Αρχική Πολιτική Ζαχαράκη: Έχουμε σχεδιάσει πιλοτικό άνοιγμα για τους ταξιδιώτες

Ζαχαράκη: Έχουμε σχεδιάσει πιλοτικό άνοιγμα για τους ταξιδιώτες

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

Η υφυπουργός Τουρισμού, Σοφία Ζαχαράκη,  αποκάλυψε στα «Π» και στον δημοσιογράφο Κώστα Παπαχλιμίντζο, το πιλοτικό άνοιγμα για ταξιδιώτες από την Ευρώπη, τις ΗΠΑ, τη Σερβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και αναπτύσσει την κυβερνητική στρατηγική για τη φετινή τουριστική περίοδο.

Ολόκληρη η συνέντευξη της υφυπουργού Τουρισμού:

Στις 14 Μαΐου ανοίγει ο τουρισμός. Πώς θα έρχονται από εκείνη την ημέρα και μετά οι επισκέπτες από κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην Ελλάδα και πώς από άλλες χώρες;

Η Ελλάδα από τις 14 Μαΐου σκοπεύει να ανοίξει την τουριστική αγκαλιά της σε όλες και όλους. Πάντα με ασφάλεια, πάντα με διαδικασίες που και διευκολύνουν τη μετακίνηση και θωρακίζουν το μέτωπο της δημόσιας υγείας. Εντός της Ε.Ε. ήδη προχωρά η υιοθέτηση της ελληνικής πρότασης του Κυριάκου Μητσοτάκη, πρότασης που απηύθυνε τον Ιανουάριο στους Ευρωπαίους εταίρους. Στην πράξη θα έλεγα ότι ανοίγει ο δρόμος ώστε να διεκδικήσουμε και πάλι τις ζωές μας, την καθημερινότητά μας, από τα δεινά της πανδημίας. Το σχέδιό μας είναι συγκεκριμένο. Πέραν της προϋπόθεσης οι ταξιδιώτες να είναι εμβολιασμένοι ή να έχουν αναρρώσει από την ασθένεια ή να έχουν αρνητικό τεστ, όταν έρθουν, θα υποβληθούν με το καινοτόμο σύστημα «EVA» σε δειγματοληπτικό, στοχευμένο έλεγχο στο αεροδρόμιο. Επιπλέον, έχουμε πολλά rapid tests και υπάρχουν ξενοδοχεία καραντίνας όπου τα τυχόν κρούσματα θα μπορέσουν να απομονωθούν αυτόματα. Εχουμε τα πρωτόκολλα που έχουν ήδη εφαρμοστεί και η πολύτιμη εμπειρία της περσινής χρήσης μάς βοηθάει να βελτιωθούν στα απαραίτητα σημεία φέτος

Το στοίχημα είναι το 50% του 2019;

Αυτό που μπορώ να διαβεβαιώσω είναι ότι κάνουμε κάθε προσπάθεια, χρησιμοποιούμε κάθε μηχανισμό και μέσο, ώστε να έχουμε καλύτερα αποτελέσματα από την προηγούμενη χρονιά. Προωθούμε και διμερείς συνεννοήσεις με σημαντικές τουριστικές αγορές εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ο υπουργός έχει ήδη υπογράψει τη συμφωνία με την Ισραηλινή ομόλογό του και σύντομα θα βρίσκεται στη Σερβία, στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και στη Ρωσία για διμερείς συναντήσεις. Στοχεύουμε, προφανώς, και στην επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου.
Άλλωστε, ήδη διαμορφώνουμε στρατηγική για την τουριστική βιομηχανία που απλώνεται σε βάθος δεκαετίας. Πέραν της ανάγκης άμεσης αντιμετώπισης της κρίσης, οφείλουμε να βλέπουμε και τη μεγάλη εικόνα του μέλλοντος και τη νέα τουριστική αγορά που αναδύεται στη μεταCOVID εποχή. Μια αγορά με νέες ανάγκες και απαιτήσεις, στις οποίες πρέπει ταχύτατα να προσαρμοστούμε τόσο στο επίπεδο της τουριστικής εκπαίδευσης όσο και στο επίπεδο εμπλουτισμού μιας νέας οπτικής για τις ειδικές μορφές του ελληνικού τουρισμού. Η επόμενη ημέρα απαιτεί επαγγελματισμό, αποτελεσματο-κεντρικές προσεγγίσεις με δείκτες και μετρήσιμα αποτελέσματα. Έναν διαρκώς επαναπροσδιορισμένο, με σύγχρονους όρους, πλουραλισμό των δημιουργικών δυνάμεων. Αυτό επιδιώκουμε να πράξουμε με το νέο νομοσχέδιο για τους Οργανισμούς Διαχείρισης και Προώθησης Προορισμού, που το επόμενο διάστημα φέρνουμε σε διαβούλευση. Επιδιώκουμε νέες, διαφανείς, ανοιχτές και συμμετοχικές προσεγγίσεις διαχείρισης του τουριστικού μας προϊόντος.

Υπάρχει παράθυρο για έναρξη της τουριστικής σεζόν από τον Απρίλιο και, αν ναι, υπό ποιες προϋποθέσεις;

Παρακολουθούμε συνεχώς την εξέλιξη της πανδημίας και προσαρμόζουμε τον σχεδιασμό μας στα δεδομένα που προκύπτουν. Ο ελληνικός τουρισμός όπως και ο παγκόσμιος έχουν υποστεί τεράστιο πλήγμα από την πανδημία. Έχουμε καταβάλει κάθε προσπάθεια να ενισχύσουμε και να στηρίξουμε τις τουριστικές επιχειρήσεις σε αυτήν τη δοκιμασία. Όμως, υπέρβαση της κρίσης θα υπάρξει μόνο με ανοιχτό τουρισμό, γι’ αυτό στόχος μας είναι να ξεκινήσουμε όσο το δυνατόν νωρίτερα, χωρίς όμως να κάνουμε καμία έκπτωση στο ζήτημα της προστασίας της υγείας. Το πρώτο βήμα έγινε με τη δυνατότητα που δίνεται πλέον πιλοτικά στους Ισραηλινούς που έχουν εμβολιαστεί να επισκέπτονται τη χώρα μας. Σε αυτήν τη φάση η προϋπόθεση είναι να έχουν κάνει το εμβόλιο τουλάχιστον 14 ημέρες πριν από το ταξίδι τους στη χώρα μας και να έχουν αρνητικό pcr τεστ 72 ωρών. Έχουμε, ακόμα, σχεδιάσει το πιλοτικό άνοιγμα για ταξιδιώτες από την Ευρώπη, τις ΗΠΑ, τη Σερβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

Πέρυσι τα έσοδα από τον τουρισμό έφτασαν τελικά τα 4,2 δισ. ευρώ. Ποιος είναι ο στόχος για φέτος;

Οι κρατήσεις που έχουν γίνει το πρώτο τρίμηνο επιτρέπουν αισιοδοξία; Αυτό που μπορώ να διαβεβαιώσω είναι ότι κάνουμε κάθε προσπάθεια, χρησιμοποιούμε κάθε μηχανισμό και μέσο, ώστε να έχουμε καλύτερα αποτελέσματα από την προηγούμενη χρονιά. Πέραν του ευρωπαϊκού πιστοποιητικού, ως χώρα προωθούμε διμερείς συνεννοήσεις με σημαντικές τουριστικές αγορές εκτός Ευρώπης. Το ενδιαφέρον για το ταξίδι στην Ελλάδα είναι πολύ έντονο. Αυτό φάνηκε και στο πρόσφατο ταξίδι του υπουργού, Χάρη Θεοχάρη, στη Ρουμανία, καθώς και στις διεθνείς εκθέσεις ΙΤΒ Βερολίνου και της ΜΙΤ στη Ρωσία. Βέβαια, αναμένουμε αυτό το ενδιαφέρον να μετατραπεί σε κρατήσεις.
Ομως, μπορούμε να πούμε ότι φέτος, με σύμμαχο αυτήν την εμπειρία και γνώση, αλλά και φυσικά τα πολλά πλέον εγκεκριμένα εμβόλια αλλά και μεγάλο αριθμό τεστ και την πολύτιμη εμπειρία της προηγούμενης χρονιάς, μπορούμε να έχουμε μια καλύτερη χρονιά από πέρυσι.

Ιδιαίτερα στη χώρα μας, ο ρυθμός εμβολιασμού επιταχύνεται συνεχώς και η Ελλάδα κατατάσσεται στις πρώτες θέσεις ως προς τον εμβολιασμό του πληθυσμού της σε ολόκληρη την Ε.Ε. Υπάρχουν, λοιπόν, οι προϋποθέσεις ο ελληνικός τουρισμός, σε μια χρονιά που δεν θα είναι βέβαια ανέφελη, να δείξει ξανά και ακόμα πιο εμφατικά τη μεγάλη του δύναμη, δεδομένου ότι πέρυσι, παρά το ισχυρό πλήγμα, αναδείχθηκε η αξιοσημείωτη αντοχή του ελληνικού τουριστικού προϊόντος.

Συγχρόνως, με το βλέμμα στραμμένο στον εσωτερικό τουρισμό, ενισχύσαμε και παρατείναμε το πρόγραμμα «Τουρισμός για όλους» και για το 2021, με ισχυρή πρόθεση να επιταχύνουμε τις πληρωμές. Ένα πρόγραμμα με το οποίο το ελληνικό κράτος ενισχύει με 100 εκατ. ευρώ τα προγράμματα του εσωτερικού τουρισμού. Και, φυσικά, εργαζόμαστε καθημερινά για να πετύχουμε τον στόχο το 2021 να είναι μια χρονιά σημαντικής ανάκαμψης του ελληνικού τουρισμού και αφετηρία συνολικής ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας.