Αρχική Ασφάλιση Οκτώ βήματα για να δείτε ηλεκτρονικά τα ειδοποιητήρια των εισφορών σας

Οκτώ βήματα για να δείτε ηλεκτρονικά τα ειδοποιητήρια των εισφορών σας

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

Σε πλήρη λειτουργία βρίσκεται από σήμερα η ηλεκτρονική υπηρεσία του Ενιαίου Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης, μέσω της οποίας όλοι ασφαλισμένοι μπορούν να έχουν πρόσβαση στις εισφορές τους, χρησιμοποιώντας τους κωδικούς του TAXISNET.  Το νέο ηλεκτρονικό σύστημα χρήζει υπομονής, καθώς αργεί αρκετά, όμως αξίζει να επισημανθεί ότι στο τέλος «ακτινογραφεί» την ασφαλιστική σας εικόνα.

Σύμφωνα με υψηλόβαθμα στελέχη του ΕΦΚΑ η ταχυδρομική αποστολή των ειδοποιητηρίων σε ελεύθερους επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους επιστήμονες θα αρχίσει την επόμενη εβδομάδα, ενώ σύμφωνα με το πλάνο του Ενιαίου Φορέα οι ημερήσιες αποστολές μπορεί να φτάσουν και τις 80.000. Για αυτό το λόγο οι περίπου 1.4 εκατομμύρια ασφαλισμένοι θα πρέπει να εισέλθουν στην ηλεκτρονική σελίδα του ΕΦΚΑ (www.efka.gov.gr) προκειμένου να ενημερωθούν για τα ακριβή ποσά.

Να επισημανθεί ότι τα ειδοποιητήρια αφορούν τόσο τις εισφορές Ιανουαρίου που πρέπει να πληρωθούν το αργότερο έως τις 28 Φεβρουαρίου όσο και αυτές του Φεβρουαρίου που πρέπει να καταβληθούν έως τις 31 Μαρτίου 2017.

Για το πρώτο εξάμηνο του 2017 ο υπολογισμός των ασφαλιστικών εισφορών που θα αναγράφεται στα ειδοποιητήρια έχει γίνει με βάση το καθαρό φορολογητέο εισόδημα του 2015. Όταν τον Ιούνιο γίνει η εκκαθάριση των περσινών φορολογικών δηλώσεων, τότε για το δεύτερο εξάμηνο του 2017 θα γίνει ο συμψηφισμός των ασφαλιστικών εισφορών.

Όσοι έκλεισαν τα μπλοκάκια τους και διέκοψαν τη δραστηριότητά τους έως 31/12/2016 δεν είναι ενεργοί ασφαλιστικά και δεν έχουν υποχρέωση καταβολής εισφορών.

 

Η ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΜΕ 8 ΑΠΛΑ ΒΗΜΑΤΑ

 

Πριν ξεκινήσετε τη διαδικασία θα πρέπει να γνωρίζεται ότι χρειάζεται να έχετε μαζί σας:

  1. Τους κωδικούς του TaxisNet
  2. Τον ΑΜΚΑ σας
  3. Το ΑΦΜ σας

 

ΒΗΜΑ 1ο: Εισέρχεστε στην ηλεκτρονική σελίδα www.efka.gov.gr 

 

ΒΗΜΑ 2ο: Επιλέγετε τη κατηγορία “Ηλεκτρονικές Υπηρεσίες”

 

 

ΒΗΜΑ 3ο: Πατάτε “ΕΙΣΦΟΡΕΣ ΕΛΕΥΘΕΡΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ – ΑΥΤΟΑΠΑΣΧΟΛΟΥΜΕΝΩΝ”

 

ΒΗΜΑ 4ο: Επιλέγετε “ΕΙΣΟΔΟΣ”

 

ΒΗΜΑ 5ο: Επιλέγετε “ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΣΤΟ TAXISNET”

 

ΒΗΜΑ 6ο: Πατάτε “ΕΞΟΥΣΙΟΔΟΤΗΣΗ”

 

 

ΒΗΜΑ 7ο: Συμπληρώνετε τα απαιτούμενα στοιχεία (ΑΜΚΑ και  ΑΦΜ)

 

ΒΗΜΑ 8ο: ΣΧΕΔΟΝ ΤΕΛΕΙΩΣΑΤΕ! Τώρα μπορείτε να δείτε: 

Α)Τις οικονομικές σας εκκρεμότητες

Β)Την ασφαλιστική σας ικανότητα και

Γ)Το αρμόδιο σημείο παρουσίας ΕΦΚΑ