της...

Φωτιά στο Κιλκίς – Μήνυμα από το 112

Συναγερμός σήμανε στην Πυροσβεστική Υπηρεσία λόγω μεγάλης πυρκαγιάς που...

Ανασχηματισμός : Οι νέες προσθήκες στην κυβέρνηση – Ποιοι είναι οι τέσσερις νέοι υφυπουργοί

Για πρώτη φορά αναλαμβάνουν κυβερνητικό χαρτοφυλάκιο, όπως προκύπτει από...

Ανασχηματισμός : Ποιοι μένουν εκτός κυβέρνησης

Μετά τον ανασχηματισμό που ανακοινώθηκε σήμερα από τον κυβερνητικό...

Ενημερωτικό Δελτίο

Νέες καταβολές απο 100 έως 280 ευρώ: Τι πρέπει να γνωρίζετε

Το καλοκαίρι, αναμένεται η χορήγηση αναδρομικών ποσών από 100 έως 280 ευρώ σε δημόσιους υπαλλήλους και εργαζόμενους σε ΟΤΑ, λόγω της κατάργησης της 1%...

Ανατροπή στα πλασματικά έτη και συντάξεις – Τι αλλάζει για ποιους και πότε

Χιλιάδες εργαζόμενοι που πλησιάζουν τη σύνταξη αντιμετωπίζουν δυσάρεστα νέα σχετικά με τα πλασματικά έτη. Σύμφωνα με πληροφορίες που αναφέρει το Ενιαίο Δίκτυο Συνταξιούχων, προγραμματίζεται...

«Βόμβα» χρεών 47,9 δισ. ευρώ στον ΕΦΚΑ – Επιβάρυνση 2 δισ. ευρώ μέσα σε ένα χρόνο

«Ωρολογιακή βόμβα» δισεκατομμυρίων ευρώ κρύβεται κάτω από τα θεμέλια του Ενιαίου Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης. Το υπερταμείο καλείται να διαχειριστεί μια μεγάλη δεξαμενή χρεών, τα οποία...

Ποιοι συνταξιούχοι πάνε…ταμείο – Έρχονται διπλάσια αναδρομικά μέσα στο καλοκαίρι

Πάνω από 50,000 συντάξεις αναμένουν επανυπολογισμό από τον ΕΦΚΑ, είτε επειδή δεν έχουν υποβληθεί ακόμα σε επανυπολογισμό είτε επειδή οι προηγούμενοι επανυπολογισμοί έχουν παρουσιάσει...