Ο 28χρονος Ζορντάν Μπαρντελά αναμένεται να κληθεί τον Ιούλιο για να αναλάβει ίσως την ηγεσία της νέας κυβέρνησης της Γαλλίας, αν το Κόμμα Εθνικής Συσπείρωσης (Rassemblement National ή RN) κερδίσει την απόλυτη πλειοψηφία στις επερχόμενες βουλευτικές εκλογές. Παρότι η πρώτη σκέψη μπορεί να πηγαίνει στη Μαρίν Λεπέν όταν ακούμε για γαλλική ακροδεξιά, ο επόμενος πρωθυπουργός μπορεί να είναι ο Μπαρντελά.

Ο Μπαρντελά έχει ανέβει στην ιεραρχία του κόμματος με εκπληκτική ταχύτητα, ξεκινώντας ως εκπρόσωπος τύπου το 2017 και γίνοντας πρόεδρος σε μόλις πέντε χρόνια. Γεννημένος το 1995 στο Drancy, ένα από τα γνωστά γαλλικά banlieues, ο Μπαρντελά έχει ιταλική καταγωγή με παππού από την Αλγερία. Σπούδασε οικονομικές και κοινωνικές επιστήμες στη Σορβόννη πριν εστιάσει στην πολιτική. Είναι γνωστός για τη χρήση του ταπεινού του προσωπικού υπόβαθρου για να προσελκύσει ψηφοφόρους, κυρίως από τις λαϊκιστικές διαδηλώσεις των Κίτρινων Γιλέκων, ενώ έχει αναδειχθεί και ως δημοφιλής πολιτικός στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, με αρκετούς ακολούθους στο TikTok.
Η προσωπικότητα του Μπαρντελά έχει αποτελέσει αντικείμενο συζητήσεων και κριτικής, καθώς ορισμένοι υποστηρίζουν ότι η επικοινωνιακή του επιδεξιότητα υπερέχει του πολιτικού του σχεδίου και της ουσίας. Παρ’ όλα αυτά, η νεαρή και δυναμική πολιτική του εμφάνιση έχει μαλακώσει την αυστηρή εικόνα του κόμματος, ενισχύοντας την απήχηση του ιδίως στη νεολαία και τις γυναίκες ψηφοφόρους.
Η αξιολόγηση που δέχεται ο Μπαρντελά για τις “αδικαιολόγητες” απουσίες του στο Ευρωκοινοβούλιο έχει συνδεθεί παράλληλα με την κριτική για τη στάση του σε θέματα όπως τα δικαιώματα των γυναικών και τα μέτρα ελέγχου της μετανάστευσης. Παρόλο που δημοσίως υποστήριξε αυτά τα θέματα, δεν παρευρέθηκε για τις αντίστοιχες ψηφοφορίες.
Ο Μπαρντελά έχει δεσμευτεί να “αποκαταστήσει την τάξη” και να περιορίσει τη μετανάστευση, ενώ ταυτόχρονα έχει υποχωρήσει σε θέματα όπως η αποχώρηση της Γαλλίας από το ΝΑΤΟ και η στάση του στον πόλεμο της Ουκρανίας, που παλιότερα υποστήριζαν πιο ακραίες θέσεις.

Σύμφωνα με τον Holger Schmieding, επικεφαλή οικονομολόγο της Berenberg Bank, ο Μπαρντελά και η Λεπέν προσπαθούν να καταστήσουν αποδεκτές τις θέσεις τους από τους ψηφοφόρους και τις αγορές, αποφεύγοντας την αναταραχή. Αυτό συμπεριλαμβάνει το “στρογγυλέματο” ορισμένων “σκληρών” οικονομικών πολιτικών, όπως η αντιστροφή της συνταξιοδοτικής μεταρρύθμισης και μεγάλες φορολογικές μειώσεις για νέους ή χαμηλόμισθους πολίτες.
Ακόμα και αν ο Μακρόν βρεθεί να χρειαστεί την υποστήριξη του Μπαρντελά για τη σύσταση νέας κυβέρνησης, υπάρχει αβεβαιότητα εάν ο ίδιος θα αποδεχθεί την πρόταση, παρά τη διαβεβαίωση του ότι δεν θα γίνει “δεκανίκι” του προέδρου και θα κυβερνήσει με πλειοψηφία.
Ο Jean-Yves Camus, ερευνητής της ακροδεξιάς στο Ίδρυμα Jean-Jaurès, εκφράζει αμφιβολίες για το εάν ο Μπαρντελά θα αρνηθεί την ευθύνη της πρωθυπουργίας, δεδομένου της αναμονής εκατομμυρίων ψηφοφόρων του RN. Ωστόσο, αναγνωρίζεται η πιθανότητα ότι η ανάληψη της εξουσίας χωρίς κοινοβουλευτική πλειοψηφία μπορεί να δημιουργήσει χαοτικές καταστάσεις, ιδίως ενόψει της προεδρικής προσπάθειας της Λεπέν το 2027.
Διαβάστε ΕΔΩ περισσότερες ειδήσεις