Αρχική Περιβάλλον “Πράσινες” λύσεις από τους νικητές του Greenathon|AI4good Challenge

“Πράσινες” λύσεις από τους νικητές του Greenathon|AI4good Challenge

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε ο διαγωνισμός καινοτομίας Greenathon|AI4good Challenge από τη Γενική Γραμματεία Φυσικού Περιβάλλοντος και Υδάτων του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, σε συνεργασία με τον Οργανισμό Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής (ΟΦΥΠΕΚΑ).

Συνολικά 1.789 άτομα παρακολούθησαν on line τον διαγωνισμό, που σκοπό είχε να κινητοποιήσει start up εταιρίες, ερευνητές, επιστήμονες και φοιτητές να προτείνουν λύσεις σε σημαντικά περιβαλλοντικά ζητήματα, όπως η προστασία του περιβάλλοντος και η αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, αξιοποιώντας τις βάσεις δεδομένων της γενικής γραμματείας Φυσικού Περιβάλλοντος και Υδάτων του υπουργείου.

Χαιρετισμό στον διαγωνισμό απηύθυναν ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κωστής Χατζηδάκης, ο υφυπουργός, Νίκος Ταγαράς, και η πρόεδρος του ΟΦΥΠΕΚΑ, Μαρία Παπαδοπούλου, ενώ τον συντονισμό όλης της εκδήλωσης είχε ο γενικός γραμματέας Φυσικού Περιβάλλοντος και Υδάτων, Κωνσταντίνος Αραβώσης.

Οι νικητές του διαγωνισμού Greenathon|AI4good Challenge

1η θέση: EXM Environmental IoT

Πρόκειται για μια πλατφόρμα (platform SaaS), μια ολοκληρωμένη και οικονομικά βιώσιμη λύση Internet of Things για την παρακολούθηση, ανάλυση και διανομή περιβαλλοντικών δεδομένων σε πραγματικό χρόνο, με στόχο την ενοποίηση υφιστάμενων δεδομένων και τον εμπλουτισμό τους, από νέους αυτόνομους αισθητήρες περιβάλλοντος. Εκπρόσωπος: Μανώλης Νικηφοράκης (Διαχειριστής EXM)

2η θέση: AIRBOTS

Πρόκειται για ένα σύστημα που προσεγγίζει την αγροτική παραγωγή με λύσεις υψηλής τεχνολογίας μειώνοντας το περιβαλλοντικό αποτύπωμα και το κόστος της, χρησιμοποιώντας δορυφορικά δεδομένα, drones, IoT και μηχανική μάθηση για να καθορίσει και να αυτοματοποιήσει την άρδευση και άλλες αγροτικές εργασίες διευκολύνοντας τους αγρότες και τους γεωπόνους. Εκπρόσωπος: Θεόδωρος Ποτήρης (Managing Director)

3η θέση: Ισοβάθμισαν οι ομάδες ECOMPOST και EVLoader

ECOMPOST: Το προϊόν είναι ένα θρεπτικό υπόστρωμα φυτών. Δίνει τη δυνατότητα σε αγροκτηνοτροφικές επιχειρήσεις να συλλέγει τα απόβλητά τους και μέσω της θερμόφιλης βιοαποικοδόμησης των οργανικών υλικών (κομποστοποίηση) να παράγει ένα άριστο θρεπτικό υπόστρωμα για τα φυτά. Εκπρόσωπος: Σταμάτης Καβασίλης (Γεωπόνος – Εδαφολόγος MSc).

EVLoader: Μια πλατφόρμα ανοιχτών δεδομένων για σταθμούς φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων. Οι οδηγοί μπορούν μέσω της εφαρμογής να κάνουν κρατήσεις στους διαθέσιμους σταθμούς και να ενημερώνονται για χρονικά διαστήματα κατά τα οποία μπορούν να φορτίζουν το όχημά τους με χαμηλότερο κόστος. Εκπρόσωπος: Χρήστος Στεφανάτος (Project Lead).

Οι διαγωνιζόμενοι κλήθηκαν να χρησιμοποιήσουν τις βάσεις ανοιχτών δεδομένων της Γενικής Γραμματείας Φυσικού Περιβάλλοντος και Υδάτων (open data) σε 6 θεματικές ενότητες:

  • Προστασία θαλάσσιας ζωής
  • Προστασία δασών
  • Διαχείριση υδάτων
  • Ατμοσφαιρική ρύπανση
  • Κλιματική αλλαγή
  • Κυκλική Οικονομία.

Στη χθεσινή τελική φάση του διαγωνισμού οι 10 φιναλίστ ομάδες – από τις συνολικά πάνω από 100 – παρουσίασαν τις καινοτόμες ιδέες τους για να κατακτήσουν μία από τις τρεις θέσεις των νικήτων, κερδίζοντας χρηματικά έπαθλα, αλλά και τη δυνατότητα να δουν τις προτάσεις τους να υλοποούνται από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

«Η πράσινη καινοτομία έχει πλέον μπροστά της πεδίο δόξης λαμπρό στην Ελλάδα. Σε αυτή την προσπάθεια να περάσει η χώρα μας σε νέα εποχή, θέλουμε το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας να έχει δυναμική παρουσία. Δεν θέλουμε ιδέες να μείνουν στο επίπεδο της θεωρίας. Στόχος μας είναι να δημιουργήσουμε ένα περιβάλλον στο οποίο οι ιδέες αυτές θα βρουν πραγματική εφαρμογή. Η χώρα μας έχει όλες τις δυνατότητες να γίνει πρωτοπόρος στην πράσινη τεχνολογία, με μεγάλα οφέλη για το περιβάλλον μας και την οικονομία μας» τόνισε ο κ. Χατζηδάκης.