Πέμπτη, 4 Ιουλίου, 2024

Conference League : Τι ισχύει για τους εργαζόμενους που δεν κατάφεραν να προσέλθουν στην εργασία τους

Σε περίπτωση που οι εργαζόμενοι δεν μπορούν να παρευρεθούν στην εργασία τους λόγω των έκτακτων μέτρων που επιβάλλονται λόγω του τελικού του Conference League, το υπουργείο Εργασίας παρείχε διευκρινίσεις σχετικά με την αμοιβή τους.

Υπενθυμίζεται ότι λόγω του τελικού μεταξύ του Ολυμπιακού και της Φιορεντίνας στην Opap Arena, έχουν ανακοινωθεί κυκλοφοριακές ρυθμίσεις και αναμένεται να υπάρξουν επιπτώσεις στα μέσα μαζικής μεταφοράς.

«Στην περίπτωση που ο εργοδότης εμποδίζεται προσωρινώς ή οριστικώς να δεχθεί την εργασία του εργαζόμενου, από λόγους οφειλόμενους σε ανώτερη βία, αυτός δεν καθίσταται υπερήμερος περί την αποδοχή της προσφερόμενης εργασίας και κατ’ ακολουθίαν απαλλάσσεται από την υποχρέωση προς καταβολή του μισθού προς τον προσφέροντα την εργασία του μισθωτό(κανόνας που καθιερώνεται εξ αντιδιαστολής των προβλεπόμενων στις διατάξεις του 656 Α.Κ.)», αναφέρει το υπουργείο Εργασίας.

Οπότε, σε περιπτώσεις που οι επιχειρήσεις δε μπορούν να λειτουργήσουν ή οι εργαζόμενοι δε μπορούν να προσέλθουν στην εργασία τους, ισχύουν τα εξής:

  • Όταν η επιχείρηση δεν λειτούργησε λόγω ανώτερης βίας και οι εργαζόμενοι της δεν προσήλθαν στην εργασία τους για το ίδιο γεγονός, έχουν εφαρμογή οι διατάξεις του άρθρου 380 Α.Κ., σύμφωνα με τις οποίες «αν η παροχή από ένα από τους συμβαλλόμενους (εργοδότη ή μισθωτό) είναι αδύνατη συνεπεία γεγονότος για το οποίο δεν έχει ευθύνη, απαλλάσσεται και ο άλλος από τους συμβαλλόμενους της αντιπαροχής» (δηλ. υπάρχει κοινή απαλλαγή).
  • Όταν η επιχείρηση λειτούργησε κανονικά και κάποιος εργαζόμενος δεν κατόρθωσε να μεταβεί στην εργασία του, παρά την καταβληθείσα από μέρους του προσπάθεια λόγω ανώτερης βίας, του οφείλεται ο μισθός της ημέρας εκείνης (657 Α.Κ.).

Διαβάστε ΕΔΩ περισσότερες ειδήσεις

Διαβάστε ακόμη:

Προφυλακιστέος ο 37χρονος δολοφόνος της 11χρονης Βασιλικής στην Ηλεία

Προφυλακιστέος κρίθηκε ο 37χρονος που ομολόγησε τη δολοφονία της...

Φωτιά στο Κιλκίς – Μήνυμα από το 112

Συναγερμός σήμανε στην Πυροσβεστική Υπηρεσία λόγω μεγάλης πυρκαγιάς που...

Ανασχηματισμός : Οι νέες προσθήκες στην κυβέρνηση – Ποιοι είναι οι τέσσερις νέοι υφυπουργοί

Για πρώτη φορά αναλαμβάνουν κυβερνητικό χαρτοφυλάκιο, όπως προκύπτει από...

Ανασχηματισμός : Ποιοι μένουν εκτός κυβέρνησης

Μετά τον ανασχηματισμό που ανακοινώθηκε σήμερα από τον κυβερνητικό...

Ενημερωτικό Δελτίο

Σπεύσατε! Σπουδές με αμοιβή και ασφάλιση σε 50 σχολές 

Από τη Δευτέρα 17 Ιουνίου, ανοίγουν οι αιτήσεις για τις 50 Επαγγελματικές Σχολές (ΕΠΑΣ) Μαθητείας της ΔΥΠΑ, που προσφέρουν αμειβόμενη και ασφαλισμένη μαθητεία σε...

Εξαήμερη απασχόληση – Οι τρεις δικλείδες ασφαλείας και το «αγκάθι» για τους εργαζόμενους

Του Θεόδωρου Βγενή Με τρεις σημαντικές δικλείδες ασφαλείας μπήκε σε…ράγες υλοποίησης το νέο πλαίσιο για την εξαήμερη απασχόληση. Μια ρύθμιση που αλλάζει τα δεδομένα στην...

Επίδομα παιδιού Α21: Τέλος χρόνου για τις αιτήσεις στον ΟΠΕΚΑ

Σύμφωνα με το υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, η ηλεκτρονική πλατφόρμα Α21 για το Επίδομα Παιδιού θα σταματήσει προσωρινά να λειτουργεί την Παρασκευή 5...

Πάνω από 180 οδηγοί για την κάλυψη μίας εκ των 40 νέων θέσεων στον ΟΑΣΘ

Πάνω από 180 οδηγοί έδειξαν ενδιαφέρον και έκαναν αίτηση για τον  διαγωνισμό που «έτρεξε» για την κάλυψη 40 θέσεων ειδικότητας ΔΕ οδηγών στον ΟΑΣΘ...