Oύτε βήμα πίσω δεν κάνει το Διεθνές Νομισχματικό Ταμείο από τις σκληρές θέσεις του για συντάξεις, εργασιακά και επιδόματα. Οι δραματικές οπισθοχωρήσεις της Κυβέρνησης σε συντάξεις και αφορολόγητο φαίνεται ότι δεν χόρτασαν το… αδηφάγο ταμείο, το οποίο καλλιεργεί το έδαφος για νέες αιματηρές ανατροπές σε όλα τα μέτωπα.
Οι δανειστές στέλνουν σαφές μήνυμα στην ελληνική κυβέρνηση να μην ανατρέψει μεταρρυθμίσεις που έχουν γίνει στα εργασιακά, και ειδικά να μην επαναφέρει την επεκτασιμότητα των συλλογικών συμβάσεων εργασίας μετά την ολοκλήρωση του Μνημονίου. Στην έκθεσή του για το νέο πρόγραμμα στήριξης της χώρας μας, το ΔΝΤ επισημαίνει ότι η απελευθέρωση της αγοράς εργασίας κινδυνεύει μετά τη λήξη του προγράμματος στήριξης και προειδοποιεί ότι η επαναφορά της επεκτασιμότητας των κλαδικών συμβάσεων θα οδηγήσει στη μείωση της απασχόλησης.
Στην έκθεση σημειώνεται ότι οι συντάξεις θα μειωθούν κατά μέσο όρο κατά 12% -και όχι κατά 9% – λόγω της μείωσης της “προσωπικής διαφοράς” έως 18% σε κύριες και επικουρικές συντάξεις από το 2019 έως το 2022, ενώ στο στόχαστρο μπαίνουν και οι συμβασιούχοι που μισθοδοτούνται από τον κρατικό προϋπολογισμό το 2017 -2018 , οι οποίοι κατά το ΔΝΤ ρέπει να παραμείνουν στο μέσο μηνιαίο επίπεδο που βρίσκονταν το 2016.
Κι αυτό, γιατί η μέχρι πρότινος αύξησής τους αντιστάθμισε τη μείωση του μόνιμου προσωπικού. Τέλος, τα αναπηρικά, τα οικογενειακά και τα στεγαστικά επιδόματα πρέπει να μεταρρυθμιστούν έως τα μέσα του 2018, αλλά και το 2023.