Δευτέρα, 15 Ιουλίου, 2024

Υπερταμείο: Σε δημόσια διαβούλευση το νομοσχέδιο για τις αλλαγές σε ΔΕΚΟ και το νέο Εθνικό Επενδυτικό Ταμείο

Το νομοσχέδιο του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών προτείνει σημαντικές μεταρρυθμίσεις για το Υπερταμείο και τις θυγατρικές του εταιρείες, συμβάλλοντας στην ενίσχυση της οικονομικής αποδοτικότητας και της διαφάνειας στη δημόσια διοίκηση. Με τη θέσπιση ενός νέου, σύγχρονου μοντέλου διακυβέρνησης, το προτεινόμενο Συμβούλιο Εταιρικής Διακυβέρνησης (ΣΕΔ) θα αναλάβει την εποπτεία και τη διαχείριση του Υπερταμείου, ενώ τονίζεται η σημασία της ανεξαρτησίας των πειθαρχικών συμβουλίων για τη διασφάλιση διαφάνειας και ευθύνης.

Η δημιουργία του Εθνικού Επενδυτικού Ταμείου αποτελεί σημαντικό βήμα για την ενίσχυση των επενδύσεων στην Ελλάδα, εκμεταλλευόμενο τα κεφάλαια από την επαναπόκτηση της Ε.Υ.Δ.Α.Π. και της Ε.Υ.Α.Θ. Το Ταμείο αυτό θα επικεντρωθεί σε αναπτυξιακές επενδύσεις που θα συμβάλουν στην κοινωνική και οικονομική ανάπτυξη της χώρας, διασφαλίζοντας μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα και ανταγωνιστικότητα.

Η ενσωμάτωση των ΤΑΙΠΕΔ και ΤΧΣ στο Υπερταμείο αναμένεται να ενισχύσει την αποτελεσματικότητα και την ικανότητα προσέλκυσης εξειδικευμένου προσωπικού από την αγορά, με τη μείωση της γραφειοκρατίας και τη βελτίωση των διαδικασιών προσλήψεων και προμηθειών. Οι αλλαγές στις δομές αμοιβών και οι ευέλικτες πολιτικές προσλήψεων θα ενισχύσουν την ανταγωνιστικότητα των θυγατρικών εταιρειών, συμβάλλοντας στην επίτευξη βέλτιστων αποτελεσμάτων και τη διασφάλιση της ποιότητας των υπηρεσιών προς το κοινό.

«Μοντέλο-ΔΕΗ» στις δημόσιες επιχειρήσεις του Υπερταμείου για καλύτερη εξυπηρέτηση των πολιτών. Αφορά τις εξής εταιρείες:

 • Ελληνικά Ταχυδρομεία (και η 100% θυγατρική τους: ΕΛΤΑ Courier).
 • ΔΕΘ-Helexpo.
 • Οργανισμός Κεντρικών Αγορών και Αλιείας (ΟΚΑΑ).
 • Κεντρική Αγορά Θεσσαλονίκης (ΚΑΘ).
 • ΓΑΙΑΟΣΕ.
 • Ελληνικές Αλυκές.
 • Ανώνυμος Εταιρεία Διώρυγας Κορίνθου (ΑΕΔΙΚ).
 • Όμιλος ΟΑΣΑ Συγκοινωνίες Αθηνών (ΟΑΣΑ και οι 100% θυγατρικές του: Οδικές Συγκοινωνίες – ΟΣΥ και Σταθερές Συγκοινωνίες – ΣΤΑΣΥ).

Το Υπερταμείο αναπροσαρμόζει το μοντέλο διακυβέρνησής του, καθώς εξελίσσονται οι ρόλοι των οργάνων εποπτείας και διοίκησης. Το πρώην Εποπτικό Συμβούλιο μετονομάζεται σε Συμβούλιο Εταιρικής Διακυβέρνησης (ΣΕΔ), με συγκεκριμένες αρμοδιότητες στην εποπτεία του Υπερταμείου, αποφεύγοντας την ανάμειξη στην καθημερινή διαχείριση. Αυτή η αλλαγή ενισχύει το Διοικητικό Συμβούλιο ως αποκλειστικά υπεύθυνο για τη διοίκηση, σύμφωνα με τα σύγχρονα εταιρικά πρότυπα.

Ενέργειες όπως η αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου και η ανάκληση μελών ΔΣ θυγατρικών εταιρειών ανήκουν πλέον στο Διοικητικό Συμβούλιο. Η αντιπροσώπευση του ελληνικού Δημοσίου στο ΣΕΔ γίνεται από υψηλά θεσμικά πρόσωπα, προσδιορίζοντας έτσι τις σχέσεις μεταξύ του Υπερταμείου και των κύριων δημοσίων θεσμών, ειδικά μετά την απορρόφηση του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και του ΤΑΙΠΕΔ.

Η συγχώνευση ΤΑΙΠΕΔ και Υπερταμείου προχωρά με τις αναγκαίες αποφάσεις γενικών συνελεύσεων, ενώ η Μονάδα Ωρίμανσης Έργων διατηρεί αυτονομία, υπό την καθοδήγηση ειδικού συμβούλου. Το νέο Εθνικό Επενδυτικό Ταμείο, με αρχική χρηματοδότηση από το Υπερταμείο, δημιουργείται για την προώθηση επενδύσεων σε στρατηγικούς τομείς όπως η πράσινη μετάβαση, η τεχνολογική και ψηφιακή καινοτομία, και η ενέργεια.

Οι δραστηριότητες του Ταμείου θα εστιάζονται σε έργα και επιχειρήσεις που προάγουν την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας, σε συμφωνία με την Επενδυτική Πολιτική και με διεθνή συμβουλευτική υποστήριξη για την οργανωτική δομή του νέου Ταμείου.

Τα βασικά χαρακτηριστικά του νέου νομοσχεδίου περιγράφονται ως εξής:

 • Θα πραγματοποιεί επενδύσεις στην Ελλάδα, εστιάζοντας σε τομείς όπου υπάρχει έλλειμμα επενδύσεων, χωρίς να ανταγωνίζεται τα ήδη υφιστάμενα ταμεία.
 • Θα συντάσσει τριετές επιχειρησιακό σχέδιο, το οποίο θα εγκρίνεται από τη γενική συνέλευση του Υπερταμείου.
 • Θα συμμετέχει ως συνεπενδυτής σε άλλα ταμεία και οργανισμούς, κυρίως με μειοψηφικές συμμετοχές ή μέσω υβριδικών εργαλείων.
 • Το επενδυτικό κεφάλαιο του θα αποεπενδύεται και επανεπενδύεται σύμφωνα με την Επενδυτική Πολιτική, χωρίς να επηρεάζει τους εθνικούς λογαριασμούς.
 • Η επιλογή της διοικητικής ομάδας θα γίνεται από το Υπερταμείο, με κριτήρια την επιστημονική κατάρτιση, την υψηλή τεχνογνωσία και την πολυετή εμπειρία σε θέματα χρηματοοικονομικά, επενδύσεων και χρηματοδοτήσεων μεγάλων έργων.
 • Το Υπερταμείο έχει προσλάβει διεθνή συμβουλευτική εταιρεία για την προτεινόμενη εταιρική δομή και οργάνωση του νέου Επενδυτικού Ταμείου, η οποία θα υποβληθεί για έγκριση στο Υπουργείο Οικονομικών.
 • Οι επενδυτικές δραστηριότητες του Ταμείου θα περιλαμβάνουν έργα τόσο στην Ελλάδα όσο και διασυνοριακού χαρακτήρα, επιχειρήσεις που προωθούν την ελληνική οικονομία με αναπτυξιακές προοπτικές και ισχυρά ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα.
 • Οι κύριοι κλάδοι επένδυσης περιλαμβάνουν πράσινη μετάβαση, κυκλική οικονομία, μπλε οικονομία, τεχνολογικό και ψηφιακό μετασχηματισμό, ενέργεια και υποδομές, μεταφορές και τεχνολογίες κατανεμημένου καθολικού (blockchain) και τεχνητής νοημοσύνης, καθώς και αναπτυξιακές και τεχνολογικές υποδομές.

Διαβάστε ΕΔΩ περισσότερες ειδήσεις

Διαβάστε ακόμη:

Στιγμές αγωνίας σε πτήση με Boeing 777-Βίντεο από τη στιγμή που η ουρά του τρίβεται στο έδαφος

Πρόκειται για πτήση της Latam με προορισμό το Σάο Πάολο της Βραζιλίας, με σημείο απογείωσης το Μιλάνο.

Οι κορυφαίες πηγές πρωτεΐνης για μια διατροφή χωρίς κρέας

Υπάρχουν πολλές φυτικές πηγές πρωτεΐνης που είναι εξαιρετικές για τη διατροφή.

Σοκαριστικό: Σώμα νεογέννητου κοριτσιού βρέθηκε σε κάδο απορριμμάτων στη Βρετανία

Οι αστυνομικοί ανακάλυψαν το πτώμα του βρέφους κατά την έρευνα σε ένα ακίνητο στην Taviton Street στο Camden.

Βραζιλία: Ξύλινος πάσσαλος «καρφώθηκε» στο κρανίο οικοδόμου

Οι εικόνες της αξονικής τομογραφίας δείχνουν το ξύλινο κομμάτι να έχει διαπεράσει 6 εκατοστά βάθος στο κρανίο.

Ενημερωτικό Δελτίο

Αναστολή λειτουργίας για μεγάλη στοιχηματική εταιρεία στην Ελλάδα

Τι αναφέρει σε ανακοίνωσή της η εταιρεία για την απόφαση των φορολογικών αρχών

Εκτόξευση πάλι στις τιμές ρεύματος – Παράγοντες που κρύβονται πίσω από αυτήν

Ο μέσος όρος των τιμών για τον Ιούλιο έχει αυξηθεί σημαντικά σε σχέση με τον Ιούνιο.

Προβλέψεις για την τιμή του ελαιόλαδου την επόμενη περίοδο

H πρόβλεψη για τη νέα ελαιοκομική περίοδο είναι αμφίρροπη.

Ενημέρωση για τις αυτόματες φορολογικές δηλώσεις: Ποιοι λαμβάνουν μαζικά email από την ΑΑΔΕ

Τουλάχιστον έξι στις δέκα προσυμπληρωμένες φορολογικές δηλώσεις χρειάζονται τροποποίηση λόγω σοβαρών ελλείψεων και ανακρίβειας στα στοιχεία.