Αρχική Υπουργεία Υπ. Παιδείας: «Όχι» στην ποινικοποίηση της έκφρασης γνώμης στην εκπαιδευτική κοινότητα

Υπ. Παιδείας: «Όχι» στην ποινικοποίηση της έκφρασης γνώμης στην εκπαιδευτική κοινότητα

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

Την αντίθεσή της στην ποινικοποίηση της έκφρασης γνώμης στην εκπαιδευτική κοινότητα εκφράζει η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων, με αφορμή τη δίκη της εκπαιδευτικού Ελισσάβετ Παπαδοπούλου.

Επιπλέον, όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση, “η ηγεσία του ΥΠ.Π.Ε.Θ. εκφράζει την εμπιστοσύνη της στη δικαιοσύνη και ταυτόχρονα υπογραμμίζει την ανάγκη η αντιμετώπιση των εκπαιδευτικών, υπηρεσιακών και συνδικαλιστικών ζητημάτων να πραγματοποιείται σε κλίμα συναίνεσης και ελεύθερου και ειλικρινούς διαλόγου”.

Υπενθυμίζεται ότι σε βάρος της Ελισάβετ Παπαδοπούλου, αιρετής στο ΠΥΣΠΕ Λακωνίας, ασκήθηκε δίωξη το 2013 από τη Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Λακωνίας, με βάση τον τότε πειθαρχικό κώδικα, για «αναξιοπρεπή συμπεριφορά εντός ή εκτός υπηρεσίας».

Συγκεκριμένα, η εκπαιδευτικός τιμωρήθηκε με πρόστιμο στέρησης 6 μηνιαίων αποδοχών (7.500 ευρώ) και τέθηκε και σε αναδρομική αργία (στέρηση 3.700 ευρώ από τις μηνιαίες αποδοχές της).

Σύμφωνα με την ΑΔΕΔΥ, η εκπαιδευτικός διώκεται γιατί υπερασπίστηκε τα εργασιακά δικαιώματα των συναδέλφων, αποκάλυψε τις αυθαιρεσίες και τις παραβιάσεις της νομοθεσίας από τη διοίκηση, καθώς και την άθλια πραγματικότητα στη λειτουργία των σχολικών μονάδων.