Τετάρτη, 3 Ιουλίου, 2024

“Στα Τάρταρα” η αγοραστική δύναμη των Ελλήνων

Οι μισθοί μπορεί να έχουν αυξηθεί τα τελευταία χρόνια αλλά η αγοραστική δύναμη των Ελλήνων έχει φτάσει “στα Τάρταρα” σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της Εurostat.

Το αγοραστικό κοινό αγανακτισμένο από το κύμα της ακρίβειας που αντιμετωπίζει έχει χάσει τις αντοχές του και δηλώνει ότι όσα μέτρα και αν έχει πάρει η κυβέρνηση για την καταπολέμηση της ακρίβειας αυτά δεν έχουν αποδώσει.

Στην πραγματικότητα αυτό που κυριαρχεί είναι η περιορισμένη αγοραστική δύναμη των πολιτών, απόρροια της ακρίβειας, που οδηγεί σε ανησυχία για την κατεύθυνση της οικονομίας.

Υπάρχει ένα μεγάλο χάσμα μεταξύ της αντίληψης για το τι φαίνεται να συμβαίνει και τι γίνεται πραγματικά για τη συντριπτική πλειοψηφία των καταναλωτών. Επιφανειακά, η αγορά εργασίας στην Ελλάδα είναι πολύ ισχυρή.

Το ποσοστό ανεργίας συνεχίζει να μειώνεται κάθε μήνα, φθάνοντας στο 10,4% τον Μάρτιο, από 28% το 2013. Ο κατώτατος μισθός έχει αυξηθεί σωρευτικά κατά 41,6% από το 2018, και ανέρχεται σήμερα στα 830 ευρώ (μικτά) το μήνα.

Ωστόσο, η προσαρμογή αυτή πιθανώς υπερεκτιμά την πραγματική αποζημίωση που λαμβάνουν τα άτομα με τον κατώτατο μισθό, δεδομένου ότι η φοροδιαφυγή από τις υποχρεώσεις κοινωνικής ασφάλισης παραμένει συχνή.

Επιπλέον, οι διαπραγματεύσεις για τις εθνικές συλλογικές συμβάσεις εργασίας τα τελευταία δύο χρόνια αποκαλύπτουν τον υψηλό βαθμό συμφωνιών χωρίς αυξήσεις μισθών, γεγονός που σημαίνει ότι οι καταναλωτές χάνουν αγοραστική δύναμη από τους μισθούς τους και από τις αποταμιεύσεις τους, οι οποίες εξακολουθούν να βρίσκονται πολύ συχνά σε μετρητά.

Με βάση τα στοιχεία η Wood συμπεραίνει ότι η Ελλάδα υστερεί σε σχέση με τη ζώνη των χωρών Τσεχίας, Ρουμανίας, Πολωνίας και Ουγγαρίας (CE4) αλλά και την Ευρωζώνη, όσον αφορά το πρότυπο ανάκαμψης των δαπανών. Τα τελευταία στοιχεία δείχνουν ότι για τα αναγκαία είδη, η ζήτηση έχει ανακάμψει και σε ορισμένες χώρες οι δαπάνες παρουσιάζουν δειλά σημάδια βελτίωσης αλλά κατατάσει την Ελλάδα στις χώρες που αποτελούν «ιδιάζουσα» περίπτωση από πολλές απόψεις.

Στον πάτο της Ευρώπης η Ελλάδα σε όρους αγοραστικής δύναμης σύμφωνα και με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία της Εurostat. Με τον μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης να είναι στις 100 μονάδες

Οι τελευταίες χώρες είναι :

  • -Βουλγαρία: 64 μονάδες,
  • -Ελλάδα 67 μονάδες,
  • -Λετονία 71 μονάδες.
  • Ενώ οι πρώτες χώρες είναι:
  • -Λουξεμβούργο: 240 μονάδες,
  • -Ιρλανδία: 212 μονάδες.

Διαβάστε ΕΔΩ περισσότερες ειδήσεις 

Διαβάστε ακόμη:

Η Νορβηγία αποθηκεύει σιτηρά – Προετοιμάζεται για τον Γ’ Παγκόσμιο Πόλεμο

Η πρόσφατη πανδημία, η κλιματική αλλαγή και ο πόλεμος...

Πρόσκληση Ζαχαράκη για το πρόγραμμα «Εθνική Πρωτεύουσα Νεολαίας 2025»

Πρόσκληση στους Δήμους έκανε η υπουργός Σοφία Ζαχαράκη για...

Πατέρας 15χρονου: Ξέρω ότι είναι ομοφυλόφιλος 3 χρόνια – Τσακωθήκαμε για άλλο λόγο

Ο πατέρας του 15χρονου ομοφυλόφιλου που κατηγορείται ότι ξυλοκόπησε άγρια τον γιο...

Εντοπίστηκε νεκρός πρώην δήμαρχος Πάργας

Νεκρός εντοπίστηκε τα ξημερώματα στην θαλάσσια περιοχή της Λούτσας...

Ενημερωτικό Δελτίο

Τι αλλάζει στο τέλος χαρτοσήμου  – Καταργείται σε περισσότερες από 100 περιπτώσεις

Του Θεόδωρου Βγενή  Την κατάργηση του τέλους χαρτοσήμου σε περισσότερες από 100 περιπτώσεις προωθεί το υπουργείο Οικονομικών, σε μια προσπάθεια να μειώσει τα διοικητικά βάρη...

Διεύθυνση επίλυσης φορολογικών διαφορών: 7 στις 10 προσφυγές φορολογουμένων απορρίπτονται

Ένα σημαντικό ποσοστό φορολογουμένων που απευθύνθηκαν στη Διεύθυνση Επίλυσης Φορολογικών Διαφορών (ΔΕΦΔ) της ΑΑΔΕ για να ανατρέψουν φορολογικές αποφάσεις τους αντιμετώπισαν αποτυχία, καθώς το...

Νέα επιδότηση: Έρχεται «Αλλάζω Συσκευή 2» με έξυπνες συσκευές 

Αναμένεται να ξεκινήσει ένα διευρυμένο πρόγραμμα «Ανακυκλώνω - Αλλάζω Συσκευή», το οποίο θα περιλαμβάνει περισσότερες ηλεκτρικές συσκευές πέρα από τα κλιματιστικά και τους ψυγειοκαταψύκτες....

Ρεύμα: Νέες τιμές – Τι συμβαίνει με τα μπλε τιμολόγια

Τα νοικοκυριά ανησυχούν αυτό το καλοκαίρι για τους λογαριασμούς ρεύματος, καθώς οι τιμές στο πράσινο τιμολόγιο έχουν αυξηθεί σημαντικά. Οι ανακοινώσεις για τον Ιούλιο...