Αρχική Υπουργεία Yπουργείο Οικονομικών: Γκάζι σε αποζημιώσεις και ενισχύσεις για φυσικές καταστροφές

Yπουργείο Οικονομικών: Γκάζι σε αποζημιώσεις και ενισχύσεις για φυσικές καταστροφές

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

Εθνική επιτροπή κρατικής αρωγής από θεομηνίες θα συσταθεί στο υπουργείο Οικονομικών, σε μια προσπάθεια καλύτερου συντονισμού και απόδοσης των ενισχύσεων που παρέχονται σε επιχειρήσεις οι οποίες επλήγησαν από φυσικές καταστροφές.

Σε νομοσχέδιο που έχει θέσει από χθες σε διαβούλευση το υπουργείο Οικονομικών προτείνεται ένα νέο πλαίσιο μέτρησης και αποκατάστασης των ζημιών που μπορεί να προκαλέσει μια καταιγίδα ή ένας σεισμός. Η αλλαγή του πλαισίου βασίζεται σε έξι άξονες:

* Προβλέπει την ίδρυση της Εθνικής Επιτροπής Κρατικής Αρωγής, η οποία συντονίζει και διασφαλίζει σε εθνικό επίπεδο την υλοποίηση του θεσμικού πλαισίου για την κρατική αρωγή.

* Αναδιαμορφώνεται ο μηχανισμός επιχορήγησης επιχειρήσεων που επλήγησαν από θεομηνίες, ώστε να αντιμετωπιστεί ο κατακερματισμός των αρμοδιοτήτων, να διασφαλιστούν η ταχύτητα και η αποτελεσματικότητα στην υλοποίηση των προβλεπόμενων διαδικασιών.

  1. Διευρύνεται η περίμετρος των δικαιούχων για αποζημίωση λόγω ζημιών από θεομηνία, με την ένταξη τόσο των κατά κύριο επάγγελμα αγροτών όσο και των ιδιωτών με αγροτικές εκμεταλλεύσεις που δεν είναι κατά κύριο επάγγελμα αγρότες.
  2. Ψηφιοποιείται η διαδικασία, με τη δημιουργία ηλεκτρονικής πλατφόρμας κρατικής αρωγής.
  3. Παρέχονται κίνητρα για ιδιωτική ασφάλιση με επιπλέον επιχορήγηση στις πληγείσες περιοχές για την κάλυψη από ιδιωτική ασφάλιση.
  4. Διαμορφώνονται οι συνθήκες για την κινητοποίηση της κοινωνίας με τη σύσταση Ταμείου Κρατικής Αρωγής, με τη συγκέντρωση εισφορών ιδιωτών για αποκατάσταση φυσικών καταστροφών. Δεύτερη πηγή χρηματοδότησης για το Ταμείο θα είναι τα ποσά που εισπράττονται ως αχρεωστήτως καταβληθέντα από ενισχύσεις κρατικής αρωγής. Την εποπτεία του Ταμείου αναλαμβάνει η Προεδρία της Κυβέρνησης.

Από την  έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου