Τετάρτη, 28 Φεβρουαρίου, 2024

Ζημίες- ρεκόρ για το μεγαλύτερο συνταξιοδοτικό ταμείο στον κόσμο

To μεγαλύτερο συνταξιοδοτικό ταμείο στον κόαμο ήρθε αντιμέτωπο με ζημίες- ρεκόρ το πρώτο τρίμην του έτους, σε μία ακόμη απόδειξη των μεγάλων ανατροπών που έφερε στην οικονομία και τις αγορές η πανδημία του νέου κορωνοϊού. Με την αβεβαιότητα και την αστάθεια να χτυπάει κόκκινο ο Κρατικό Ταμείο Συντάξεων και Επενδύσεων της Ιαπωνίας είχε απώλειες 11%, που αντιστοιχούν σε 17,7 τρισ. γιεν (163 δισ. ευρώ).

Η πτώση στην αξία του ενεργητικού του ταμείου, που είναι γνωστό για τις «συνετές» κινήσεις του στην αγορά στη βάση συγκρίσιμων στοιχείων είναι ακόμη μεγαλύτερη και απο εκείνη που είχε υποστεί κατά την κορύφωση της παγκόσμιας κρίσης χρέους. Το ενεργητικό του ταμείου περιορίστηκε έτσι στα 150,63 τρισ. γιεν. Το ισχυρό πλήγμα ήρθε από τις τοποθετήσεις του σε ξένες μετοχές, ενώ τη δεύτερη χειρότερη επίδοση παρουσίασε η κατηγορία των τοπικών μετοχών.

Τα πράγματα θα μπορούσε να είναι ακόμη χειρότερα, εάν πρόσφατα δεν είχε αναθεωρηθεί η σύνθεση του χαρτοφυλακίου, ώστε να εστιάζει περισσότερο σε ξένα ομόλογα. Σε κάθε περίπτωση όμως οι απώλειες, οι οποίες έσβησαν το σύνολο των κερδών του δημοσιονομικού έτους, αναμένεται να προκαλέσουν πολιτικές αντιδράσεις, καθώς η κοινωνική ασφάλιση παραμένει μεγάλη ανησυχία για δεκάδες εκατομμύρια συνταξιούχους Ιάπωνες.

Τα ομόλογα εξωτερικού ήταν η μόνη μεγάλη κατηγορία ενεργητικού που έφερε θετική απόδοση για το ιαπωνικό ταμείο. Εμφάνισαν κέρδη 0,5%, ενώ τα τοπικά ομόλογα είχαν απώλειες 0,5%, οι τοπικές μετοχές είδαν την αξία τους να να υποχωρεί 18% και οι ξένες μετοχές έκαναν βουτιά 22%. Τον Απρίλιο το GPIF (όπως είναι γνωστό το ταμείο από τα αρχικά του) αύξησε την έκθεσή του στα ξένα ομόλογα από το 15% στο 25%, ενώ άφησε αμετάβλητο το όριο της έκθεσης σε ξένες και τοπικές μετοχές στο 25%.

Η έκθεση σε μετοχές στοίχισε ακριβά. Οι αγορές μετοχών βίωσαν το πρώτο εξάμηνο του έτους ένα «τρενάκι του τρόμου» με απότομη απογείωση και εξίσου απότομες βουτιές οφειλόμενες κατά κύριο λόγο στο αιφνίδιο σοκ, που προκάλεσε στην παγκόσμια οικονομία η πανδημία του Covid19. Από τις 20 Φεβρουαρίου έως και τις 23 Μαρτίου οι διεθνείς μετοχές έκαναν βουτιά 35%.

Τον Μάρτιο με τον ιό να έχει προ πολλού ξεφύγει από τα σύνορα της Κίνας και να εξελίσσεται ταχύτατα σε μία παγκόσμια πανδημία, μετοχές, εμπορεύματα και τιμές ομολόγων βρέθηκαν σε συγχρονισμένη βουτιά για το μεγαλύτερο διάστημα του μήνα. Το μακροβιότερο ράλι όλων των εποχών έληξε απότομα και άδοξα από έναν μυστηριώδη ιό, του οποίου ψάχναμε την πηγή και τα επόμενα βήματα.

cnn.gr

Διαβάστε ακόμη:

Αρχηγική εμφάνιση Τεμπονέρα: «Είναι η ώρα των νόμιμων ιδιοκτητών του ΣΥΡΙΖΑ»

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται οι εργασίες στο κατάμεστο κλειστό...

ΒΙΝΤΕΟ – Οι αγρότες μπήκαν στην καρδιά της Αθήνας

Στην καρδιά της πόλης έφτασαν πριν λίγη ώρα οι...

Το 45,5% των πολιτών ζουν με καθυστερήσεις σε στεγαστικά δάνεια

Το γεγονός ότι η χώρα μας διανύει μια βαθιά στεγαστική...

ΒΙΝΤΕΟ Αίσχος! Αναρχικοί φώναζαν στα ΜΑΤ: «Που είναι ο Γιώργος;»

Σε μια αδιανότη ενέργεια προέβησαν οι αναρχικοί που συμμετείχαν...

Ενημερωτικό Δελτίο

Πακιστάν: Οργισμένο πλήθος απειλεί να αποκεφαλίσει γυναίκα σε εστιατόριο για μία αραβική λέξη στο φόρεμά της(video)

Πακιστάν: Οργισμένο πλήθος απειλεί να αποκεφαλίσει γυναίκα σε εστιατόριο για μία αραβική λέξη στο φόρεμά της Μια νεαρή γυναίκα στη Λαχόρη του Πακιστάν κατηγορήθηκε για...

Ερντογάν: Θα πάρουμε πίσω την Αγία μας Κωνσταντινούπολη

Ερντογάν: Θα πάρουμε πίσω την Αγία μας Κωνσταντινούπολη, τον μεγάλο στόχο των δημοτικών εκλογών, την ανάκτηση της Κωνσταντινούπολης από την αντιπολίτευση, υπενθύμισε πάλι σήμερα...

Ουάσιγκτον: Άνδρας αυτοπυρπολήθηκε μπροστά στην πρεσβεία του Ισραήλ

Ουάσιγκτον: Άνδρας αυτοπυρπολήθηκε μπροστά στην πρεσβεία του Ισραήλ, ο εγκαυματίας διαδηλωτής φέρεται να είναι στέλεχος της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ Έξω από την ισραηλινή πρεσβεία στην Ουάσιγκτον αυτοπυρπολήθηκε ένας νεαρός...

Δύο χρόνια πόλεμος στην Ουκρανία: Οι ημερομηνίες – ορόσημα

Δύο χρόνια πόλεμος στην Ουκρανία: Οι ημερομηνίες - ορόσημα Το ημερολόγιο έδειχνε 24 Φεβρουαρίου 2022 όταν η Ρωσία εξαπέλυσε πλήρους κλίμακα εισβολή στην Ουκρανία. Τότε, όλοι πίστευαν σε...