Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι μίλησε σε συνέντευξή του στο γερμανικό περιοδικό Spiegel, εκφράζοντας την άποψή του σχετικά με την πιθανότητα απευθείας συνάντησης με τον Ρώσο πρόεδρο, Βλαντιμίρ Πούτιν. Ο Ουκρανός πρόεδρος επισήμανε πως, αν και μια προσωπική επαφή δεν θα έλυνε όλα τα ζητήματα, θα μπορούσε να αποτελέσει ένα πολιτικό κέρδος για την αναζήτηση ενός πλαισίου ειρήνης.
Ο Ζελένσκι δεν απέκλεισε πλήρως την πιθανότητα ο Πούτιν να μεταβεί στην Τουρκία εντός της εβδομάδας. «Πρώτα απ’ όλα, δεν πιστεύω πραγματικά ότι ο Πούτιν είναι ικανός να συναντηθεί προσωπικά μαζί μου. Μου φαίνεται ότι φοβάται. Αν όμως αισθανθεί ένα ισχυρό πλήγμα στην οικονομία του, τότε, κατά τη γνώμη μου, υπάρχει ακόμα η πιθανότητα να έρθει», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Πρόσθεσε επίσης ότι θα προτιμούσε η συνάντηση να πραγματοποιηθεί στην Άγκυρα – όπως είχε αναφέρει και στον Τούρκο πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν σε τηλεφωνική τους συνομιλία. Ωστόσο, εάν τελικά ο Πούτιν επιλέξει να βρεθεί στην Κωνσταντινούπολη, ο ίδιος δηλώνει έτοιμος να πάει εκεί για να τον συναντήσει.
Ο Ουκρανός Πρόεδρος εξήγησε ότι μια τέτοια συνάντηση είναι απαραίτητη για να βρεθεί μια φόρμουλα που θα φέρει πιο κοντά το τέλος του πολέμου. «Αν συναντηθώ με τον Πούτιν, θα πρέπει να καταλήξει σε πολιτική νίκη – κατάπαυση του πυρός ή ανταλλαγή κρατουμένων – για όλους. Και αν δεν έρθει, αυτό σημαίνει ότι (ο Πούτιν) δεν θέλει πολιτική νίκη για καμία από τις δύο πλευρές».
Μιλώντας για τη θέση της αμερικανικής πλευράς, ο Ζελένσκι εξέφρασε την άποψη ότι «ο Τραμπ πρέπει να πειστεί πως ο Πούτιν λέει ψέματα. Πρέπει να κατανοήσει με αποδείξεις ότι δεν είναι οι Ουκρανοί που επιβραδύνουν αυτές τις διαδικασίες».
Ο Ουκρανός Πρόεδρος εξέφρασε επίσης την ελπίδα ότι οι ΗΠΑ θα φέρουν ένα νέο πακέτο ισχυρών κυρώσεων «πολύ επικίνδυνων για τη Ρωσία».
Όταν ρωτήθηκε για τον επικεφαλής διαπραγματευτή του Τραμπ, Στιβ Γουίτκοφ, ο Ζελένσκι είπε ότι δεν του έχει μιλήσει ποτέ, ούτε καν τηλεφωνικά. «Μου φαίνεται ότι κάτι δεν πήγε καλά με τον Γουίτκοφ», σημείωσε ο επικεφαλής της ουκρανικής κυβέρνησης, εξηγώντας ότι κάλεσε όλους τους συμβούλους ασφαλείας στο Κίεβο.
Όπως αναφέρθηκε, το περασμένο Σάββατο οι ηγέτες της Ουκρανίας, της Γαλλίας, της Γερμανίας, της Πολωνίας και της Βρετανίας, με την υποστήριξη των ΗΠΑ, έθεσαν τελεσίγραφο στη Ρωσία για την εφαρμογή 30ήμερης κατάπαυσης του πυρός. Σε αντάλλαγμα, ο Πούτιν πρότεινε συνάντηση των αντιπροσωπειών στην Κωνσταντινούπολη στις 15 Μαΐου. Ο Ζελένσκι συμφώνησε, αλλά ο Πούτιν δεν έχει ακόμη εκφράσει την προθυμία του να μεταβεί στην Τουρκία.
Διαβάστε ΕΔΩ περισσότερες ειδήσεις