Σε σωρευτική υποχώρηση κατά 53,1% οδηγήθηκε ο κύκλος εργασιών των καταστημάτων ένδυσης και υπόδησης κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης, σύμφωνα με εκτιμήσεις έρευνας που διεξήγαγε η Ελληνική Συνομοσπονδία Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας (ΕΣΕΕ).

Ο Πρόεδρος της ΕΣΕΕ, Βασίλης Κορκίδης, σε δηλώσεις του, επισήμανε πως “η κατάρρευση των πωλήσεων από τα 1,77 δισ. ευρώ το 2009, στο 1,04 δισ. ευρώ το 2016, είναι η αιτία των δεκάδων χιλιάδων λουκέτων στο λιανεμπόριο”.

Πρόσθεσε δε ότι η ιδιαίτερα μεγάλη μεσοσταθμική πτώση της τάξης του 20%, που καταγράφηκε στην έρευνα, σε οκτώ στα δέκα εμπορικά καταστήματα οφείλεται εν μέρει και στο γεγονός ότι η ΕΣΕΕ εστίασε σε πολύ μικρές και μικρές εμπορικές επιχειρήσεις με κύκλο εργασιών, τις περισσότερες φορές, πολύ χαμηλότερο εκείνου που παρακολουθεί η ΕΛ.ΣΤΑΤ. βάσει ισολογισμών.

“Είναι απογοητευτικό το γεγονός ότι η μείωση του τζίρου το πρώτο δίμηνο του έτους (Ιανουαρίου-Φεβρουαρίου 2017) σε σύγκριση με πέρυσι, μας παραπέμπει στα ποσοστά μείωσης (-21%) της περιόδου 2012-13. Σε απόλυτα νούμερα οι πωλήσεις κινήθηκαν μεταξύ 830 και 890 εκατ. ευρώ και μειώθηκαν κατά περίπου 200 εκατ. ευρώ στο συγκεκριμένο κλάδο, που ως γνωστόν, έχει το μεγαλύτερο ποσοστό προτίμησης των καταναλωτών τη περίοδο των χειμερινών εκπτώσεων”, κατέληξε ο κ. Κορκίδης.