Δήμαρχος που αποχωρεί αυξάνει τα δημοτικά τέλη 30%

Παρότι εξελέγη δήμαρχος το 2014 και επανεξελέγη το 2019, στις δημοτικές εκλογές του Οκτωβρίου του 2023 δεν διεκδίκησε και τρίτη θητεία. Ωστόσο, λίγο πριν παραδώσει τη διοίκηση του δήμου στη νέα εκλεγμένη δημοτική αρχή προχώρησε στην αύξηση των δημοτικών τελών κατά 30%!

Ο λόγος για τον απερχόμενο δήμαρχο Ηρακλείου (Κρήτης), Βασίλη Λαμπρινό. Τι ακριβώς συνέβη;

Χθες, Τετάρτη, συνεδρίασε η Οικονομική Επιτροπή του δήμου Ηρακλείου η οποία έδωσε το “πράσινο φως” για να προχωρήσουν οι αυξήσεις των δημοτικών τελών έως και 29%.

Σύμφωνα με τον αρμόδιο αντιδήμαρχο Μανόλη Βασιλάκη, η εν λόγω απόφαση -η οποία θα εγκριθεί ή θα απορριφθεί από το δημοτικό συμβούλιο- λήφθηκε προκειμένου να καταρτιστεί ο προϋπολογισμός και να μπορέσει η επόμενη δημοτική αρχή (σ.σ. υπό τον Αλέξη Καλοκαιρινό) να λειτουργήσει απρόσκοπτα.

Τα περασμένα χρόνια, κρίσιμες δαπάνες όπως αυτές της καθαριότητας και του ηλεκτροφωτισμού δεν ενέπιπταν (λόγω Covid και ενεργειακής κρίσης) καλύπτονταν από τον δημοτικό κορβανά και όχι από δημοτικά τέλη. Η απερχόμενη αρχή, όπως υπογράμμισε ο κ. Βασιλάκης, αποφάσισε να αλλάξει τακτική επιλέγοντας “την ανταποδοτικότητα η οποία επιτυγχάνεται με μια πολύ μικρή αύξηση της τάξεως του 28-29%».

Η όλη συζήτηση περί αύξησης των δημοτικών τελών έχει προκαλέσει μουρμούρα στην τοπική κοινωνία ενώ οι δημότες προσπαθούν να καταλάβουν πόσο θα επιβαρυνθεί ο ατομικός τους προϋπολογισμός.

Ποσά και χρεώσεις

Σύμφωνα με έγκυρες εκτιμήσεις, η αύξηση των δημοτικών τελών στον αστικό ιστό του δήμο Ηρακλείου (Ηράκλειο, Αλικαρνασσός) ανέρχεται από 0,86 σε  1,10 ευρώ, δηλαδή 28%.

Όσον αφορά στις δημοτικές κοινότητες  Τέμενος, Παλιανή, Γοργολαίνι η αύξηση των δημοτικών τελών είναι 23%.Έτσι, από 0,81 ανέρχεται σε 1 ευρώ.

Σχετικά με τις επαγγελματικές περιοχές εκτός τειχών, η αύξηση θα είναι 29%. Τόσο θα είναι η αύξηση για τις επιχειρήσεις στο ΒΙΟΠΑ Φοινικιάς, ενώ για τους στεγασμένους και τους υπαίθριους σταθμούς αυτοκινήτων τα τέλη αυξάνονται στο 28%.

Τέλος, για την εντός των τειχών πόλη το τετραγωνικό μέτρο θα ανέρχεται στα 12,00 ευρώ και για την εκτός των τειχών πόλη 6,50 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο.

Διαβάστε ΕΔΩ περισσότερες