Ένα λαχνό για κάθε ένα ευρώ ηλεκτρονικών πληρωμών δικαιούνται όλοι οι φορολογούμενοι, ανεξαρτήτως εάν χρησιμοποιούν τις πληρωμές με πλαστικό χρήμα για το χτίσιμο του αφορολόγητου.
Απόφαση του υπουργειου Οικονομικών, ανοίγει τον δρόμο για την πρώτη κλήρωση της φορολοταρίας στο τέλος Οκτωβρίου ή το αργότερο στις αρχές Νοεμβρίου, με κληρώσεις 1.000 ευρώ για χίλιους τυχερούς φορολογούμενους, ώστε κάθε μήνα το υπουργείο Οικονομικών να κληρώνει ένα εκατομμύριο μετρητά, τα οποία μάλιστα θα είναι αφορολόγητα και ακατάσχετα.
Το πλήθος των λαχνών που δικαιούνται οι φορολογούμενοι προκύπτει με βάση συγκεκριμένη κλίμακα, η οποία ορίζει ότι:
• Για συνολικό άθροισμα αξίας συναλλαγών μέχρι 100 ευρώ τον μήνα, ένας λαχνός για κάθε ένα (1) ευρώ.
• Για τα επόμενα 400 ευρώ, ήτοι συνολικό άθροισμα από 101 ευρώ μέχρι 500 ευρώ, ένας λαχνός για κάθε 2 ευρώ.
• Για τα επόμενα 500 ευρώ, ήτοι συνολικό άθροισμα από 501 ευρώ μέχρι 1.000 ευρώ, ένας λαχνός για κάθε 3 ευρώ.
• Για το υπερβάλλον ποσό, ήτοι συνολικό άθροισμα πάνω από 1.001 ευρώ, ένας λαχνός για κάθε τέσσερα (4) ευρώ.
Όπου απαιτείται στρογγυλοποίηση, αυτή γίνεται στον πλησιέστερο μεγαλύτερο ακέραιο.
Για παράδειγμα, φορολογούμενος που τον προηγούμενο μήνα πραγματοποίησε με κάρτα συναλλαγές 600 ευρώ, θα λάβει συνολικά 334 λαχνούς.
Οι φορολογούμενοι θα ενημερώνονται πριν την κλήρωση για τους λαχνούς που έχουν συγκεντρώσει (πλήθος και αριθμοσειρά) μέσω ειδικής εφαρμογής για πιστοποιημένους χρήστες στο περιβάλλον TAXISnet στον δικτυακό τόπο της Α.Α.Δ.Ε. www.aade.gr. Σε περίπτωση λαχνών που κερδίζουν, οι ενδιαφερόμενοι πολίτες ενημερώνονται μέσω προσωποποιημένου μηνύματος στον λογαριασμό τους στο TAXISnet.
Στο πρόγραμμα δημόσιων κληρώσεων έχουν δικαίωμα συμμετοχής τα φυσικά πρόσωπα που διαθέτουν Α.Φ.Μ. και έχουν ηλικία άνω των 18 ετών Τα έπαθλα είναι αφορολόγητα, δεν αποτελούν εισόδημα, δεν υπόκεινται σε καμιά κράτηση υπέρ του Δημοσίου ή τρίτου ενώ είναι και ακατάσχετα. Τα χρηματικά έπαθλα θα πιστώνονται σε τραπεζικό λογαριασμό που θα δηλώσει ο φορολογούμενος.