Ο νομικός αγώνας κατά της ενδοοικογενειακής βίας ενισχύεται με νέες σημαντικές νομικές διατάξεις, καθώς η βία αυτή έχει φτάσει σε ανησυχητικά υψηλά επίπεδα. Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, μόνο στο πρώτο εξάμηνο του τρέχοντος έτους καταγράφηκαν 5.300 περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας, ενώ πραγματοποιήθηκαν περίπου 5.500 συλλήψεις.

Οι νέες και σοβαρές αλλαγές στη νομοθεσία της χώρας περιλαμβάνουν ενίσχυση της προστασίας των θυμάτων ενδοοικογενειακής βίας και αυστηρότερες ποινές για τους δράστες, με προφυλάκιση και αποτελεσματική έκτιση των ποινών να γίνεται ο κανόνας. Όπως ανακοίνωσε χθες ο υπουργός Δικαιοσύνης, Γιώργος Φλωρίδης, αυτά τα νέα μέτρα περιλαμβάνουν συνολικά 13 διατάξεις και αναμένεται να υποβληθούν σύντομα προς ψήφιση στη Βουλή.

Η νομοθετική προσπάθεια ενάντια στην ενδοοικογενειακή βία ενισχύεται με την υιοθέτηση νέων σημαντικών μέτρων, στο πλαίσιο μιας κοινωνίας που αντιμετωπίζει αυξημένα προβλήματα σε αυτό τον τομέα. Σύμφωνα με πρόσφατες ανακοινώσεις, η νέα νομοθεσία περιλαμβάνει 13 διατάξεις που αποσκοπούν στην ενίσχυση της προστασίας των θυμάτων και στην αποτελεσματική καταστολή της εγκληματικότητας. Αυτά τα μέτρα προβλέπουν την εφαρμογή προσωρινής κράτησης για σοβαρά εγκλήματα ενδοοικογενειακής βίας, εκτός αν κριθεί ότι ο κατ’ οίκον περιορισμός είναι αρκετός για την προστασία του κοινού. Επίσης, προβλέπεται η άμεση περάτωση της ανάκρισης και η άμεση παραπομπή στο ακροατήριο, χωρίς ενδιάμεση διαδικασία δικαστικών βουλευμάτων.

Επιπλέον, η νέα νομοθεσία ενισχύει την πραγματική έκτιση των ποινών φυλάκισης για τα εγκλήματα ενδοοικογενειακής βίας, χωρίς δυνατότητα αναστολής ή μετατροπής, καθώς και τη δυνατότητα προσωρινής κράτησης για έως και 6 μήνες σε περιπτώσεις σοβαρών πλημμελημάτων. Επιπλέον, προβλέπεται η έκδοση εισαγγελικής διάταξης για την επιβολή περιοριστικών όρων ακόμα και πριν από την άσκηση ποινικής δίωξης, με το θύμα να έχει τη δυνατότητα να προτείνει συγκεκριμένους όρους για την προστασία του.

Επίσης, θεσπίζεται η υποτροπή του δράστη ως επιβαρυντική περίπτωση, ενώ προβλέπεται προστασία του θύματος από την υποχρέωση εμφάνισής του στην ακροαματική διαδικασία και η προσέγγιση της δίκης με ανάγνωση της κατάθεσης εκτός από ειδικές περιπτώσεις. Τέλος, η νέα νομοθεσία δεν αποδέχεται την ποινική διαμεσολάβηση σε ιδιαίτερα σοβαρά πλημμελήματα ενδοοικογενειακής βίας, ενώ ενισχύει την παροχή νομικής βοήθειας στα θύματα και προβλέπει τη λειτουργία πλατφόρμας καταγγελιών για τα εγκλήματα αυτά.

Διαβάστε ΕΔΩ περισσότερες ειδήσεις