Αρχική Χωρίς κατηγορία Υπογράφεται σήμερα το μνημόνιο για την ηλ. σύνδεση μεταξύ Κύπρου, Ελλάδας και...

Υπογράφεται σήμερα το μνημόνιο για την ηλ. σύνδεση μεταξύ Κύπρου, Ελλάδας και Ισραήλ

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

Στο Προεδρικό Μέγαρο Κύπρου θα πραγματοποιηθεί σήμερα η τελετή υπογραφής του μνημονίου συναντίληψης μεταξύ Κύπρου, Ελλάδας και Ισραήλ για την προώθηση του έργου EuroAsia Interconnector, που αφορά τη διασύνδεση των ηλεκτρικών συστημάτων των τριών χωρών. Το έργο αφορά στην ηλεκτρική διασύνδεση μέσω υποθαλάσσιου ηλεκτρικού καλωδίου και συναφών υποδομών.

Στην τελετή υπογραφής θα συμμετάσχει διαδικτυακά ο Έλληνας υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, ενώ στην Κύπρο θα βρεθεί ο υπουργός Ενέργειας του Ισραήλ, δρ Yuval Steinitz. Εκ μέρους της Κύπρου, το Μνημόνιο θα υπογράψει η υπουργός Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας, Νατάσα Πηλείδου.

Η υποθαλάσσια ηλεκτρική διασύνδεση είναι ενταγμένη στα ευρωπαϊκά Έργα Κοινού Ενδιαφέροντος (PCI), ενώ σύμφωνα με τον φορέα υλοποίησής της, έως τον Δεκέμβριο του 2023 αναμένεται να ολοκληρωθεί το σκέλος μήκους 1208 χλμ. που συνδέει τα ηλεκτρικά δίκτυα της Κύπρου και της Ελλάδας μέσω Κρήτης.

Την Τρίτη, 9 Μαρτίου 2021, η κυρά Πηλείδου και ο υπουργός Ενέργειας του Ισραήλ θα μεταβούν στο Κάϊρο της Αιγύπτου, για να συμμετάσχουν στην πρώτη επίσημη Υπουργική Σύνοδο του περιφερειακού διακυβερνητικού οργανισμού «East Mediterranean Gas Forum» (EMGF), μετά από την επικύρωση του Καταστατικού του Φόρουμ.

Απώτερος στόχος του EMGF είναι η δημιουργία μιας βιώσιμης αγοράς αερίου στην Ανατολική Μεσόγειο, μειώνοντας τα όποια τεχνικά, οικονομικά και πολιτικά ρίσκα, φέρνοντας στο ίδιο τραπέζι διαρθρωμένου και συστηματικού διαλόγου τόσο κυβερνήσεις όσο και άλλους βασικούς εμπλεκόμενους, όπως εταιρείες της βιομηχανίας αερίου και πετρελαίου, επενδυτές και χρηματοδοτικούς οργανισμούς.