Αρχική Υπουργεία ΥΠΕΣ: Πιστώθηκαν ήδη 4 εκ. ευρώ στον δήμο Καρδίτσας για αποζημιώσεις στους...

ΥΠΕΣ: Πιστώθηκαν ήδη 4 εκ. ευρώ στον δήμο Καρδίτσας για αποζημιώσεις στους πολίτες

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

Το ποσό των 4 εκατ. ευρώ έλαβε ο δήμος Καρδίτσας για αποζημιώσεις στους πολίτες που επλήγησαν, όπως είπε ο υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος.

«Έχουν, ήδη, πιστωθεί στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων στο λογαριασμό του Δήμου. Από εδώ και πέρα, είναι δουλειά του να διατεθούν στις οικογένειες που έχουν πληγεί», είπε ο κ. Θεοδωρικάκος μιλώντας στο ΑΝΤ1 και ζήτησε να δοθούν στους πολίτες τα χρήματα, άμεσα, χωρίς γραφειοκρατία. «Εμείς είπαμε στον δήμο Καρδίτσας: Δώστε τα χρήματα πριν τελειώσει η καταγραφή των ζημιών» πρόσθεσε.

Υποστηρίξαμε την Αυτοδιοίκηση για να δώσει δωρεάν μάσκες

Για την υπόθεση με τις μάσκες στα σχολεία ο κ. Θεοδωρικάκος παρουσίασε μία «ενδιαφέρουσα» εκδοχή,  δηλαδή σαν  να ήταν αρμοδιότητα και υποχρέωση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης να δώσει δωρεάν μάσκες σε όλα τα παιδιά, λέγοντας χαρακτηριστικά «ότι το Υπουργείο Εσωτερικών αποφάσισε να υποστηρίξει την Αυτοδιοίκηση και να δώσει δωρεάν μάσκες σε όλα τα παιδιά».

Ωστόσο δεν παρέλειψε να προστατεύσει την ΚΕΔΕ τονίζοντας ότι «λειτούργησε πολύ γρήγορα και με διαφάνεια», επιρρίπτοντας την ευθύνη στην Επιτροπή του υπουργείου Υγείας.

«Η αστοχία υπήρξε από την πλευρά της Επιτροπής του Υπουργείου Υγείας που έδωσε λάθος διαστάσεις. Και θέλω να ξεκαθαρίσω πως κατανοώ ότι δεν μπορούσε η ΚΕΔΕ να αγνοήσει αυτές τις διαστάσεις, γιατί αν το είχε κάνει, σήμερα, θα ήταν υπόλογη για παράβαση καθήκοντος», τόνισε ο υπουργός Εσωτερικών.

Απαντώντας δε εμμέσως στις κατηγορίες που εκτοξεύτηκαν στο πρόσωπό του τις προηγούμενες ημέρες για το θέμα, ότι δηλαδή παρέσυρε την κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό  «σε αμαρτίες  κρατισμού» είπε χαρακτηριστικά.

«Έπραξε ολόσωστα, γιατί ορισμένοι ανακάλυψαν αμαρτίες κρατισμού και διάφορα άλλα. Η μάσκα στην παρούσα φάση που ζούμε είναι μέσον προστασίας του συνόλου της κοινωνίας. Δεν είναι ατομικό είδος προστασίας. Ο καθένα φορώντας μάσκα προστατεύει όλους τους άλλους. Όταν οι άνθρωποι συνειδητοποιούν ότι η μάσκα είναι απαραίτητη για την προστασία όλων μας, φυσικά είναι και είδος ατομικής ευθύνης. Η ατομική και η συλλογική ευθύνη σε αυτήν την περίπτωση πηγαίνουν μαζί».

Πανδημία και Δημόσιο

Σε ό,τι αφορά την πανδημία ο υπουργός είπε ότι στο Δημόσιο ρυθμίστηκε η προσέλευση των υπαλλήλων σε τρεις δόσεις (7.00, 8.00 και 9.00 το πρωί) με στόχο την αποφυγή του συγχρωτισμού και στα μέσα μεταφοράς. Επίσης, η τηλεργασία θα ισχύσει στο σύνολο του δημοσίου τομέα στο 40%, προκειμένου να υπάρξει αποσυμφόρηση. Επιδιώκεται, παντού, η εξυπηρέτηση των πολιτών να γίνεται μέσω τηλεφωνικής επικοινωνίας και ραντεβού, είναι υποχρεωτική, παντού, η μάσκα και για εργαζόμενους και για πολίτες που προσέρχονται στις υπηρεσίες και τέλος παρέχονται εναλλακτικά ωράρια εργασίας και ειδικές άδειες για τους εργαζομένους που έχουν παιδιά που μένουν σπίτι και δεν μπορούν να πάνε σχολείο.