Αρχική Υπουργεία ΥΠΕΞ σε Τουρκία: Η Ελλάδα θα υπερασπιστεί τα συμφεροντά της

ΥΠΕΞ σε Τουρκία: Η Ελλάδα θα υπερασπιστεί τα συμφεροντά της

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ
Υπ. Εξωτερικών: Θλίψη για τα γεγονότα στο Μαυροβούνιο

Άμεση ήταν η απάντηση του Υπουργείου Εξωτερικών στις προκλητικές δηλώσεις του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας της Τουρκίας.

«H Τουρκία έχει κάθε δικαίωμα να υπερασπίζεται με κάθε νόμιμο μέσο τα συμφέροντα της, υπό την βασική αίρεση ότι αποδέχεται τους κανόνες του Διεθνούς Δικαίου», αναφέρει το ΥΠΕΞ και συνεχίζει:

«Δεν έχει, όμως, κανένα δικαίωμα να παραβιάζει κατάφορα το Διεθνές Δίκαιο και να απειλεί την Ελλάδα με πόλεμο (casus belli). Η Ελλάδα δεν προβάλει καμία διεκδίκηση έναντι της Τουρκίας. Τάσσεται υπέρ του διαλόγου στη βάση του Διεθνούς Δικαίου.

Θα υπερασπιστεί, όμως, τα νόμιμα συμφέροντα και δικαιώματα της εφόσον παραστεί η ανάγκη».

Το Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας της Τουρκίας
Η πολύωρη συνεδρίαση του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας της Τουρκίας διήρκησε τουλάχιστον τέσσερις ώρες. Παρόντες σε αυτήν, εκτός από τον Τούρκο πρόεδρο, ήταν επίσης ο διοικητής της Πολεμικής Αεροπορίας, στρατηγός Ατίλα Γκιουλάν, καθώς και ο διοικητής του Πολεμικού Ναυτικού, ναύαρχος Ερτσουμέντ Τατλίογλου.

Κύριο αντικείμενο της συνεδρίασης, όπως μεταδίδει η Hurriyet, ήταν «οι πρόσφατες αυξανόμενες προκλητικές ενέργειες της Ελλάδας».

Σε δήλωση που δημοσιοποιήθηκε μετά τη συνεδρίαση και αναμεταδίδουν τουρκικά μέσα ενημέρωσης αναφέρεται: «Οι κύκλοι που ενθαρρύνουν την Ελλάδα να εξοπλίσει τα νησιά καλούνται να χρησιμοποιήσουν την κοινή λογική».

Στους γνώριμους εμπρηστικούς τόνους της τελευταίας περιόδου, αναφέρεται επίσης: «Θα χρησιμοποιήσουμε κάθε είδους νόμιμες μεθόδους και μέσα για τα δικαιώματα και τα συμφέροντα του έθνους μας».