Τρίτη, 25 Ιουνίου, 2024

Υπ. Τουρισμού: Στην τελική ευθεία τα πολιτιστικά μονοπάτια – Στο επίκεντρο η Μεσσηνία

Στην τελική του φάση βρίσκεται το έργο Best MED, το οποίο υλοποιείται από το Υπουργείο Τουρισμού στο πλαίσιο του Διακρατικού Προγράμματος Ευρωπαϊκής Εδαφικής Συνεργασίας «INTERREG MEDITERRANEAN 2014-2020, σε συνεργασία με έντεκα φορείς από οκτώ χώρες.

Για την πιλοτική εφαρμογή του μοντέλου Βιώσιμης Διαχείρισης Πολιτιστικών Διαδρομών επιλέχθηκε το πολιτιστικό μονοπάτι, Καρδαμύλη-Πετροβούνι-Εξωχώρι-Αγία Σοφία-Καρδαμύλη, στη Δυτική Μάνη, σε συνεργασία με τον φορέα διαχείρισης «Οι Δρόμοι της Ελιάς».

Στο πλαίσιο του έργου πραγματοποιήθηκαν το προηγούμενο διάστημα στο στάδιο της δοκιμής του μοντέλου βιώσιμης διαχείρισης πολιτιστικών μονοπατιών, δύο διαδικτυακά συμμετοχικά εργαστήρια (Policy Learning Seminars) και μια εστιασμένη διαδικτυακή συζήτηση (Focus Group) με τη συμμετοχή όλων των εμπλεκόμενων στην τοπική τουριστική ανάπτυξη φορέων του δημοσίου και ιδιωτικού τομέα.

Κατά τον μήνα Οκτώβριο, οργανώθηκαν από το Υπουργείο Τουρισμού επιπλέον δράσεις στην επιλεγμένη περιοχή της Μεσσηνίας και συγκεκριμένα, ταξίδι εξοικείωσης (Fam Trip) στις 23 Οκτωβρίου 2021 στην περιοχή του πολιτιστικού μονοπατιού της Καρδαμύλης, Δυτική Μάνη και εκδήλωση με μορφή Δυναμικού Συμμετοχικού Εργαστηρίου (Living Lab) στην Καλαμάτα στις 24 Οκτωβρίου 2021.

Οι συμμετοχές στη δράση

Στις δράσεις του Υπουργείου Τουρισμού συμμετείχαν ενεργά εκπρόσωποι όλων των εμπλεκόμενων τοπικών φορέων όπως η Περιφέρεια, οι εμπλεκόμενοι δήμοι, επιχειρηματίες υπαίθριων δραστηριοτήτων, τουριστικοί πράκτορες, το εμπορικό επιμελητήριο, το Υπουργείο Πολιτισμού -Εφορεία Αρχαιοτήτων Μεσσηνίας, ξενοδόχοι κ.α. που επικεντρώθηκαν στη σύσταση ενός φορέα διαχείρισης πεζοπορικών και πολιτιστικών μονοπατιών, στις μεταξύ τους συνέργειες για τη συλλογή δεδομένων καθώς και στον καθορισμό προτεραιοτήτων με βάση τους στόχους για τη βιώσιμη ανάπτυξη του τουρισμού σε ολόκληρη την περιοχή δημιουργώντας από κοινού ένα σχέδιο δράσης.

Το έργο BEST MED υλοποιείται στο πλαίσιο του Interreg Med από οκτώ χώρες της Μεσογείου (ΙσπανίαΠορτογαλία, Γαλλία,  Ιταλία, Κροατία, Σλοβενία, Ελλάδα και Mαυροβούνιο) με γενικό στόχο την ενίσχυση της διακυβέρνησης στη Μεσόγειο και την αντιμετώπιση των κύριων προκλήσεων στον τουρισμό, όπως η εποχικότητα και η έλλειψη αποτελεσματικής συνεργασίας μεταξύ των εμπλεκομένων.

Το έργο επιδιώκει να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις στην διασυνοριακή περιοχή της Μεσογείου συμβάλλοντας στην ανάπτυξη ενός έξυπνου, συμμετοχικού και βιώσιμου μοντέλου τουριστικής ανάπτυξης.

Στο πλαίσιο του έργου BEST MED αναπτύσσεται και ελέγχεται το μοντέλο βιώσιμων πολιτιστικών διαδρομών με σκοπό να βελτιώσει τη διαχείριση των Πολιτιστικών διαδρομών και μονοπατιών και να αξιολογήσει το επίπεδο βιωσιμότητάς τους με τη χρήση μίας δέσμης κριτηρίων και δεικτών.

Επίσης θα δημιουργηθεί ένα δίκτυο Παρατηρητηρίων Τουρισμού στη Μεσόγειο (MED NTO) προκειμένου να διευκολύνει την ανταλλαγή δεδομένων και βέλτιστων πρακτικών.

Διαβάστε ακόμη:

Ευρωεκλογές 2024 – Αποτελέσματα ΥΠΕΣ: ΝΔ 27,5%, ΣΥΡΙΖΑ 14,58%, ΠΑΣΟΚ 13,75%

Ευρωεκλογές 2024 - Η μεγάλη διαφορά της Νέας Δημοκρατίας...

«Στα αθλητικά πάμε..καλά»

Άρθρο των φοροτεχνικών Παναγιώτη Παντελή και Ηλία Χατζηγεωργίου Στα...

Τα “brainstorimg” Δούκα, οι τηλε-μεταγγραφές της Αττικής και ο γάμος της σεζόν

Η στήλη αυτή λέει..δημοσίως όσα φτάνουν στα…ευαίσθητα αυτιά μας...

Ενημερωτικό Δελτίο

Νίκος Παπαθανάσης: Υπερκαλύφθηκε ο στόχος των δράσεων για την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας

Με επιτυχία ολοκληρώθηκαν οι υποβολές των προτάσεων στο πλαίσιο των δύο δράσεων ενίσχυσης της επιχειρηματικότητας σε περιοχές Εδαφικών Σχεδίων Δίκαιης Μετάβασης, στο σύνολο της...

Θεοχάρης: Βάζουμε τάξη στο ζήτημα των ανασφάλιστων οχημάτων

«Το να έχουμε πολίτες δύο κατηγοριών με κάποιους να πληρώνουν κανονικά τα τέλη κυκλοφορίας και άλλους όχι, δεν είναι ανεκτό», δήλωσε ο Υφυπουργός Εθνικής...

Υπ. Ανάπτυξης: Πρόστιμα 1.480.000 ευρώ σε 11 επιχειρήσεις για πλασματικές  εκπτώσεις και προσφορές

Υπ. Ανάπτυξης: Πρόστιμα 1.480.000 ευρώ σε 11 επιχειρήσεις για πλασματικές  εκπτώσεις και προσφορές Πρόστιμα συνολικού ύψους 1.480.000 ευρώ επιβλήθηκαν από το Υπουργείο Ανάπτυξης σε 11 επιχειρήσεις, μετά από ελέγχους...

ΥΠΟΙΚ: Αυστηρό μήνυμα σε επιχειρήσεις που δεν έχουν διασύνδεση ταμειακών με POS

ΥΠΟΙΚ: Αυστηρό μήνυμα σε επιχειρήσεις που δεν έχουν διασύνδεση ταμειακών με POS, εντός του χρονοδιαγράμματος αποστέλλει το οικονομικό επιτελείο, προχωρώντας σε εκτεταμένους ελέγχους στην...