Αρχική Υπουργεία ΥΠΕΞ: Ικανοποίηση της Αθήνας από την δήλωση Μπορέλ για τα Βαρώσια

ΥΠΕΞ: Ικανοποίηση της Αθήνας από την δήλωση Μπορέλ για τα Βαρώσια

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

Ικανοποίηση εξέφρασε η Ελλάδα για τη χθεσινή δήλωση του ύπατου εκπροσώπου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Ζοζέπ Μπορέλ που καταδικάζει τις παράνομες τουρκικές εξαγγελίες για τα Βαρώσια.

Το υπουργείο Εξωτερικών σε ανακοίνωσή του υπογραμμίζει το απόσπασμα της τελευταίας παραγράφου όπου «αναφέρεται ότι οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ θα εξετάσουν ενέργειες σε ευρωπαϊκό επίπεδο, στην επόμενη συνάντησή τους, εφόσον δεν υπάρξει συμμόρφωση της Τουρκίας με τις σχετικές αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας».

Η ανακοίνωση καταλήγει λέγοντας ότι η δήλωση Μπορέλ εκδόθηκε στο όνομα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και είναι αποτέλεσμα διαπραγμάτευσης μεταξύ των 27, για την υιοθέτησή της δε καταλυτικό ρόλο έπαιξε το υπουργείο Εξωτερικών, μέσω συνεχών επαφών με τα λοιπά κράτη-μέλη και τους ευρωπαϊκούς θεσμούς.

Καταλυτικός ο ρόλος Δένδια στην υιοθέτηση της δήλωσης της ΕΕ

Στον καταλυτικό ρόλο του Υπουργείου Εξωτερικών και του υπουργού Νίκου Δένδια για την υιοθέτηση της δήλωσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τα Βαρώσια με την οποία καταδικάζονται οι ενέργειες της Τουρκίας και της ηγεσίας του ψευδοκράτους στην Κύπρο αναφέρονται, διπλωματικές πηγές.

«Η διαπραγμάτευση επί του σχεδίου της δήλωσης του ΥΕ/ΑΕ Μπορέλ για τα Βαρώσια είχε ξεκινήσει την περασμένη Παρασκευή, ευθύς μόλις υιοθετήθηκε η σχετική δήλωση του Προέδρου του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Η εν λόγω διαπραγμάτευση συνεχίστηκε όλο το σαββατοκύριακο, αλλά χθες το πρωί είχε βρεθεί σε τέλμα λόγω διαφορών όσον αφορά την διατύπωση που αφορά το ενδεχόμενο ανάληψης ενεργειών από την Ευρωπαϊκή Ένωση, εφόσον η Τουρκία δεν συμμορφωθεί με τις σχετικές αποφάσεις του ΣΑ ΟΗΕ.

Ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας ανέλαβε μεσολαβητική προσπάθεια, η οποία ουσιαστικά γεφύρωσε τις διαφορετικές αντιλήψεις που επικρατούσαν μέχρι εκείνη τη στιγμή και επέτρεψε την γρήγορη υιοθέτηση του τελικού κειμένου της δήλωσης.

Στο πλαίσιο αυτό, όλες οι πλευρές συμφώνησαν ότι η σύγκλιση μιας έκτακτης τηλεδιάσκεψης μεταξύ των Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ δεν κρίνεται αναγκαία, τουλάχιστον στην παρούσα συγκυρία».