Αρχική Πολιτική Ζήτησε Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Πολιτικής Προστασίας ο Τσίπρας

Ζήτησε Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Πολιτικής Προστασίας ο Τσίπρας

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

Τη δημιουργία Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας, με δικό του εξοπλισμό και στελέχωση, ζήτησε ο Αλέξης Τσίπρας, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές στην άτυπη Σύνοδο Κορυφής στην Αυστρία.

Σημείωσε μάλιστα ότι πρέπει να δοθεί προτεραιότητα στο ζήτημα, ώστε να επιτευχθεί συμφωνία εντός των ευρωπαϊκών θεσμών για τη δημιουργία εντός του έτους, στη βάση της πρότασης της Κομισιόν. Όπως σημείωσε «αυτό θα δώσει στους Ευρωπαίους πολίτες ένα σαφές μήνυμα ενίσχυσης της αλληλεγγύης και θα αποτελέσει παράδειγμα δράσης της ΕΕ με απτά οφέλη για τους πολίτες».

Σχετικά με τον μηχανισμό, η ελληνική πλευρά ζήτησε η χρηματοδότηση του να αντληθεί αποκλειστικά από πόρους του προϋπολογισμού της ΕΕ «διότι το ζήτημα έχει καταστεί ευρωπαϊκό και αγγίζει πλέον μεγάλο αριθμό κρατών μελών».

Ο Έλληνας πρωθυπουργός, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, υποστήριξε ότι ο μηχανισμός «θα κοστίσει πολύ λιγότερο από την κοινή άμυνα ή την συνοριοφυλακή, αλλά είναι εξίσου ή περισσότερο αποτελεσματικός για τους Ευρωπαίους πολίτες».

Σύμφωνα με πηγές της κυβέρνησης, μια σειρά χωρών όπως η Γαλλία, η Πορτογαλία, η Ολλανδία και η Σουηδία υποστήριξαν την ελληνική πρόταση και την ενσωμάτωσή της στα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου τον Οκτώβριο.