Αρχική Υγεία Υπό πίεση οι ΜΕΘ στην Αττική – SOS απο την αύξηση των...

Υπό πίεση οι ΜΕΘ στην Αττική – SOS απο την αύξηση των κρουσμάτων

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

Κρίσιμη είναι η επιδημιολογική εικόνα της χώρας λόγω των αυξημένων ημερήσιων κρουσμάτων του νέου κορωνοϊού, με τα νοσοκομεία της Αττικής να αγγίζουν τα όριά τους.

Ο αριθμός των νέων μολύνσεων των τελευταίων ημερών αναζωπυρώνει τα σενάρια για πρόσθετα μέτρα περιορισμού, φέρνοντας πιο κοντά το ενδεχόμενο ενός τοπικού loxckdown στην Αττική.

Το μήνυμα πως βρισκόμαστε σε μια πολύ κρίσιμη φάση εξέλιξης της πανδημίας έστειλε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, στη διάρκεια της ενημέρωσης του υπουργείου Υγείας για την εξέλιξη της νόσου Covid-19 στη χώρα.

«Στην πατρίδα μας βρισκόμαστε σε μία πολύ κρίσιμη φάση, ειδικά στην Αττική, και ακόμα ειδικότερα στο κέντρο της Αθήνας, όπου όπως είπαμε και στην προηγούμενη ενημέρωση, βρισκόμαστε στο “πορτοκαλί”», σημείωσε χαρακτηριστικά ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας.

Από την πλευρά του, ο καθηγητής της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ, Γκίκας Μαγιορκίνης, ξεκαθάρισε ότι υπάρχει η λογική της αποφυγής οριζόντιων μέτρων, τονίζοντας ότι δεν έχει συζητηθεί στην Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας το ενδεχόμενο ενός νέου lockdown.

«Μεγάλο ρόλο παίζει η προτεραιοποίηση των κοινωνικοοικονομικών δραστηριοτήτων, λαμβάνοντας συγχρόνως την αναμενόμενη απόδοση τους στον περιορισμό της επιδημίας», τόνισε μεταξύ άλλων ο κ. Μαγιορκίνης.

Παράλληλα, το υγεινομικό προσωπικό της χώρας κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για τη συνεχιζόμενη αύξηση στον αριθμό ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι σε ΜΕΘ.

Όπως δήλωσε ο υφυπουργός Υγείας, Βασίλης Κοντοζαμάνης, στην Αττική υπάρχουν 107 κλίνες ΜΕΘ διαθέσιμες εκ των οποίων κατειλημμένες είναι 62 και υπάρχει σχεδιασμός για αύξηση τους.

Το μεσημέρι της Τρίτης, ο γενικός γραμματέας της Ομοσπονδίας Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ), Παναγιώτης Παπανικολάου, ανακοίνωσε ότι η Γενική Συνέλευση των γιατρών του Γενικού Κρατικού Νίκαιας «δηλώνει πως με αυτές τις συνθήκες υποστελέχωσης, υποδομών κλπ το νοσοκομείο αδυνατεί πλέον να δέχεται επιβεβαιωμένα κρούσματα Covid-19».